We zijn alweer een paar weken bezig in het nieuwe jaar..
Zo na de vakantie controleer ik altijd mijn dochters haar op luizen. Het is met regelmaat voorgekomen dat er luizen geconstateerd worden op school en zo ook al bij mijn eigen kinderen. Horendol word je ervan als ze ze eenmaal hebben.
Wij zijn een aantal jaar geleden verhuisd naar een andere stad, wat dus ook inhield dat mijn dochter naar een andere school zou gaan. Een uitstekende keus wat dat betreft en de ontwikkeling van mijn dochter is zienderogen vooruit gegaan nu ze op deze school zit.
Toch had ook de oude school wel voordelen. Zoals bijvoorbeeld het feit dat er na een vakantie direct gecontroleerd werd op luizen door een vaste groep luizenmoeders. Dit initiatief heb ik ook al een paar keer geopperd op de nieuwe school, maar tot op heden is daar helaas nog maar weinig mee gedaan. Dan dus toch maar om de zoveel tijd zelf weer thuis controleren.
Beter voorkomen dan genezen. Want zodra je ze in huis hebt, of in dit geval beter gezegd in je haar, dan ben je er nog lang niet vanaf. Vroeger werd er dan gezegd dat je al het beddengoed, kleding, gordijnen, kussens etc. goed heet moest uitwassen en de slaapkamers en de rest van het huis goed moest boenen. Nou, dit hoeft dus allang niet meer, als het al ooit wel heeft gehoeven. En geloof me, ik heb het de eerste keer dat een van mijn dochters thuis kwam met luizen in het haar zeker wel gedaan! Want je hebt direct het idee dat alles vies is. Terwijl niks minder waar is, want de luizen komen het vaakst voor in het schoonste haar.
Al met al waren de luizen bij mijn jongste dochter erg hardnekkig en even niet ermee bezig zijn, resulteerde vervolgens in nog meer en langer werk om het er weer uit te krijgen. Wat een ellende hebben we ermee gehad. We hebben zelfs begeleiding en gesprekken met het GGD gehad. Maar uiteindelijk was de grootste klus het alsmaar blijven kammen met een luizenkam! Elke dag twee keer. Dagenlang. Wekenlang. Maandenlang. En uiteindelijk was ze gelukkig helemaal luisvrij.
Als je gaat uitpluizen en opzoeken op het internet hoe je het allemaal het beste kunt behandelen, kom je vaak uit op allerlei producten die ze aanprijzen om te gebruiken, zoals luizenshampoo of dure behandelingen. Ook wij hebben alles geprobeerd en zelfs oma’s middeltjes zoals het haar wassen met azijn. Het hielp misschien even, maar de beste remedie is en blijft toch het kammen met een luizenkam. Minimaal twee weken geven ze hiervoor aan in combinatie met gebruiken van crèmespoeling. En ja, je bent er wel even mee bezig, maar als het resultaat geeft en blijvend is, dan loont het zeker de moeite en de blijdschap van je kind dat het geen kriebel meer heeft.
Soms kun je het in eerste instantie niet eens opmerken, omdat mensen denken dat het enorm moet kriebelen als je luizen hebt. Ja uiteindelijk wel, maar als je alleen al de neten in je haar hebt, heb je al een probleem, want als je die niet bestrijdt, dan groeien ze uit tot luizen.
Bij ons wordt dus regelmatig de kam weer uit de vriezer getoverd en gaan we direct aan de slag bij de aanblik van witte puntjes, welke lijken op roos, in het haar. Neten zijn witte kleverige stukjes, die aan het haar blijven plakken als je ze probeert te verwijderen. Dat zijn de rottigste dingen. Zodra het al luizen zijn, dan zie je daadwerkelijk kleine beestjes door het haar krioelen. De hoofdluis is een parasiet en leeft van mensenbloed. Ze zoeken graag behaarde en warme plekjes op zoals achter de oren, in de nek of onder een pony. Ze worden ongeveer zo groot als een sesamzaadje. Ze zijn grijsblauw of, nadat ze bloed opgezogen hebben, roodbruin van kleur.
Het is niet besmettelijk, wat vaak wel gedacht wordt. Hoofdluis kun je krijgen van contact met iemand die hoofdluis heeft, want de luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Ze verplaatsen zich niet via kleding of andere spullen en springen kunnen ze niet. Hoofdluis komt vaker bij kinderen voor, omdat tijdens het spelen de hoofden elkaar raken. Maar volwassenen kunnen ook hoofdluis krijgen.
Je krijgt toch alleen al bij het lezen ervan al enorm kriebel? Controleer het dus met regelmaat, ook gelijk bij ieder gezinslid, anders ben je direct erin geluisd! 😉
Afbeelding: Shutterstock