Kleintjes blijven niet klein, sneller dan je zou willen worden de kleintjes groot. De leeftijd van 18 jaar bereiken is dan ook een big deal, een enorme mijlpaal. Niet alleen voor je kind, ook voor jou als ouder. Je kind is vanaf nu officieel meerderjarig en dus volwassen voor de wet. Maar dat is niet het enige wat er gebeurt als je kind 18 jaar wordt. Naast alle emoties die het met zich meebrengt, zijn er ook nieuwe regels en verplichtingen voor je kind. We zetten de belangrijkste grote veranderingen voor je op een rij.
1. Kinderbijslag
Voor ouders is dit een belangrijke verandering. Als je kind 18 jaar wordt, stopt namelijk de kinderbijslag. En ook al komt dat voor sommige (na 18 jaar) ieder kwartaal weer als verrassing, het is al met al toch een behoorlijk bedrag. Je ontvangt nog kinderbijslag tot en met het kwartaal waarin je kind 18 jaar wordt. Daar tegenover staat dat je kind vanaf zijn 18e jaar studiefinanciering kan aanvragen, als hij of zij een mbo-opleiding volgt. Bij een hbo of wo-opleiding mag dit al eerder.
2. Zorgverzekering
Dit is ook een flinke verandering als je 18 jaar wordt: je bent verplicht om premie voor de zorgverzekeringswet te betalen. Ja kind, je moet een zorgverzekering op je 18e regelen! Je kunt dus een eigen zorgverzekering gaan zoeken, maar je kunt ook bij je ouders verzekerd blijven. Echter, hoe je het ook went of keert, die zorgpremie moet vanaf je 18e jaar betaald worden. Hetzelfde geldt voor het eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf betaalt, voordat zorg vergoed wordt vanuit je zorgverzekering. Maar wees gerust! Je 18 jarige kind mag ook zorgtoeslag aanvragen! Of je kind daarvoor in aanmerking komt, kun je vinden op toeslagen.nl
3. Stemrecht
Waarschijnlijk heeft je puber al jaren zijn stem flink laten horen, maar vanaf dat je kind 18 jaar wordt, heeft het officieel stemrecht! Dat houdt in dat hij of zij mag stemmen tijdens alle verkiezingen in Nederland. Het lijkt misschien klein, maar het is een belangrijke stap in het zelfstandig en onafhankelijk worden van je kind.
4. Autorijden
Hoewel je kind zijn rijbewijs al eerder kan halen, mag hij of zij vanaf 18 jaar zonder begeleider in een auto rijden. Hiervoor moest je kind nog rijden met een volwassene die al minimaal 5 jaar in het bezit was van een rijbewijs B. Een goede ontwikkeling als je het mij vraagt! Ik had achteraf rond mijn achttiende graag eerst wat rijervaring opgedaan! Want laten we eerlijk wezen, goed rijden leer je pas echt als je wordt losgelaten in het verkeer. Daar kunnen 30 rijlessen niet tegenop.
5. Eigen woning
Deze doet voor iedere ouder een beetje pijn, maar er komt een tijd dat je kind uit huis gaat. Je denk misschien dat je inmiddels wel voorbereid bent, maar afscheid nemen van de tropenjaren is niets vergeleken bij dit afscheid. Vanaf dat je kind 18 jaar is, mag hij zelfstandig een woning kopen of huren. Nu zal het in deze tijd echt niet makkelijk zijn om op je 18e een woning te kunnen kopen. Zelfs een woning huren wordt steeds lastiger. Daarom is het verstandig dat je kind zich direct inschrijft als woningzoekende, wanneer hij of zij 18 jaar wordt. Ook wanneer je kind nog geen directe plannen heeft om uit huis te gaan.
Dit zijn slechts een paar belangrijke dingen die gebeuren als je 18 jaar wordt. En dan hebben we het nog amper gehad over het lege-nest-syndroom…
Afbeelding: Shutterstock / justesfir