Wanneer de kinderen een beetje groente naar binnenwerken tijdens het kerstdiner, vinden wij ouders dat natuurlijk heel erg fijn! Misschien is het maar net hoe je het presenteert, met dit recept van groentespiezen kan het niet mis gaan. Een feestje om te serveren toch?
Ingrediënten
Voor 8 spiezen (2 p.p.):
- – 16 houten spiezen
- – 2 wortels, in stukjes
- – 16 spruitjes
- – 8 grote cranberry’s
- – 1 pastinaak, in blokjes
- – 1/2 pompoen, in blokjes
Voor de marinade: - – 1 el olijfolie
- – 1 teentjes knoflook
- – 1 el mosterd
- – 1 el honing
- – 1 el citroensap
- – 1 tl tijm
- – grof gemalen peper
- – snuf zeezout
Voor de pindasaus: - – 4 el pindakaas
- – scheutje (amandel)melk
Voor de aardappelpuree: - – 1kg kruimige aardappels, geschild
- – 1 el creme fraiche
- – 1 scheut (amandel)melk
- – 1 klontje roomboter
- – snuf nootmuskaat
Voor de appelmoes: - – 2kg goudrenetten, in blokjes
- – kaneelstokje
Bereidingswijze
De groentenspiezen:
- – Verwarm de oven voor op 200 graden.
- – Meng de ingrediënten voor de marinade in een kom. Snijdt de groeten en leg ze in de marinade. Meng goed door elkaar heen.
- – Leg de groenten op een bakplaat en zet 30 min. in de oven. Haal het blad uit de oven en rijg de spiesen. Wij hebben een stuk pompoen, een spruit, een stuk pastinaak, een cranberry, een stuk wortel en weer een spruit gebruikt. Je kunt hier eindeloos met groenten variëren.
- – Je kunt ook de groenten direct op de spiesen doen, maar dit gaat een stuk lastiger omdat de groenten erg hard zijn.
De pindasaus: - – Verwarm 4 el pindakaas met een scheutje (amandel)melk en roer het tot een gladde saus.
- – Schep de pinda saus in een eierdop of klein bakje zodat dat ieder kind zelf een bakje heeft om zijn spies in te dopen.
- De aardappelpuree:
- – Kook de aardappels tot ze gaar zijn
- – Giet het water af
- – Stamp de aardappelen fijn en voeg gedurende het stampen een flinke scheut melk, een klontje boter, een beetje eetlepel creme fraiche en een snuf nootmuskaat toe totdat je een gladde puree hebt.
De appelmoes: - – Doe een bodempje water in een pan (ongeveer 2 cm).
- – Doe de appels en het kaneelstokje in de pan en zet op middelhoog vuur.
- – Zodra het water kookt het vuur zacht draaien en ongeveer 10 min. laten koken tot de appels helemaal zacht zijn.
Veel mensen voegen suiker toe aan de appelmoes, ik vind dat totaal overbodig, het is al heerlijk zoet van zichzelf.
Recept van Veggie Kidz