Overgevoelig, overdreven gevoel van gerechtigd of internetverslaafd, er zijn veel vooroordelen over millennial ouders en hoe ze zich gedragen. Sommige stereotypen zijn waar, maar andere zijn gewoon jaloezie of verwarring van oudere generaties die de jongere generatie niet lijken te begrijpen. Is dat iets waar alleen de millennials last van hebben? Vast niet! De boomers zullen ook ongetwijfeld vooroordelen over zich heen hebben gekregen.
Wat is een millennial?
Voor wie zich hier niet zo mee bezig houdt, is het handig om eerst te weten wat een millennial nou eigenlijk is. Ik zal het maar meteen toegeven, ik kwam er laatst achter dat ik zelf tot deze generatie behoor. Als 40 jarige voelde ik mij opeens een jong ding, leuk! Maar goed, een millennial is dus geboren tussen 1980 en 1999 (tot aan het nieuwe millennium). Een groep die zich (over het algemeen) op dit moment aan het voortplanten is.
Ouderschap stijl
Ik noem de opvoedstijl van de millennials voor het gemak maar even ‘natuurlijk ouderschap‘, de boomers zouden het overgevoelig en overdreven noemen. Maar eigenlijk zijn het de boomers die de eerste stap zette naar de opvoedstijl waarin kinderen óók een zegje hebben. Zij waren tenslotte degene die afstand namen van de kille, autoritaire aanpak van hun eigen ouders. Maar een verandering kost tijd.
Begin jaren ’80 was de opkomst van de helikopterouder, ouders die de millennials aan het opvoeden waren dus. Echter bleek er aan deze opvoedstijl ook van alles te piepen en te kraken. De millennials lijken de positieve en zachtaardige punten eruit te hebben gepikt en hebben dit vervolgens in hun eigen opvoedstijl gestopt. Een opvoedstijl dat aanmoedigt tot het stellen van vragen, het onderzoeken van gevoelens normaal is en schaamte er gewoon mag zijn.
Manieren waarop Millennials anders opvoeden dan Generatie X
En zo komt het dat de manier van opvoeden bij millennial ouders anders gaat dan bij Generatie X. Soms tot grote verbazing bij eerdere generaties. Generatie X zou zeggen, dit zijn de sneeuwvlokjes die kinderen opvoeden. Maar de millennials laten zich niet ondersneeuwen! Want behalve negativiteit, zijn er ook veel positieve kanten aan het ouderschap van millennials.
Dit zijn een aantal dingen waarin millennials anders opvoeden dan hun ouders.
Millennial ouders hebben Google
Het duidelijkste verschil tussen millennial ouders en oudere generaties zoals boomers en Generatie X, is dat zij veel meer vertrouwd zijn met technologie. Dit komt vooral door de komst van de smartphone en het internet.
De online wereld is voor een millennial ouder dé plek voor informatie over opvoeding.
Wat zijn die gekke bultjes op de rug van je baby? Google! Heeft je kind koorts en weet je niet zeker of het gewoon tandjes zijn? Google! Wanneer leren baby’s praten? Google! Wanneer wordt een kind makkelijker? Google!
Weet je hoe handig het is, dat je online iets kan opzoeken en binnen enkele seconden een antwoord hebt? Nu is het enige probleem om uit te zoeken of het antwoord wel het juiste antwoord is… Iedereen kan van alles het internet op knallen.
Over het algemeen hebben millennials toegang tot alle recente adviezen van kinderartsen, leraren en wetenschappers. Je moet alleen wel kunnen filteren.
Daarbij heeft bijna 90 procent van de millennials sociale media. En bijna de helft van hen plaatst foto’s en ervaringen van zijn kinderen op social media.
Social media, een vloek of een zegen?
Het delen van foto’s, verhalen en ervaringen op social media helpt het bewustzijn te vergroten over de verschillende opvoedingsproblemen. Iets waar oudere generaties vaak alleen mee te dealen hadden. Lezen dat andere ouders ook met bepaalde opvoed dingen struggelen, kan heel fijn zijn.
Maar daarentegen voelen sommige millennial ouders zich juist onzekerder. Dit komt doordat ze hun eigen situatie gaan vergelijken met wat hun leeftijdsgenoten en influencers posten. En helaas is dat niet altijd het ware beeld.
Kortom, social media is voor deze generatie een zegen en tegelijkertijd een vloek.
Millennial ouders praten
‘Vroeger werd daar echt niet over gepraat’, ik hoor het mijn moeder zo zeggen. Millennials praten veel makkelijker over ongemakkelijke onderwerpen dan eerdere generaties. Seks, puberteit, geld, niets is te gek, alles passeert de revue in de opvoeding van een millennial ouder. Er moet gewoon over gepraat kunnen worden.
Millennial ouders zijn opgegroeid in een tijd waarin er meer openheid was rond gevoelige onderwerpen zoals seksualiteit, mentale gezondheid, en genderidentiteit. Dit heeft ertoe geleid dat veel millennial ouders het belangrijk vinden om hun kinderen dezelfde openheid te bieden en hen te ondersteunen bij het begrijpen van deze onderwerpen.
Daarbij willen millennial ouders graag een sterke band met hun kinderen opbouwen. De meeste vinden het belangrijk om een omgeving te creëren waarin hun kinderen zich veilig voelen om hun gevoelens en gedachten te delen. Door open te zijn over verschillende onderwerpen, hopen deze ouders een sfeer van vertrouwen en openheid te creëren.
De aanwezigheid van millennial vaders
Millennial vaders doen vaker dan eerdere generaties de was, plannen uitstapjes, vullen schoolformulieren in en nemen vrij om hun kinderen naar afspraken te brengen.
Millennial ouders zien ouderschap vaak als een samenwerking tussen beide ouders, waarbij beide ouders een gelijke rol hebben in de opvoeding van hun kinderen.
Millennial moeders nemen echter nog steeds de meeste zorg en huishoudelijke taken op zich. Wellicht zal dit meer gelijk getrokken worden wanneer Generatie Z zich gaat voortplanten.
Doorbreken van genderstereotypen
Millenial ouders zijn dus druk bezig met het doorbreken van genderstereotypen. En dat valt niet mee. Deze generatie is tenslotte opgegroeid met jaren ’90 series, waar de vader eigenlijk een nutteloos kind is en de moeder alles doet. Van Married With Children tot The Simpsons, vaders worden in de media al jaren gestereotypeerd als leuke maar onintelligente ouders. Millennial vaders willen dit doorbreken omdat ze ook bekwame, competente ouders zijn. Ouders die graag betrokken willen zijn bij het leven van hun kinderen en getuige willen zijn van hun mijlpalen.
De wereld van het ouderschap verandert voortdurend. Deze veranderingen veroorzaken we zelf. Ik ben benieuwd wat wij straks te klagen hebben over de opvoeding van de Generatie Z ouders. Als ze überhaupt ouders worden, want ze zullen eerst moeten uitzoeken welk genderidentiteit ze diep van binnen hebben…