Praten met én luisteren naar je kinderen is ontzettend belangrijk. Het verbetert je band met je kind, en moedigt hen ook aan naar jou te luisteren. Toch is praten en luisteren niet voor iedere ouder even makkelijk. Soms heb je duizend andere dingen aan je hoofd, soms ben je simpelweg te moe en soms weet je gewoon even niet waar je over praten moet of krijg je amper een antwoord uit je kind. Nou, voor dat laatste heb ik afgelopen zomervakantie de ‘vraag van vandaag kaartjes’ getest. Maar voor ik daar verder op in ga, wil ik eerst even helder hebben waarom praten met je kind zo belangrijk is.
Praten met je kind
Hoewel stilte af en toe echt een zegen kan zijn in een druk gezin, weet ook iedere ouder dat praten met je kind heel belangrijk is. Zoals ik al schreef, praten met je kind verbetert de band met je kind. Echter zit er hier wel een addertje onder het gras, want de manier waarop je praat is heel belangrijk. We kunnen allemaal wel beamen dat schreeuwen tegen je kind niet zozeer de band zal versterken. En wanneer je alleen maar praat en nooit echt luistert, zal het je kind ook niet aanmoedigen om naar jou te luisteren. Naast het emotionele aspect, is praten met je kind ook goed voor de ontwikkeling van je kind. Veel praten zal zijn woordenschat vergroten en zijn zinsopbouw verbeteren. Ook zal het je kind helpen om makkelijker instructies op te volgen. En wanneer je veel praat over emoties, zal je kind zich beter kunnen uitdrukken.
Minstens net zo belangrijk: luisteren naar je kind
Praten met je kind is belangrijk, maar luisteren naar je kind is minstens net zo belangrijk. Toch kun je je als moeder vaak ongehoord voelen en de volgende uitspraken zul je ook vast wel herkennen!
– “Hoe vaak moet ik het nog zeggen?”
– “Hallo hoort iemand mij? Sta ik tegen de muur te praten?”
– “Waarom luisteren jullie nou nooit?”
Eén van de voornaamste redenen van deze uitspraken is dat je zelf ook niet luistert. Het valt niet mee om naar de ellenlange en vooral saaie verhalen over dino’s en andere oninteressante onderwerpen waar je kind mee aankomt te luisteren. Maar realiseer je dat jouw verhalen minstens net zo saai voor hen zijn. Dus wanneer je een gesprek met je kind succesvol wil laten zijn, zul je ook naar hem moeten luisteren.
De vraag van vandaag van Wow opvoedcoaching
De 50 vragen van Wow opvoedcoaching zijn een uitstekend hulpmiddel voor een succesvol gesprek met je kind. Dat hebben wij in de afgelopen zomervakantie ondervonden, toen we er regelmatig een vraag uit de ‘vraag van vandaag’ kaartenset bij pakten. De vragen zijn heel variërend en gaan van ‘als je een dier zou zijn, welk dier zou dat dan zijn?’ (de puber een luiaard, uiteraard) tot ‘welke drie dingen vind jij het allerleukst aan papa of mama?’ (gelukkig hoefden ze daar niet super lang over na te denken, pfieuw). En soms is een antwoord opeens heel anders dan je had verwacht, wat een gesprek een verrassend leuke wending kan geven. Maar de vragen zijn altijd passend voor kinderen. En met een beetje fantasie kun je de vragen heel gemakkelijk aanpassen voor tieners. Maak van ‘welk sprookjesfiguur zou je graag willen zijn?’ dan heel simpel ‘welke popster zou je graag willen zijn?’. Vervolgens kun je er zo diep op ingaan als je zelf wil. Op de kaartjes staan suggesties om door te vragen en wanneer je daar eenmaal een beetje mee oefent, zul je merken dat dat steeds vanzelfsprekender wordt.
Tips voor het praten en luisteren
Allemaal leuk en aardig, maar we weten ook dat het leven tussendoor komt. Je hebt nu eenmaal niet altijd zin en tijd om uitgebreid te praten en te luisteren. De grote tip is dan ook om er echt even tijd voor te maken. Tijdens het eten is bijvoorbeeld een mooi moment om de kaartjes erbij te pakken. En voor ons was in de vakantie bij het zwembad ook een goed moment om even tijd voor elkaar te maken en een mooi gesprek op gang te laten komen.
Wanneer je echt wil praten en wil luisteren naar je kind, helpt het ook om open te staan voor allerlei gevoelens. Boosheid, vreugde, frustratie, angst en bezorgdheid. Zo is praten over boosheid iets heel anders dan boos worden. Het verschil leren is daarmee ook een belangrijke stap voor een kind dat leert communiceren.
Een gesprek bestaat niet alleen uit woorden. Gezichtsuitdrukking en lichaamstaal spreken soms boekdelen. En dit werkt twee kanten op. Wanneer je je kind aankijkt en duidelijk laat weten dat je hem hebt gehoord, zal hij zich zeker gehoord voelen. En daarom is praten met je kind nou zo belangrijk. Want dat is wat we uiteindelijk allemaal willen, je gehoord voelen.
Ben je nieuwsgierig geworden naar ‘de vraag van vandaag’ kaartjes van Wow opvoedcoaching? Het vrolijke setje in een handig mee te nemen doosje, bestel je heel gemakkelijk via wowopvoedcoaching.nl