Als wij met z’n allen weggaan, nemen we altijd graag onze hond mee op vakantie. Het lukt niet altijd, bijvoorbeeld als het handiger is om het niet te doen. Zo waren wij afgelopen meivakantie naar een pretpark in Duitsland zonder hond. En gaan we komende zomervakantie vliegen naar Suriname. Ook zonder hond. Maar de afgelopen jaren is ze toch ook heel wat mee geweest. Zo is ze meerdere keren in Frankrijk en in Duitsland geweest. Maar ook Denemarken bleek een uitstekend land om je hond mee naartoe te nemen.
Hond mee op vakantie in de auto
Onze hond noemen we dan ook weleens onze reishond. Zodra we aanstalten maken om te vertrekken, wordt ze enthousiast. En als het haar even lukt, is de hond degene die als eerste in de auto springt. Ze gaat graag mee! En of we nu naar opa en oma rijden, of naar Zuid Frankrijk, ze vindt het allemaal prima. En voor de kinderen is het natuurlijk ook heel leuk! We hebben geluk met zo’n super makkelijke hond die graag mee gaat op vakantie in de auto. Maar het komt natuurlijk ook doordat we van pup af aan haar overal mee naartoe nemen. Ze is het dus echt gewent om in de auto te zitten en mee te reizen. Helaas is niet iedere hond ervoor gemaakt, sommige honden krijgen echt stress van een autorit. Als jouw hond hier last van heeft, dan raad ik je aan eerst te oefenen met korte ritjes. En mocht dat niet baten, dan doe je je hond er echt geen plezier mee om hem of haar mee te nemen op vakantie.
Hond in de auto, denk hier even aan!
In sommige landen, zoals Duitsland en Verenigd Koninkrijk, ben je verplicht om je hond veilig vast te zetten in de auto. Denk aan een speciale honden gordel of aan een reisbench.
Houd een fles water en een waterbak bij de hand en stop om de twee a drie uur even. Loop dan een klein rondje met je hond, altijd aangelijnd! En laat je hond nooit alleen in de auto achter.
Hond mee in het vliegtuig
Wij hebben ervoor gekozen om onze hond niet mee te nemen in het vliegtuig. We hebben een fijne oppas kunnen regelen en denk dat we haar meer plezier doen door haar dit keer thuis te laten. Het land waar we naartoe gaan is namelijk vrij warm en niet in het bijzonder hondvriendelijk. Daarbij brengt het vliegen met een hond heel wat gedoe met zich mee, wat drie weken vakantie naar mijn idee niet waard is. Ik vind zo ver vliegen met de kinderen al spannend genoeg. De regels verschillen per luchtvaartmaatschappij, verdiep je dan ook in de regels mocht je wel je hond mee willen nemen in het vliegtuig. Sowieso zou onze hond niet de cabine mee in mogen, omdat ze daar te groot voor is. Ze zou dan in een bench het ruim ingaan. En ondanks we echt een makkelijke reishond hebben, zou dit toch een hele belevenis voor zo’n hond zijn. Het lijkt me best spannend, ook voor het baasje.
Hond mee op vakantie naar het buitenland
Naast het vervoeren van je hond, zijn er in het buitenland ook bepaalde regels voor honden. Zo moet je in Hongarije, Italie en Oostenrijk je hond gemuilkorfd hebben in openbare gelegenheden. Je hebt een Europees dierenpaspoort nodig, je hond moet gechipt zijn en drie weken voor je op vakantie gaat, moet de hond ingeënt zijn tegen hondsdolheid.
Check ook vooraf je hotel of camping of je hond welkom is. Op sommige verblijfplaatsen zijn bepaalde rassen niet welkom. Check ook waar de uitlaat mogelijkheden zijn voor je hond en waar je hond verkoeling kan zoeken. Want het warme weer is je hond niet gewend, ook de hond heeft in het buitenland verkoeling nodig.
Wat meenemen op vakantie?
Het is altijd handig om even een checklist te hebben met wat je moet meenemen op vakantie voor je hond.
- Hondenmand. Wij hebben een grote auto en schuiven de mand zo achterin. Heb je niet genoeg ruimte hiervoor? Gebruik dan een kleed waar je hond op liggen kan tijdens de autorit en vakantieverblijf.
- EU hondenpaspoort. (Te koop bij de dierenarts)
- Hondenvoer, zeker wanneer je een ‘lastige eter’ hebt. Onze hond is gewend aan haar eigen voer. Om het zo normaal mogelijk te houden, is het verstandig om haar eigen voer mee te nemen op vakantie.
- Eigen drinkbak en een fles water (onderweg).
- Verzorgingsproducten, denk aan een borstel, poepzakjes en een riem.
- Een lange riem met bodempin. Deze kun je bij je plek in het gras draaien. Zo ligt je hond aangelijnd en heeft het toch bewegingsruimte.
- Speetjes en lekkere kauwstokjes.
- Oude handdoeken of lakens. Om bijvoorbeeld je hond mee schoon te maken of om op te laten liggen.
- EHBO doos voor de hond, met onder andere een tekentang, vaseline en andere eventuele verzorgingsproducten.
Afbeelding hond op vakantie: gorillaimages/Shutterstock