Of je nu spoedkeizersnede of een geplande keizersnede heb gehad, het herstel na een keizersnede is een proces vol emotionele en fysieke uitdagingen. En natuurlijk zijn de ervaringen van een keizersnede voor iedereen anders. Voorbereiden op zoiets lijkt dan ook vrijwel onmogelijk, want je kunt er pas iets zinnigs over zeggen, wanneer je het zelf meemaakt.
Achteraf had ik me best wat meer kunnen verdiepen in het ondergaan van een keizersnede. Mijn keizersnede was niet gepland. Het was zelfs helemaal nooit in me opgekomen dat het een optie zou zijn. Lekker naïef en vol goede moed ging ik mijn eerste bevalling in. Tot de bevalling niet vorderde en er een keizersnede volgde. Op dat moment hadden ze een hele cirkel in mijn beuk mogen knippen, als die baby er maar uitging. Maar toen ik weer bijzinnen kwam, was ik totaal niet voorbereid op het herstelproces.
Keizersnede gehad? Hier mijn ervaringen!
Zoals ik al zei, voorbereiden op een keizersnede is vrijwel onmogelijk. Maar toch had ik een aantal dingen van tevoren beter moeten laten doordringen. Ik had best wat onderzoek kunnen doen naar de ervaringen van anderen. Oh, heb jij een keizersnede gehad? En het herstel viel vies tegen? Had ik nou maar wat beter naar je geluisterd! Dan had ik tenminste een beetje geweten wat ik kon verwachten.
Het is een serieuze operatie
Een keizersnede is een zware operatie waarbij je buik en je baarmoeder worden doorgesneden en spieren worden losgetrokken om bij de baby te komen. Laat dat maar eventjes tot je doordringen. En ja, het is fantastisch dat het mogelijk is. Dat de baby dankzij een keizersnede veilig geboren kan worden. Maar dat staat volkomen los van de serieuze operatie die een moeder moet ondergaan.
Opstaan en lopen na een keizersnede
Laat mij hier maar lekker een paar dagen, wat zeg ik, weken liggen, was wat ik dacht na mijn keizersnede. Maar daar was de zuster het niet mee eens. Ik moest toch echt een keer gaan opstaan en lopen. Die eerste keer na mijn keizersnede uit bed stappen, heb ik echt als pijnlijk ervaren. Ik voelde me een oud dametje dat maar niet rechtop kon staan. Het korte stukje naar de badkamer toe was ik vooral trillerig, wankel en onzeker. Ik heb de arm van mijn partner bont en blauw geknepen, omdat hij mijn houvast was. Mijn buik voelde pijnlijk beklemmend en strak.
Die intense pijn in mijn buik, ondanks de pijnstilling, was de eerste vier dagen het ergst. En hoewel ik het liefste stokstijf in mijn bed bleef liggen, werd de pijn toch iedere dag een beetje minder. Ik denk dan ook dat voorzichtig blijven bewegen het herstel ten goede kwam.
Bloeding na een keizersnede
Een grote verrassing was de bloeding na de keizersnede, die enkele weken aanhield. Een beetje dom misschien, maar ik had daar helemaal niet aan gedacht. Iedereen om me heen zei ook, nu hoef je in ieder gaval niet dat suffe kraam verband te gebruiken. Nou wel dus! Het dikke baarmoederslijmvlies dat zich tijdens de zwangerschap heeft opgehoopt, moet er toch uit. Na verloop van tijd werd het bloedverlies wel lichter, maar het heeft toch zeker vier weken geduurd.
Naweeën?!
En wie dankt dat je na een keizersnede geen naweeën kunt hebben, heeft het mis! Ook na een keizersnede moet de baarmoeder weer krimpen. Op de tweede dag na de bevalling kreeg ik uit het niets sterke krampen die veel heviger waren dan menstruatiekrampen. Naweeën dus!
De beperkingen
Ik had een heel ander beeld van de kraamweek geschetst dan hoe het in werkelijkheid verliep. En ik had heus wel rekening gehouden met kraamtranen en ‘van je roze wolk afdonderen’. Maar dat ik zó beperkt zou zijn na een keizersnede, had ik me nooit voor kunnen stellen.
Nu hebben ze het weleens over ‘hulp accepteren als nieuwe moeder, lastig, bladieblabla’. Ik kon niet anders dan hulp accepteren! Mijn dag bestond uit naar het toilet schuifelen en borstvoeding geven aan een baby die iemand anders moest aangeven, want zelf mijn baby oppakken lukte in de kraamweek echt niet. En het kan natuurlijk gerust dat veel vrouwen het herstel van een keizersnede zonder problemen ervaren. Maar ik heb de beperkingen na een keizersnede best heel zwaar ervaren.
Focus op herstellen
Ze zeggen toch wel eens, je kunt pas voor een ander zorgen als je eerst zelf goed in je vel zit? Ik vond dat die eerste periode na mijn keizersnede een hele lastige. Ik was voor het eerst moeder geworden en ik wilde me natuurlijk focussen op mijn baby. Maar helaas was al mijn focus op het herstellen van mijn lichaam. En uiteindelijk lukt dat beetje bij beetje wel weer, maar van mij had het herstel een stuk sneller mogen gaan. Wellicht was ik ietwat ongeduldig.
Het litteken
En dan natuurlijk het litteken! Het internet staat vol met tips over hoe je ervoor zorgt dat de wond mooi geneest en hoe je het littekenweefsel tot het minimale beperkt. Maar er staat nergens hoe je je litteken moet accepteren. Dit klinkt misschien gek, maar toen ik de bevalling in ging, had ik er geen rekening mee gehouden dat ik zou eindigen met een litteken op mijn buik. En hoewel ik dankbaar was dat er een gezonde baby uit was gekomen, deed dat litteken toch wat met mij. Ervaring heeft mij geleerd dat je sommige dingen ‘een plekje moet geven’ en zo was dat ook met het litteken na mijn keizersnede.
Afbeelding: Shutterstock