Supplementen tijdens de zwangerschap, deze kun je nemen!

supplementen zwanger

Het gevoel van zwanger zijn kan voor elke vrouw anders zijn. Sommige vrouwen voelen zich meteen anders zodra ze zwanger zijn, terwijl anderen pas veel later door hebben dat ze wel eens zwanger zouden kunnen zijn. En de één voelt zich negen maanden kiplekker en de ander is negen maanden beste vrienden met de wc pot.

Hoe dan ook, is het belangrijk om er tijdens de zwangerschap voor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om zowel je eigen gezondheid als die van je baby te ondersteunen. Je lichaam heeft meer energie, eiwitten, vitaminen en mineralen nodig dan normaal, dus eet tijdens je zwangerschap vooral veel voeding met belangrijke voedingsstoffen en, indien nodig, gebruik je supplementen om eventuele tekorten aan te vullen.

Welke supplementen tijdens de zwangerschap

Weet je niet zeker welke supplementen en vitaminen je moet nemen? Geen stress! Hier vind je de belangrijkste supplementen voor tijdens de zwangerschap.

Vitamine B11

Eén van de eerste supplementen die je tijdens de zwangerschap zou moeten slikken, is vitamine B11. Vitamine B11 wordt ook wel foliumzuur genoemd. Foliumzuur is een essentiële voedingsstof die van vitaal belang is voor een gezonde zwangerschap en foetale ontwikkeling. Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam van de moeder extra foliumzuur nodig om te helpen bij de ontwikkeling van de placenta en de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van de foetus.

Foliumzuur is dan ook één van de belangrijkste supplementen die een zwangere vrouw zou moeten nemen. Een tekort aan foliumzuur kan onder andere leiden tot spina bifida bij de baby. Het is zelfs aangetoond dat het nemen van voldoende foliumzuur vóór de zwangerschap en tijdens de eerste weken van de zwangerschap de kans op deze aangeboren afwijkingen vermindert.

Van Vitamine B11 moet je vanaf het moment dat je zwanger wil worden tot de tiende week van je zwangerschap 400 microgram per dag binnenkrijgen.

IJzer

Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam extra ijzer nodig om het bloed van de moeder en de baby aan te maken. Dat komt doordat je lichaam extra rode bloedcellen aanmaakt en doordat je groeiende kindje en ook de placenta het mineraal nodig hebben. Een tekort aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede bij de moeder en vroeggeboorte of een laag geboortegewicht bij de baby.

Ook dit is dus ook één van de belangrijke supplementen tijdens de zwangerschap, zeker wanneer het ijzerniveau in je bloed laag wordt. Met een ijzersupplement kun je het weer tot het juiste niveau aanvullen. IJzertabletten veroorzaken vaak obstipatie. In dat geval kunnen vloeibare ijzer elixers helpen om het ijzerniveau aan te vullen.

Calcium

Calcium is een belangrijk mineraal voor de ontwikkeling van de botten en tanden van de baby, maar ook voor de spierfunctie, de bloedstolling en de zenuwgeleiding. Als de moeder niet genoeg calcium binnenkrijgt, zal de baby het uit de botten van de moeder halen, wat kan leiden tot osteoporose bij de moeder. Een tekort aan calcium kan ook leiden tot spierkrampen en verhoogde bloeddruk bij de moeder.

Zuivelproducten, donkere bladgroenten en noten zijn goede bronnen van calcium. En eventueel kun je dit aanvullen met een supplement dat calcium bevat.

supplementen zwanger

Vitamine D

Ook vitamine D is belangrijk tijdens je zwangerschap. Vitamine D is een voedingsstof die een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van botten, spieren en het immuunsysteem. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot een verhoogd risico op pre-eclampsie, zwangerschapsdiabetes en vroeggeboorte.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine D is 10 microgram. Zonlicht is de beste bron van deze vitamine. Je lichaam kan hieruit zelf vitamine D aanmaken. Maar wanneer je niet voldoende buitenkomt of wanneer de zon wat minder schijnt, kun je het beste een supplement slikken. Kies een vitamine D3 supplement, want dit is de meest natuurlijke vorm. Deze kan je lichaam gemakkelijk omzetten naar de actieve vorm.

Omega-3-vetzuren

Omega-3-vetzuren zijn een essentieel voedingsbestanddeel dat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van de foetus, vooral tijdens de laatste trimester van de zwangerschap.

Voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van je kindje heb je extra omega 3 nodig tijdens je zwangerschap. Het gaat om de dubbele hoeveelheid van wat je normaal nodig hebt, oftewel 400 milligram per dag.

Hoewel je omega-3 vetzuren kunt halen uit voedingsmiddelen zoals vette vis, noten en zaden, kan het moeilijk zijn om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen tijdens de zwangerschap. Daarom kan het nuttig zijn om een supplement te nemen dat EPA en DHA bevat, waarvan de dosering afhankelijk is van de individuele behoeften van de vrouw en haar zwangerschapsduur.

Belangrijk om te weten is dat een goede algenolie beide vormen actieve omega 3 bevat, te weten EPA en DHA. Ook handig om te weten is dat de omega 3 in krillolie bijzonder goed opneembaar is, waardoor je er minder van nodig hebt. Je kunt dus volstaan met een lagere dosering.

Supplementen tijdens de zwangerschap

Supplementen tijdens de zwangerschap zijn een simpele maar nuttige manier om ervoor te zorgen dat jij en je baby alle voedingsstoffen krijgen die goed zijn voor een gezonde zwangerschap. Het is natuurlijk wel belangrijk om in gedachten te houden dat het nemen van supplementen geen vervanging is voor een gezonde voeding. Overleg dan ook altijd met een deskundig wanneer je je niet goed voelt of tekorten aan voedingsstoffen hebt!


supplementen zwanger

Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.