Zomervakantie in de Franse Alpen: lekker actief doen

Deze zomer besloten we de bergen op te zoeken en hebben we genoten van een heerlijke, actieve vakantie in de Franse Alpen. Wat een prachtige omgeving en wat een diversiteit aan activiteiten! Van mountainbiken tot ziplinen, van waterpret tot stevige wandelingen. Er was geen moment om te klagen over verveling. Nou ja, behalve misschien tijdens de steilere stukken omhoog…

We begonnen onze vakantie aan de grens met Zwitserland, bij het prachtige Dormio Resort Les Portes du Mont Blanc.

Langs de grens van Zwitserland

Een van de meest indrukwekkende momenten van onze vakantie was absoluut de zipline langs Barrage d’Émosson, op de grens van Zwitserland en Frankrijk. Daar hang je dan, hoog boven een gigantische kloof, terwijl je in 30 seconden naar de overkant zoeft. Het uitzicht was fantastisch, maar geloof me, met zo’n snelheid heb je nauwelijks tijd om het allemaal in je op te nemen!

De spanning bouwde zich op terwijl we vastgehaakt werden en een laatste blik naar beneden wierpen, best een pittige hoogte! En voor je het weet, ben je vertrokken. De adrenaline gierde door mijn lichaam terwijl ik over de kloof heen vloog. Het voelde als een eeuwigheid, maar tegelijkertijd was het in een oogwenk voorbij. Een ervaring om nooit te vergeten!

Mijn zoon en dochter waagde zich ook aan de zipline. Na die 30 seconden pure adrenaline wandelden we rustig over de dam terug naar het beginpunt, genietend van het landschap en even bijkomend van de zenuwen. Een perfecte combinatie van spanning en rust, midden in de natuur.

Wandelingen in de Frans Alpen

Wandelen in de Franse Alpen is alsof je door een levend schilderij loopt. Hoewel kinderen daar soms ietwat anders over denken, vooral wanneer het pad omhoog gaat. Toch hebben we tijdens onze vakantie een aantal wandelingen gemaakt.

De wandeling naar Cascade de Bérard was een van die wandelingen waar je het gevoel hebt echt midden in de natuur te zijn. Onderweg waren we op zoek naar de beroemde berggeiten die hier vaak gespot worden, maar helaas… geen geit te bekennen. Misschien hadden ze een vrije dag genomen. Gelukkig maakte het landschap veel goed. De route voert langs ruige rotsen, het kabbelende riviertje en natuurlijk naar de indrukwekkende waterval.

Op de route kwamen we een berghut tegen, waar we even konden stoppen voor wat eten. Een fijne plek om op adem te komen, al moet je wel even onthouden dat er geen wc aanwezig is.

We hebben ook een wandeling gemaakt waar we eerst in de berglift bij Vallorcine omhoog gingen, wat voor mensen met hoogtevrees al een avontuur op zich was. Terwijl we langzaam omhoog gingen, ontvouwde het prachtige berglandschap zich voor onze ogen. Eenmaal boven hadden een waanzinnig uitzicht op de Mont Blanc. De wandeling die volgde was niet al te zwaar, prima te doen met kinderen dus. Ook hier was een berghut voor een versnapering te vinden.

Chamonix: IJsjes en gezelligheid

Na dat avontuur besloten we een dagje rustig aan te doen (voor zover dat lukt met kinderen). We bezochten het pittoreske stadje Chamonix. Slenteren door de gezellige straatjes, genieten van een heerlijk ijsje (of twee) en even de toerist uithangen. Chamonix heeft een gezellige sfeer en de bergen op de achtergrond en de fijne restaurantjes maken het de perfecte plek om even bij te komen.

Les 3 Vallees

We vervolgde onze vakantie op Camping Hattopia in Bozel, gelegen in ‘Les 3 Vallees’. In plaats van een tent in elkaar te prutsen (en ruzie te maken over wie de haringen vergeet), kozen we voor een safari tent. Glamping, noemen ze dat. Wij noemen het ‘het beste van beide werelden’. Slapen tussen de natuur, maar wel met een echt bed. ’s Ochtends wakker worden met de geur van versgebakken croissants (die we slim genoeg bij de campingwinkel kochten) en het uitzicht op de bergen… Dat is vakantie.

Mountainbiken in Courchevel

Hier begon het actieve deel van onze vakantie echt! Het hoogtepunt voor ons was zonder twijfel het mountainbiken in Courchevel. Ik had niet verwacht dat de kinderen zo enthousiast zouden zijn, maar zodra we eenmaal op pad waren, waren ze niet meer te stoppen. Wellicht kwam dat door het feit dat we op elektrische mountainbikes reden. Ja, wanneer de kinderen eenmaal groot genoeg zijn, behoort dat tot de mogelijkheden en een beetje ondersteuning in de Franse Alpen kan echt geen kwaad.

Courchevel biedt mountainbikepaden voor alle niveaus, maar onze route kende een behoorlijke klim. Dankzij onze elektrische mountainbikes konden we lekker samen fietsen zonder dat het écht te zwaar werd. Het was een fantastische manier om van het landschap te ervaren, hoewel mijn achterwerk de volgende dag minder enthousiast was.

Klimmen, klauteren en plonsen in WAM Park

We hadden gehoord over WAM Park, een waterpark met opblaasbare ‘wipe-out’-banen op het water. Denk: springkussens, maar dan drijvend en een stuk lastiger om op te blijven staan. We hebben letterlijk in het water gelegen van het lachen. Niet alleen de kinderen, maar ook wij deden ons uiterste best om niet om te vallen (spoiler: dat lukte dus niet).

Tijdens ons bezoek aan WAM Park waren de wipe-out banen absoluut het hoogtepunt, maar er is nog veel meer te beleven. Zo zijn er spannende glijbanen die je zo het water in lanceren en voor de sportievelingen is er zelfs de mogelijkheid om te waterskiën. Hoewel we dat zelf niet gedaan hebben, zagen we anderen vol enthousiasme over het water scheuren. Het park biedt voor elk wat wils, of je nu wilt relaxen of juist op zoek bent naar een adrenalinekick!

Klimpark en de wandeltocht naar Gorges de Ballandaz: Uitdagingen genoeg

Naast al die waterpret hebben we ons ook nog gewaagd aan een klimpark. Tussen de bomen door klauteren was niet alleen leuk voor de kinderen, maar ook voor ons een flinke uitdaging. In dit gebied zijn er meerdere klimparken te vinden. Naast onze camping in Bozel zat een mooi klimpark. Maar je kunt ook richting Meribel gaan waar het park ‘Parcobranche de Méribel’ te vinden is.

En dan was er nog de wandeling naar Gorges de Ballandaz. Laat ik het zo zeggen: het was een flinke klim omhoog. Nu wil ik zelf niet zeuren dat het te zwaar was, maar op een gegeven moment vroeg ik me wel af of het niet handiger was geweest om gewoon beneden te blijven. Maar zodra we boven waren, was het alle moeite meer dan waard. De kloof is echt spectaculair.

Onze vakantie in de Franse (en een beetje Zwitserse) Alpen was alles wat we wilden en meer. We hebben gelachen, gezweet, geracet en geklauterd, en ondertussen ook nog genoten van de geweldige uitzichten. Of je nu van actie houdt of gewoon wilt genieten van het prachtige uitzicht, de Alpen bieden voor ieder wat wils. Eén ding is zeker: we komen hier zeker nog een keer terug! Maar eerst maar weer eens aan het werk, want zo’n actieve vakantie knabbelt flink aan je budget.

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.