Vakantieplannen maken, ik ben er dol op! En eigenlijk ben ik overal wel voor te porren, van luxe hotels tot logeren bij de boer. Dat laatste hebben we een aantal keren mogen ervaren bij FarmCamps. Deze weekendjes bij FarmCamps waren zo ontzettend leuk, ieder kind zou een stukje van het boerenleven moeten meemaken. Maar welke FarmCamps boerderij is nou het leukste?
Waarom het boerenleven verkennen?
Ik ben opgegroeid op het platteland. Voor zover je het platteland kunt noemen, het lag namelijk wel onder de dampen van Schiphol. En inmiddels ligt er een startbaan in het boerenland van mijn jeugd. In dat boerenland speelde ik altijd tussen de suikerbieten en met het aardappelrooi seizoen zaten wij in de grote schuur van de boer tussen de klei en aardappelen, terwijl mijn ouders en de rest van de buurt de boer hielpen. (Waarschijnlijk in ruil voor een avondje klaverjassen met bitterballen en een jenever.)
Mijn kinderen hebben een hele andere kindertijd wat dat betreft. We wonen in een woonwijk, met een speelpleintje naast ons huis. Onze tuin is volledig bestraat en net groot genoeg om met je fiets een rondje te kunnen fietsen. Soms droom ik wel eens van een boerderijtje met veel ruimte om ons heen. Voorlopig blijft dat bij dromen of een ander alternatief is ‘Logeren bij de boer’. Zoals bij FarmCamps, daar kun je logeren in een luxe tent bij de boer. Op verschillende werkende boerderijen kunnen kinderen spelenderwijs het boerenleven verkennen, boerderijdieren verzorgen en natuurlijk lekker buitenspelen. Zo kunnen mijn kinderen toch een beetje dat boerenleven, wat ik van vroeger ken, ook een beetje meemaken.
En als je kind een beetje bang is voor dieren, zoals mijn kleuter, is dit ook een perfecte vakantie om een beetje over de angst heen te komen. Kinderen worden spelenderwijs geconfronteerd met hun ‘grootste angst’ en juist als die confrontatie mee valt, of nog beter, leuk blijkt te zijn, dan neemt de angst vanzelf af en soms gaat de angst helemaal weg. Naast de dieren verzorgen en knuffelen, zijn er ook genoeg andere activiteiten op een FarmCamps boerderij. Zo wordt er bij FarmCamps ’t Looveld regelmatig een spannende speurtocht in het bos georganiseerd. En bij FarmCamps Mariekerke is er een maisdoolhof en een bloemenplukveld te vinden. Dus als je kleintje het contact met de dieren toch vermijd, geen probleem, volgens FarmCamps bestaat er geen leukere speeltuin als een boeren-erf.
Welke FarmCamps?
Maar welke FarmCamps zijn nou het leukste om te verblijven? Dat hangt natuurlijk een beetje af van je eigen wensen. Hoe luxe wil je het verblijf hebben? Of welke dieren heeft jullie voorkeur? Wil je graag verblijven bij een boerderij met koeien of juist met paarden? Om het enigszins overzichtelijk te maken, heb ik hier de leukste FarmCamps voor je op een rij gezet.
Welke tenten bij FarmCamps?
Bij FarmCamps kun je in 5 verschillende soorten tenten verblijven.
- Safaritent
- Farmtent
- Ranchtent
- Lodgetent
- Barntent
De tenten zijn allemaal super gezellig ingericht en hebben ook allemaal een eigen toilet. Ook hebben ze allemaal een keukentje en elektriciteit. Maar de specifieke kenmerken van de verschillende tenten bij FarmCamps zijn als volgt:
De safaritent is eigenlijk de meest eenvoudige tent. De Farmtent is een iets luxere variant van de ‘gewone’ safaritent, met als grootste verschil een goed isolerend houten dak. Daarnaast heb je warm water in je tent, een wastafel en een barbecue. De ranchtent practisch hetzelfde als de safaritent, behalve dat je warm water in je tent hebt en de buitenruimte wat luxer is. Maar het allerleukste aan de ranchtent is de badtrailer naast de tent! De lodgetent biedt vrijwel alle luxer die je nodig hebt en dat zit ‘em voornamelijk in de complete badkamer met douche. Maar wil je echt verzekerd zijn van luxe, dan moet je gaan voor de barntent met eigen badkamer met ligbad en douche.
Farmcamps boerderij met barntent
Hoewel alle tenten van FarmCamps prima vertoeven zijn, is de barntent toch echt het populairste onder de bezoekers. Zo blijkt maar weer dat het grootste deel van, wij Nederlanders, toch echt wel luxe paarden zijn. Of zal het komen doordat de meeste mensen even moeten wennen aan het idee van een tent? Hoe dan ook, verblijven in een barntent kun je eigenlijk geen kamperen noemen, zelfs de term ‘glamping’ doet een beetje te kort.
Maar goed, bij welke FarmCamps boerderijen vind je zo’n barntent? Ze staan namelijk niet bij iedere boerderij. De barntent vind je bij de volgende FarmCamps boerderijen:
- FarmCamps De Verloren Kost (Limburg)
- FarmCamps Oranjepolder (Zeeland)
-
FarmCamps Op de Beemd (Noord-Brabant)
-
FarmCamps Op Flakkee (Zuid-Holland)
- FarmCamps BoeBaDoe (Limburg)
-
FarmCamps Den Branderhorst (Gelderland)
-
FarmCamps De Smulhoeve (Noord-Brabant)
- FarmCamps De Kamperhoek (Zeeland)
- FarmCamps Mariekerke (Zeeland)
FarmCamps paardenvakantie
Wat ook populair is, is een vakantie bij een paardenboerderij. Het is misschien een ander soort boerderij dan je in gedachten had. Maar of je nu een verzorgpony, rijles of je eigen pony wil meenemen, bij FarmCamps zijn er verschillende mogelijkheden voor een paarden vakantie. Zelf ben ik altijd een beetje huiverig voor die beesten, maar als ik mijn dochters een plezier wil doen, dan moet ik ze meenemen naar een vakantie bij een paardenboerderij.
Boerderij met een verzorgpony
Wanneer je echt een complete paardenvakantie wil ervaren, dan kun je voor een boerderij kiezen waar je je ‘eigen’ pony kunt verzorgen. Ontzettend leuk, maar wel een verantwoordelijkheid! Je moet de pony namelijk wel écht verzorgen, dus borstelen, voeren, knuffelen en de stal uitmesten… Daarnaast mag je ook iedere dag een uurtje rijden.
Een verblijf met een verzorgpony kun je boeken bij:
- FarmCamps De Smulhoeve (Vanaf 4 jaar en rijervaring niet verplicht)
- FarmCamps Fleur Stables (Vanaf 9 jaar en rijervaring verplicht)
Boerderij waar je paardrijles kunt nemen
Toen mijn oudste dochter op paardrijden zat, hadden de man en ik er weleens over om zelf ook rijles te nemen. Uiteindelijk bleken de rijlessen van mijn dochter geen succes en vervaagde onze plannen ook naar de achtergrond. Toch lijkt het me nog steeds leuk om eens een keer een rijles te nemen. En toen mijn dochter laatst weer over paardrijden begon, dat ze het toch nog wel weer een keer zou willen proberen, bedacht ik me dat een paardenvakantie met rijles ideaal voor ons zou zijn!
Bij FarmCamps kun je bij de volgende paardenboerderijen, zowel je kind als jij, rijles nemen:
Onze eigen ervaringen bij FarmCamps
Jaren geleden verbleven we voor het eerst bij een FarmCamps boerderij. Deze eerste kennismaking met FarmCamps was bij boerderij Breehees. Meneer de boer bezorgde ons een ultieme boeren ervaring op een gigantische melkveehouderij. Maar het mooiste was toch wel de vrijheid voor de kinderen, die heerlijk konden ravotten op de boerderij.
Inmiddels is Breehees een kleinschalige paardenpension en boerderijcamping waar je ook met eigen caravan of tent kunt kamperen. De ligging is perfect om ook een uitstapje te maken naar Safaripark Beekse Bergen of de Efteling.
FarmCamps met eigen caravan?
Nu hoor ik je denken, hey kun je ook met eigen caravan naar FarmCamps!? Maar dat is helaas niet het geval. Bij FarmCamps kun je alleen een luxe tent boeken, maar er zijn dus wel boerderijen waar ook een kleinschalige camping aan vast zit.
Review FarmCamps Den Branderhorst
Na zo’n eerste keer verblijven bij FarmCamps, kregen we de smaak te pakken. Het was zo goed bevallen dat we nieuwsgierig werden naar andere FarmCamps boerderijen. We gingen naar Den Branderhorst waar we in een lodge tent verbleven en dat was een zeer luxe ervaring, doordat de tent een eigen badkamer had. De gehele review van FarmCamps Den Branderhorst lees je hier.
Review FarmCamps De Kamperhoek
Joyce mamsatwork.nl verbleef voor een review bij FarmCamps De Kamperhoek. De Kamperhoek is naar eigen zeggen, een Walhalla voor stoere jongens en meiden.
Zoals je kunt lezen, hebben eigenlijk alle FarmCamps boerderijen wel zo zijn charmes. Welke Farm Camps je uiteindelijk kiest om te verblijven, maakt niet zoveel uit. Want wanneer je er bij één bent geweest, wil je de volgende ook ervaren!
1 Comment