“Mam, wanneer begin je nou met dat ene?”, vroeg mijn oudste dochter, de lastige eter, een week geleden. “Wat bedoel je schat?”, kijk ik haar vragend aan. “Nou dat ene in de keuken. Gezond koken ofzo?”. Ze kijkt er een beetje vies bij, alsof we aan iets verschrikkelijks gaan beginnen, dat belooft wat…
We zijn begonnen
We zijn dus begonnen! Afgelopen donderdag ging het Actify Your Family programma van start. Het doel is om er gezondere eetgewoontes aan over te houden. Het eerste thema ‘meer groenten’ – dat waar zij het meeste hekel aan heeft – valt meteen al bij mijn oudste dochter in het verkeerde keelgat. Ik ben er zelf wél blij mee, ik kan namelijk wel wat tips gebruiken om meer groenten bij mijn kinderen naar binnen te schuiven.
Waarom meer groente eten?
We roepen altijd tegen onze kinderen, ‘eet je groente, want dat is gezond!’. Maar waarom is groente eten eigenlijk gezond? Voldoende groenten eten zorgt voor een gezonde basis. De vitaminen, mineralen én vezels die in groenten zitten, zorgen ervoor dat je darmen gezond blijven. Zo simpel is het, maar leg jij dat je kind die geen groenten eten wil maar uit.
Groene groenten recept
In de MaaltijdMatch app van Actify kun je heel gemakkelijk gezonde maaltijden filteren die bij jouw gezinssituatie passen. We gaan dus voor meer groenten in de maaltijd en dus ook meerdere soorten groenten in één maaltijd. In het recept ‘kip met groene groenten’ (je kunt het recept vinden in de MaaltijdMatch app) zijn meerdere groene groenten te vinden. Handig, want zo zijn er meerdere keuzes beschikbaar voor de kinderen om te eten. Het liefst heb ik natuurlijk dat ze alle groenten uit het recept eten, maar mochten ze het één nou lekkerder dan het ander vinden, dan kunnen ze een beetje sjoemelen.
Paprika, peultjes, broccoli en prei. Allemaal groen. Mijn twee kleinste eten paprika, graag zelfs! Lekker uit het vuistje. Maar laten ze nou net die groene paprika altijd overslaan. De groene paprika is wat sterker van smaak, bitterder en kruidiger. Ik ben benieuwd hoe ze de paprika gaan beoordelen, wanneer deze gecombineerd wordt met de andere groenten.
We maken er een spelletje van
Om mijn kinderen, vooral de oudste, beter groenten te laten eten, heb ik al meerdere dingen geprobeerd. Van zelf gerechten laten uitzoeken, tot het betrekken bij het klaarmaken van de maaltijd. Maar ik had ze nog nooit op een leuke manier de maaltijd laten beoordelen. Meestal vonden ze het voordat ze überhaupt al wat geproefd hadden heel goor. Via een vriendin kreeg ik de tip om de kinderen het eten te laten beoordelen door middel van ‘kaartjes’. Máár, je mag er pas iets van vinden, nádat je het geproefd hebt.
En dus knipte ik voor het eten drie gekleurde vellen papier.
Groen = Yammie, wat lekker!
Geel = Mwah, niet vies, niet lekker.
Rood = Echt heel goor!
De peultjes werden beoordeeld als ‘gaat wel’. De paprika was eigenlijk best lekker en na wat twijfel was de broccoli YAMMIE!
De prei daarentegen… Neh, best goor.
De lastige eter?
Na het proeven van alle groenten, was dit de eindconclusie van de oudste. Maar hé, ze heeft het wél allemaal gegeten!