In elke goede relatie heb je weleens ruzie of op z’n minst een stevig verschil van inzicht. Mijn vrouw en ik hebben weinig ruzie en als we ruzie hebben is het meer vergelijkbaar met een wat ongemakkelijke maar stevige discussie dan met het gemiddelde gooi en smijt werk uit een soap serie. Echte escalaties komen bij ons dan ook zelden voor. En hoewel ik dacht dat dat in de meeste relaties zo ging bleek dat toch niet het geval. Tijd om wat tips te delen.
De meeste ruzies gaan nergens over. WC bril niet omlaag, schoenen niet opgeruimd, was niet in de wasmand. Alledaagse dingen die de nodige irritaties kunnen opleveren. Noem dat maar niks hoor ik sommige vrouwen denken..
Voor elke relatie gelden andere omgangsnormen en iedereen heeft z’n zwakke plekken. Maar voor de meeste mensen zijn de volgende basis regels een goede start om de relatie gezond te houden:
– Maak alleen ruzie op een volle maag. Wie trek heeft is minder geduldig en minder toerekeningsvatbaar.
– Maak alleen ruzie als je voldoende uitgerust bent. Lopen de gemoederen hoog op? Stop de discussie en kijk of het de volgende dag nog steeds zo belangrijk voor je is.
– Ruzie gaat altijd ergens over. Ruzie gaat alleen bijna nooit over de achterliggende oorzaak. De ruzie gaat over geld dat teveel uitgegeven is, maar wat ze bedoeld is dat het geld niet aan haar is uitgegeven of, je verwacht het niet, dat je simpelweg de afgelopen 3 weken niet 1 x een knuffel hebt gegeven toen je binnenkwam, of wat haar taal van liefde dan ook mag zijn.
Dus de eerste twee checks; heb ik genoeg gegeten? ben ik uitgerust? en daarna de check; waar gaat deze ruzie daadwerkelijk over?
Ruzie maken is goed, maar consumeer je ruzies weloverwogen, want je kunt niet eindeloos met elkaar in de clinch liggen, daar wordt niemand gelukkig van.
Ik wens iedereen een gezonde relatie toe en veel ruzie plezier. Want van ruzie kan je veel leren en als je het goed doet is het altijd met ‘happy ending’.
Afbeelding: Shutterstock
En vooral: trachten echt te luisteren naar de andere en soms wat zelfrelativering, ook al zou je het liefst toch die soepkom naar hun kop keilen 😀
Ik kan soms al eens boos worden om dan 5 min. later bij mezelf te denken ‘Waarom in godsnaam ben ik daar nu zo boos om?! Het is mààr een paar schoenen die rondslingeren!’ 😉