Iedereen heeft een financieel ‘lek’, wat is die van jou?

financiele lek

Ik ben best wel bewust met geld bezig. Niet alleen op het werk, waar ik op een financiële administratie werkzaam ben, maar ook met onze eigen inkomsten. Sinds een jaar is er weer een extra inkomen bijgekomen, wat het uitgeven weer wat makkelijker maakt. 🙂

Met een buurvrouw ben ik een keer naar een bijeenkomst geweest van de Rabobank. Een tijd terug eigenlijk al weer, maar het was met Eef Opdorp. Je weet wel van het TV programma ‘uitstel van executie’. Ik ging wel mee, maar had niet gedacht dat ik iets nieuws zou leren. Wat is mijn financiële ‘lek’?

Overzicht

Ik heb een goed overzicht over wat er binnenkomt, en wat er uitgaat. Het is de boekhouder in mij die daar behoefte aan heeft. Overzicht. En laten we wel wezen, als je moeite hebt met rondkomen, is het ook handig om te weten waar je geld naartoe gaat. Wat mij betreft is een overzicht met wat er binnenkomt en wat er uitgegeven wordt essentieel voor mensen met een krap budget, of als je wilt sparen. 

Budget

Na het maken van een overzicht, kun je budgetten gaan bepalen. Dat is voor iedereen anders. Ons gezin heeft heel lang boodschappen gedaan van 500 euro in de maand en dat vond ik erg knap van mezelf en niet altijd makkelijk. Zeker de biologische inkooppogingen die ik heb gedaan waren funest voor dit budget, waardoor ik toch weer terugviel op goedkopere merken.

Ik weet dat gezinnen met dezelfde samenstelling (twee ouders, drie kinderen) het voor 300 euro of minder kunnen en dat vind ik helemaal knap.

Bewustwording

Maar wat is nou dat ‘lek’ in je financiën. Iedereen heeft iets waar ongemerkt (veel) geld naar toe gaat. Voor de een zijn dat al de kopjes koffie bij het treinstation. Voor een ander is dat weer een online aankoop voor de kleintjes en weer een ander koopt de zoveelste leuke tas of schoenen. Is het leuk? Ja. Heb je het echt nodig? Nee. Zo heeft iedereen een ‘lek’.

Als je weet wat het is, zou je er op kunnen besparen. Wil je dat niet, dan is dat natuurlijk prima. Dan ben je je enkel bewust van je ‘lek’. Mijn financiële ‘lek’ komt aan de orde bij gróte aankopen. Ik kan heel bewust sparen, maar als het geld er dan is kan ik onnodig teveel geld uitgeven. Gek toch eigenlijk? Nu ik weet dat dáár mijn financiële ‘lek’ zit, ben ik me op zo’n moment bewust van mijn lek en kom ik erachter dat ik nu anders moet handelen dan voorheen.

Voorbeeld: Mijn kinderen slapen op tweedehands matrassen. We hebben ‘toen ik een thuisblijfmoeder was’ er bewust voor gekozen om thuis te zijn voor de kinderen en dat betekent in ons geval dat we concessies moesten doen. Niet de mooiste en duurste spullen en als het even anders opgelost kon worden deden we dat. De matrassen van onze neefjes zagen er nog goed uit destijds. Het matras was wel van een bekende, anders zou ik denk toch een nieuw matras kopen. Van het destijds uitgespaarde geld heb ik een mooie naaimachine gekocht. Die best iets goedkoper had gekund, omdat die nu stof staat te happen. 😉

Nu is het weer tijd om deze matrassen te vervangen. Het liefst kies ik voor de beste en duurzaamste optie. Nu is de derde beste keus ook goed en bespaar ik 50 euro per matras. Maal drie kleintjes. Dat is toch mooi uitgespaard.

Wat is jouw ‘lek’? Is dat een bewuste keuze of zou je daar op kunnen besparen?

Liefs,
Marlies

 

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Ik hou onze inkomsten en uitgaven ook nauwkeurig bij. Zo is er ruimte voor leuke dingen als dagjes uit waar we zo dol op zijn. Ik probeer prioriteiten te stellen. Als het gaat om de kinderen let ik niet op de centen