Een kindje krijgen is iets heel moois, maar heeft ook een grote impact op het leven van een jonge moeder (en vader). Je leven staat opeens helemaal in het teken van je kleintje, alles draait nog om hem of haar. Sommige moeders besluiten om te stoppen met werken om volledig te kunnen zorgen voor haar kind of kinderen. Dat is vaak geen makkelijke keuze, want niet alleen financieel moet je erop inleveren, ook lever je in op sociale contacten én sta je als jonge vrouw even stil in het arbeidsproces. De grote vraag is meestal dan ook, hoe kom je na jaren thuis te zijn geweest weer aan een baan?
Stoppen met werken
Marlies (35) maakte de keuze om te stoppen met werken en thuis te blijven bij haar drie kinderen. Haar man moest voor zijn werk altijd vroeg de deur uit en kwam ook weer laat thuis. Het brengen en halen naar en van het dagverblijf en school zou allemaal op haar schouders komen.
Marlies: “Toen ik uiteindelijk in kaart bracht wat er daadwerkelijk zou overblijven van mijn salaris, na aftrek van de hoge opvangkosten, was de keuze snel gemaakt. De rust door thuis bij de kinderen te blijven, zou meer opleveren dan blijven werken. Persoonlijke ontwikkeling vind ik belangrijk, maar zoek ik niet alleen in het werk dus daar was ik zeker niet bang voor. Ik heb mij toen ik stopte met werken al wel voorgenomen om een studie op te pakken.”
Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk
Marlies koos dus voor het thuisblijfmoederschap, maar had al wel meteen het besluit gemaakt om zichzelf te blijven ontwikkelen. Wanneer ze later weer aan het werk zou willen, zou dat namelijk makkelijker gaan met een extra papiertje van een relevante opleiding op zak.
Marlies: “Het voornemen om een opleiding te volgen, had ik al toen ik ging stoppen met werken. Maar ik ben niet meteen begonnen. Ik ben eerst op naailes gegaan zodat ik kleding kon repareren indien nodig. En gewoon voor de leuk, even iets anders. De kinderen werden groter, wat zelfstandiger en inmiddels zat mijn tweede kindje ook op school. Er kwam wat meer tijd vrij voor persoonlijke ontwikkeling en na twee jaar thuisblijfmoederschap begon ik met de studie bedrijfsadministratie. Op die manier kon ik mijzelf verder ontwikkelen en zou het voor mij makkelijker zijn om weer terug het arbeidsproces in te gaan.
Het studeren was een grote uitdaging. De kinderen met hun speeldates, sportclubjes en het huishouden waren eigenlijk al meer dan genoeg. De studie heeft daarom dan ook iets langer geduurd dan gepland. Zeker toen ik ook nog besloot om vrijwilligerswerk te gaan doen. Dit vrijwilligerswerk sloot wel aan op mijn studie en daardoor heb ik ook weer wat extra ervaring opgedaan door andere mensen te helpen met hun financiën. Maar ondanks het gepuzzel, heb ik het wel voor elkaar gekregen!”
Een diploma is heel waardevol
Het is Marlies uiteindelijk gelukt om haar studie bedrijfsadministratie af te ronden. En na vijf jaar thuis te zijn geweest bij haar kinderen, is Marlies met een diploma op zak weer aan het werk gegaan.
Marlies: “Zonder dit diploma was ik niet aangenomen. Mijn droom is een eigen zaak, maar ik voel mezelf nog niet zelfverzekerd genoeg om dit goed van de grond te krijgen. Dankzij mijn opleiding en huidige baan, krijgt ik steeds meer kennis van boekhouden. Met wat werkervaring in loondienst hoopt ik zo eens mijn droom waar te kunnen maken.”
Dat klinkt natuurlijk allemaal mooi, maar hoe regel je dat met het thuisfront wanneer je weer aan het werk gaat? De kinderen zijn er immers nog steeds.
Marlies: “Ik begon met werken op een tijdelijke functie voor acht uur in de week op HR. Dit was goed te regelen met het thuisfront en er was geen opvang nodig. Maar na een half jaar ben ik, binnen dezelfde organisatie, naar een functie financieel medewerker voor 30 uur in de week gegaan en dat was echt een mega-verandering voor iedereen.
Ik ben blij dat deze baan op mijn pad kwam en werk daar nu al twee jaar met veel plezier. Administratief medewerker is eigenlijk een ideale functie om mee te beginnen, na een aantal jaar thuisblijfmoeder te zijn geweest. Je kunt vaak bij werkgevers een goede regeling treffen als het gaat om werktijden.
Zo ben ik 30 uur gaan werken, verdeeld over 5 dagen. Maandag en dinsdag werkte ik van 9 tot 14.30. Op woensdag kon ik van 7 tot 12 werken en kon zo mijn kids zelf van school halen. Op donderdag nam een buurvrouwtje mijn kinderen mee en dat deed ik voor haar op de dinsdag en op vrijdag moesten de kinderen naar de kinderopvang. De kinderopvang is altijd wel een issue geweest bij de kinderen en ik ben blij dat dit nu door opa en oma’s opgevangen wordt. Later ben ik toch weer iets minder gaan werken, zodat werk en privé perfect in balans kwamen. Nu heb ik lekker één dag in de week vrij.”
Tips voor moeders die na een lange tijd thuis weer aan het werk willen
1. Blijf jezelf ontwikkelen. Dit hoeft niet alleen baangericht, maar je kan ook een leuke hobby beginnen. Zoals Marlies ervoor koos om eerst naailessen te gaan volgen. Dit kan je helpen met het ontdekken van wat je écht leuk vindt om te doen.
2. Een populaire school onder thuisblijfmoeders is Fabius Opleidingen, ze bieden hier diverse kantooropleidingen aan die niet duur zijn, snel af te ronden zijn en die relatief eenvoudig te combineren zijn met de gezinssituatie.
3. Wees niet bang omdat je te lang niet hebt gewerkt. Een opleiding kan je echt helpen en laat zien dat je bereid bent om jezelf te ontwikkelen.
4. Maak duidelijke afspraken met je partner. Zeker wanneer je begint aan een studie. Studeren kost tijd en het is ontzettend hinderlijk om afgeleid te worden tijdens het studeren.
5. Blijf dicht bij jezelf! Als je te veel hooi op je vork neemt hou je dat niet lang vol. Kinderen blijven voor gaan, en je zal een beetje extra moeite moeten doen om weer aan het werk te kunnen gaan. Vergeet niet dat de sleutel hierin balans is. Blijf in balans!
6. Leg je kinderen uit waarom ze eventueel naar het dagverblijf gaan en wat dit betekent voor jou als vader of moeder. Leg uit waarom je weer gaat werken. Ze begrijpen veel meer dan je denkt, en zo voelen ze zich betrokken. Het wordt een gezamenlijke keuze.
7. Heb vertrouwen in jezelf en in je kunnen. Niets is ingewikkelder dan het opvoeden van kinderen, je hebt inmiddels bewezen dat je dat kan en dus kan je ook elke baan aan.
8. Ga ervoor! Als je echt wilt, dan lukt het!
Afbeelding: Shutterstock