Ontdek Friesland

vakantie nederland

Ik, als rasecht Randstadmens, heb afgelopen weekend Friesland ontdekt. “Friesland, vriest het daar altijd mama?”, vraagt de dochter. Kinderen hebben altijd zo een logische gedachtegang. Toen we een aantal weken geleden naar Engeland gingen, kwam ook al de vraag: “Is het daar heel eng mama?” Tja logisch toch?

Maar goed, ook al ben ik een rasecht Randstadmens, ik weet wel dat het in Friesland niet altijd vriest. Maar wat weet ik nog meer? Ik weet dat er als het daadwerkelijk wel vriest, een elfstedentocht georganiseerd wordt. En de laatste elfstedentocht was in 1997, écht veel vriezen doet het er dus niet.

Ik weet dat Friesland een eigen Friese vlag heeft, met hartjes! Wat geen hartjes blijken te zijn, maar Pompeblêden. De Friese benaming voor het blad van de gele plomp, ofwel het plompeblad, aldus Wikipedia. Ik weet dat er een taaltje gesproken wordt, waar een rasecht Randstadmens niets van kan verstaan. Én ik weet dat er in Friesland prachtige boerderijen staan, want in mijn zoektocht op Funda naar dat ene boerderijtje om in te wonen, sla ik Friesland nooit over. 

Afijn, wij gingen een weekendje Friesland ontdekken, want Friesland is natuurlijk veel meer dan elfstedentocht, Friese vlag en boerderijen. Spullen in de auto, navigatie op Sneek en door Noord Holland, over de afsluitdijk belanden we zo in Friesland. Nog geen kwartier in Friesland deed ik al één van mijn eerste ontdekkingen. Deze rasechte Randstadmens, blijkt helemaal niet zo rasecht. Want binnen een kwartier heb ik al twee keer mijn achternaam voorbij zien komen ‘Van der Meulen’. Heb ik Friese roots? We zullen het ontdekken, maar eerst gaan we eten.

Lunchen in Sneek

“Dit is lekker!” – “Ja, dit is echt lekker!” – “Mmm, wat lekker zeg.” Deze geluiden komen van de andere kant van de tafel, de meiden vinden hun Royaal belegde broodjes duidelijk lekker.

royaal-belegd

We zijn bij ‘eetwinkel’ zoals ze dat zelf zo leuk noemen Royaal belegd. Bij Royaal belegd gebruiken ze zoveel mogelijk biologische en fairtrade ingrediënten en ook het brood gaat terug naar de broodbasis. Weg met de kunstmatige toevoegingen is het motto wat ze uitstralen. Mooi streven denk ik zo en de smaak wordt er alleen maar beter van als ik de geluiden van de meiden tegenover mij én mijn eigen smaakpapillen mag geloven.

Naast de heerlijke royaal belegde broodjes, serveren ze ook de beste koffie van Friesland. En eindigden ze met de AD koffietest op de zesde plek van Nederland. Als moeder die functioneert op koffie en wijn, móét ik dat natuurlijk even proberen. En ja hoor, een heerlijk bakkie koffie dat ook nog biologisch en fairtrade blijkt te zijn. Naar alle eerlijkheid, dat proef ik niet, maar een fijn idee is het wel.

Bootje varen in Friesland

Als je in Friesland niet kunt schaatsen, dan moet je varen. Want het beste van Friesland ontdek je vanaf het water. Vanaf Recreatiecentrum Sneek voeren we met een sloep naar de binnenstad van Sneek, waar we het ‘boot-klunen’ ontweken door te bukken om onder de lage bruggetjes door te kunnen. Varen is natuurlijk fantastisch als je zelf ook even ervaren mag om de kapitein te zijn. Toch was het heel verstandig dat wij, naast onze eigen matroosjes, ook een ervaren schipper aan boord hadden.

varen-friesland

Restaurant aan het water in Friesland

Je zou bijna denken, logisch toch dat het restaurant in Friesland aan het water ligt… Ik bedoel, alles ligt in Friesland aan het water. Maar dat je je bootje kunt aanleggen om te gaan dineren, is natuurlijk héél handig, omdat je na het eten zo weer verder kunt varen. Wij dineerden bij de Kajuit, een sfeervol restaurant dat een beetje nostalgisch aanvoelt en een uitstekende kaart heeft. Ondanks dat het wisselvallige weer dit weekeinde niet erg meezit, heeft de Kajuit geen last van terugloop en ik denk dat reserveren dan ook wel raadzaam is.

Vakantieboerderij Broeresloot

SONY DSC

En natuurlijk onze overnachting. We overnachten tijdens ons Friesland avontuur bij vakantieboerderij Broeresloot. Een boerderij met 12 ruime appartementen, daarnaast een jachthaven, bootverhuur en een horecagelegenheid met terras. Al met al mijn ultieme boerderij-droom en die daar gewoon staat! Hoe tof om een oude boerderij in een nieuw jasje te steken en er je business van te maken, voor de eigenaresse van Broeresloot is het werkelijkheid.

SONY DSCWe verblijven in een luxe appartement met een ruime woonkamer, een keuken een slaapkamer en een fijne badkamer met bad én aparte douche. Het appartement is geschikt voor 5 personen, echter moeten er dan wel twee personen op een slaapbank slapen welke niet voor een week aan te raden is. Dat de boerderij geheel vernieuwd is, is goed te zien. Alles ziet er prachtig en schoon uit. Voor de kinderen een geweldige plek om te spelen en om het Friese (buiten)leven een beetje te kunnen ontdekken, zoals ’s morgens een vers eitje pakken uit het kippenhok. Een absolute aanrader, waar ik zeker nog eens naar terug zou gaan, al is het alleen maar om te zien dat dromen werkelijkheid kunnen worden.

Lunchen aan het Sneekermeer

De volgende dag gaan we van Sneek naar Terherne waar we eerst genieten van een heerlijke lunch bij Meer van Lenten met een uitzicht over het Sneekermeer. Het Meer van Lenten heeft een heerlijk terras aan het water, waar wij ook zeker gezeten zouden hebben als er niet net een gigantische hagelbui zou losbarsten. Wij trekken ons vandaag toch maar terug naar binnen, waar de haardkachel brandt.

Leuk om te vertellen is dat de naam Het Meer van Lenten een knipoog is naar de boeken van de Kameleonreeks van schrijver Hotze de Roos. In deze boeken speelde het Paviljoen, gelegen aan het meer van het fantasiedorp Lenten, een belangrijke rol. Wat ons ook meteen naar de volgende activiteit brengt…

Een bezoek aan het Kameleondorp Terherne

Ik heb het afgelopen weekend veel nagedacht over wat ik met een grote boerderij zou doen. Hoe ik deze zou kunnen inrichten en eventueel hoe ik er een onderneming van zou kunnen maken. Hoe Kameleonboerderij zich heeft ingericht met het dorp Lenten, daar was ik nog niet eerder opgekomen. Hier is namelijk levensgroot het Kameleondorp Lenten in nagebouwd, waar een speelse speurtocht ons elk hoekje van ‘het dorp’ laat zien.

kameleon-dorp

Maar waar de kinderen voor komen is toch wel het avontureneiland waar je naar horen zeggen drie dingen kunt doen: je kunt er vies worden, je kunt er goor worden en je kunt er ranzig worden. Wie wil dat nou niet? Nou… wij moeders wilden dat niet aangezien de temperaturen niet uitnodigend genoeg waren. We besloten om te gaan voor de rondvaart in een boerenpraam die geduwd werd door de Kameleon. Uiteraard werden de speurneusjes van de kinderen (en volwassenen) ook weer aan het werk gezet om te helpen een probleem op te lossen. En met het Kameleon verhaal, dat enthousiast wordt verteld door de jonge Friezin (die zo uit de film gestapt leek) op de boot, zijn de meiden het mislopen van avontureneiland al snel vergeten.

varen-friesland-kameleon

Friese roots

Maar hoe zit dat nou met mijn achternaam? Waar liggen mijn roots? Ben ik wel zo een rasechte Randstadmens als dat ikzelf denk… Na wat onderzoek (lees: Google ‘herkomst achternaam van der meulen’) kom ik er achter dat er een aantal van der Meulen’s uit Gelderland, Overijssel en jawel… uit Fryslân komen! En was ik na dit weekend in Friesland al overtuigd nog eens terug te komen, nu heb ik een nog reden om meer van Friesland te ontdekken.

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.

1 Comment

  1. Hoi Paulien, Ik heb met veel plezier je blog over Friesland gelezen. Zelf woon ik inmiddels al ruim 15 jaar in deze prachtige provincie, waar zeker in de zomer van alles te doen is. Ik wil je als tip meegeven om eens naar het SKS skûtsjesilen te gaan kijken. Een van de 14 skûtsjes heet de ‘Klaas van der Meulen’ en zeilt voor Woudsend. De huidige schipper heet Teake Klaas van der Meulen; kleinzoon van de naamgever van het skûtsje. Het SKS-kampioenschap begint komende zomer op 30 juli in Grou en op 8 augustus is de wedstrijd bij Woudsend. Wie weet tref je daar wel ‘verre’ familie, die dan eigenlijk best dichtbij blijkt te zijn. Want zeg nu zelf: Friesland lijkt vanuit de Randstad misschien heel ver, maar over de Afsluitdijk ben je er toch zo?! Groetjes, Bianca