Eén van de minder leuke gevolgen van een bevalling, oké er zijn er veel meer, maar hetgeen waar menig vrouw niet echt naar uitkijkt, is het uitscheuren tijdens de bevalling. Dan vraag is dan ook, kun je uitscheuren voorkomen?
Laat ik voorop stellen dat uitscheuren tijdens de bevalling heel veel voorkomt. En dat is ook niet zo gek, want het blijft nu eenmaal een gevalletje ‘piano door een dakraam duwen’. 100% garanderen dat je niet zal uitscheuren tijdens je bevalling is dan ook onmogelijk. Maar wees gerust, je hoeft er van tevoren ook niet wakker van te liggen.
Uitscheuren tijdens de bevalling
Als we het hebben over uitscheuren tijdens de bevalling, hebben we het over het scheuren van de weefsels tussen de vagina en rectum (oftewel het perineum, ook bilnaad en niet te verwarren met bilspleet). In principe kunnen je bekkenbodem, vagina en perineum (bilnaad) uitrekken om de baby eruit te laten. Het meest ideale is dan ook dat de vagina net genoeg rekt zonder te scheuren, maar vaak ontstaat er toch een scheur. Of je uitscheuren voorkomen kunt, is dus maar de vraag.
Er zijn namelijk heel veel factoren die te maken hebben met de kans op uit te scheuren tijdens de bevalling. Zo kan een snelle bevalling, omdat het weefsel minder tijd heeft om zich aan te passen en uit te rekken als de baby naar beneden komt, invloed hebben. Maar ook overgewicht of positie van de baby kunnen een factor van uitscheuren zijn.
Voor de bevalling
Volledige controle heb je dus nooit. Daarbij is het sowieso knap als je tijdens je bevalling überhaupt enige controle houdt. Maar goed, een goede voorbereiding is het halve werk. Er is namelijk wel iets dat je vóór de bevalling kunt doen om uitscheuren te voorkomen.
Perineum-massage
Je zou uitscheuren kunnen voorkomen door de laatste weken van je zwangerschap regelmatig een perineum-massage te doen. Perineum-massage is een techniek waarbij je het weefsel tussen de vagina en de anus zachtjes masseert om het te helpen ontspannen en om het vast een beetje uit te rekken.
Hoe doe je perineum-massage?
- Was je handen grondig en zorg ervoor dat uw nagels kort en glad zijn.
- Kies een comfortabele positie, zoals zittend met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Je kunt ook je voeten op een krukje of kussen plaatsen. Eigenlijk maakt de positie niet zo heel veel uit, als het aar comfortabel voor je is.
- Breng een paar druppels van een natuurlijke olie, aan op je duim en twee vingers.
- Plaats je duim en je twee vingers op het perineum, net boven de anus.
- Druk voorzichtig richting je vagina.
- Houd deze druk vast en beweeg langzaam uw vingers heen en weer.
- Masseer ongeveer 2-3 minuten het perineum. Begin met lichte druk en verhoog de druk geleidelijk naarmate de spieren ontspannen.
- Herhaal deze massage dagelijks, en naarmate je dichter bij de bevallingsdatum komt, kun je de massage steeds iets langer uitvoeren.
Tijdens de bevalling
Met een perineum-massage kun je dus je bevalling voorbereiden en daarmee hopelijk uitscheuren voorkomen. Maar ook tijdens de bevalling zijn er een aantal dingen die je kunt doen die uitscheuren kunnen voorkomen.
Warme doek
Het gebruik van een warme doek op het perineum tijdens de bevalling, zou kunnen helpen om het weefsel te ontspannen en te verzachten. EN dat kan helpen om uitscheuren te voorkomen. Maar niet iedere vrouw zit tijdens de bevalling op een warme doek tussen haar benen te wachten. Je zult dus het moment moeten afwachten of dit iets voor jou is.
Ademhaling
Je ademhaling is tijdens de bevalling enorm belangrijk. Het beheersen van je ademhaling tijdens de bevalling kan helpen om de bekkenbodemspieren te ontspannen. Puffen op het melodietje van ‘altijd is Kortjakje ziek’ is een goede manier. Echter kan het zo zijn dat je op het ‘moment suprême‘ vindt dat Kortjakje niet zo moet zeiken, met haar altijd ziek zijn. Maar wanneer je op dat punt bent beland, maakt het uitscheuren je waarschijnlijk ook niet meer uit. Al scheur je tot je navel open, als die baby er maar uitkomt.
De juiste houding
Je houding tijdens de bevalling kan doorslaggevend zijn bij het wel of niet uitscheuren. Een houding waarbij je je bekkenbodemspieren ontspant en waarbij er minder druk op het perineum wordt uitgeoefend, zoals op handen en knieën of zijligging, kan helpen.
De ervaringen van bevallen op een baarkruk zijn verschillend. De één vond het heerlijk om een beetje zwaartekracht in te zetten tijdens de bevalling. En de ander heeft het bevallen op een baarkruk als een raketlancering ervaren. Met alle gevolgen van dien.
Persen
Het persen tijdens de bevalling is het belangrijkste onderdeel als het op uitscheuren voorkomen aankomt. Het beste is om te wachten met persen totdat de persweeën er écht, maar dan ook écht zijn. En wanneer eenmaal het hoofdje van de baby ‘staat’, dat is het moment vlak voordat de baby eruit komt, zou je eigenlijk je perswee weg moeten puffen.
Als dit lukt, is het prachtig! Maar je moet zeker niet schuldig voelen wanneer je op dat moment nog even lekker doordrukt. Want het is niet zo dat op dat moment je vagina aanvoelt alsof iemand lekker je perineum aan het masseren is. Nee, het voelt meer alsof iemand een gasbrander op je vagina heeft gericht. Dus ja…
Hoe dan ook, uitscheuren voorkomen tijdens de bevalling? Ja dat kan! Maar echt gemakkelijk is het niet.
Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock