Je zou denken dat een concept als FarmCamps, Logeren bij de boer, bedacht is door iemand die opgegroeid is met het boerenleven. Iemand die, net als ik, melk uit een emmer kreeg of verstoppertje speelde in de koeienstallen (waar het oh zo stonk overigens!). Maar de initiatiefneemster (Saskia de Wit) van FarmCamps blijkt, tot een jaar of twee geleden, helemaal niks te hebben met het boerenleven.
Stadsmama Saskia de Wit
Saskia, de bedenkster van FarmCamps is opgegroeid in enorme wereldsteden zoals Mexico Stad, Barcelona, Brussels en Vancouver. Daarnaast had zij reislustige ouders en heeft ze de hele wereld twee keer gezien voor haar 15de, maar op het platteland daar kwamen ze niet. Wij gingen vroeger tijdens de vakantie met de tent achterop de fiets Nederland door en kampeerden bij verschillende boerencampings. Maar de moeder van Saskia de Wit sprak dat totaal niet aan en Saskia heeft als kind dus ook nooit gekampeerd. Helemaal niets mis mee natuurlijk, iedereen heeft een eigen verleden. Maar Saskia vond ongeveer drie jaar geleden dat zij toch wat gebrekkig was in het opvoeden van haar kinderen.
Melk uit de fabriek
Haar kinderen verkondigden dat frietjes van MacDonalds kwamen en melk direct uit de fabriek. Toen ze haar kinderen wilde uitleggen waar het voedsel werkelijk vandaan kwam, had zij zelf eigenlijk ook geen flauw benul. Ze waren immers nooit verder gekomen dan de kinderboerderij in de stad. FarmCamps is (deels) ontstaan door Saskia’s realisatie dat zij als opvoeder wat gebrekkig was geweest in het stukje boer-en-natuur-educatie. En nu leert zij dankzij FarmCamps dagelijks over het leven op het platteland en de boerderij. Maar ook leert zij na de randstad en heel veel grote steden in het buitenland ons eigen ontzettend mooie platteland kennen.
Stadsmensen weer naar de boerderij
De FarmCamps boeren schrikken wel eens van haar gebrekkige kennis over hun leven en bijdrage aan de voedselketen. Saskia stelt zich altijd voor als de ‘stadsmama’ met nul verstand van boeren maar wel veel verstand van marketing en sales. En dat vinden de boeren erg grappig en ook interessant. Voor haar is het dan ook de taak om de echte ‘stadsmensen’ weer naar de boerderij te trekken en de boeren leren deze ‘stadsmensen’ op hun beurt op een leuke, gezellige en laagdrempelige manier iets over het mooie boerenleven.