Kinderen zijn gemeen. Oké, niet alleen kinderen, ook volwassenen zijn gemeen. Oké, oké, ik zal ze niet allemaal over één kam scheren. Maar er is altijd wel iemand die gemeen is. Iemand die niet het beste met je voor heeft. Iemand met wie je niet klikt. Een persoon die ervoor zorgt dat het slechtste in jezelf naar boven komt. Je wilt dat niet, maar het is een reactie op die persoon. Je moet daarmee zien te dealen. Maar wat als je dat nooit geleerd hebt? Wat als je dat niet aangeleerd wordt?
Wat als je zelf eigenlijk ook best gemeen bent?
Kinderen hebben hier ook mee te maken. Je kunt niet met iedereen goed opschieten. Dat betekent niet dat je niet voor iedereen goed hoeft te zijn. Aardig zijn kost niets. Maar het is een handeling die je wel leren moet. Oefenen moet. Want wij mensen vallen snel in onze gemene gewoontes.
Gemeen tegen succesvol
Mensen worden gemeen wanneer een ander succes heeft. Kort gezegd zijn ze gewoon jaloers. Jaloezie is een nare eigenschap waar iedereen mee te maken heeft. Je kunt mij niet wijsmaken dat iemand nooit jaloers is. Social media is een verschrikkelijk platform voor jaloerse mensen. Om de één of andere reden hebben ze het gevoel dat op social media zomaar alles gezegd mag worden, dat je iemand mag kwetsen tot op het bot.
Hier is een filmpje van de bizare dingen die er op social madia geroepen worden. Hoe zou klinken in het ‘echte leven’.
Gemeen zijn uit angst
Mensen worden gemeen wanneer wanneer ze bang zijn. Bang zijn om af te gaan, ze verleggen de aandacht door iets gemeens te doen. Ze zijn bang om afgewezen te worden. Bang om de fout in te gaan. Bang om er niet bij te horen.
Hoe leer je je kind niet gemeen te zijn?
Kinderen worden geboren en lijken de meest onschuldige wezentjes op aarde. Dat zijn ze in eerste instantie ook, alles wat ze nodig hebben is wat verzorging en liefde. Maar sneller dan je denkt, gaat je kind door bepaalde fases. Bij de één zijn de fases wat sterker en zichtbaarder dan bij de ander. Neem de éénkennigheid fase, een fase van angst. Bang om alleen achtergelaten te worden. De alles-is-van-mij fase, iedere ouder heeft de regel ‘samen spelen, samen delen’ weleens geroepen. En wanneer ze eenmaal op de basisschool zitten, worden ze doodgegooid met pestprotocollen, rollenspellen en kanjer trainingen. Want er wordt gepest. Hoe kun je je kind, naast het bijbrengen van waarden en normen, leren om niet gemeen te zijn?
Om dat voor elkaar te krijgen, moet je eerst de wortels van jaloezie en angst verwijderen.
De rollen omdraaien
Wanneer dat lukt, worden de rollen omgedraaid. Je leert je kind omgaan met gemene kinderen. Want wanneer je je kind een stabiele basis geeft, waar geen reden voor angst is, maar juist zelfverzekerdheid, kun je je kind leren omgaan met gemene kinderen.
– Leer je kind dat er iets achter het gemene gedrag schuil gaat. Iedereen heeft weleens een chagrijnige dag, ook zelfverzekerde kinderen. Zo’n dag maakt je niet meteen een gemeen persoon. Er is altijd een tweede kans.
– Wanneer je kind erachter komt dat het geen chagrijnige dag was, leer hem dan dat er iets anders achter schuil gaat. Zoals jaloezie of angst.
– Leer je kind het gemene gedrag niet persoonlijk op te vatten. Dat is moeilijk, zeker wanneer het wel degelijk persoonlijk is. Maar laat het probleem van het gemene kind, niet het probleem van jouw kind worden.
– Leer je kind dat hij zelf bepaalt hoe hij zich voelt. Dat hij zich niet moet mee laten trekken in de ellende van een ander.
– Leer je kind niet te reageren op negatief gedrag en negatieve aandacht, of in ieder geval zo min mogelijk. Ook hier is veel zelfverzekerdheid voor nodig.
– Wees zelf een voorbeeld. En daarbij wens ik je heel veel succes.