Waar je op moet letten als je met je kleintjes gaat zwemmen

kinderen veilig

Nu het mooie weer er weer is en er hopelijk nog heel veel zonnige dagen gaan komen, is het belangrijk om aandacht te vragen voor het volgende onderwerp. Namelijk veiligheid bij het water. En dan heb ik het niet over de standaard tips als ‘houd je kind in de gaten’, maar over onverwachte dingen die je niet iedere dag leest. Waar je ook niet altijd bij stilstaat. Zo zijn sommige zwembandjes helemaal niet zo veilig als ze lijken… 

Note: het kan nooit kwaad om de standaard tips voor veilig spelen in en bij het water nog eens door te nemen.

Lekker zwemmen

Of je nu in een appartement met balkon woont of in een huis met tuin, verkoeling tijdens de zonnige warme dagen zoeken we allemaal. De één zoekt verkoeling in een meertje, de ander vindt het heerlijk om naar de kust te gaan en weer de ander blijft liever bij zijn eigen zwembad in de tuin. Waar je ook van houdt, verkoeling zoeken is logisch en daar is ook helemaal niks mis mee! Sterker nog, het is juist genieten wanneer we lekker kunnen zwemmen. Maar, zoals we ook allemaal wel weten moeten we met kleintjes bij het water ten alle tijden alert blijven. Verdrinking is wereldwijd de derde doodsoorzaak wat ongelukken betreft. En deze trieste gebeurtenis geldt vooral voor kinderen onder de vijf jaar. Kinderen kunnen al verdrinken in minder dan 30 seconden en ook in een klein laagje water.

Secundaire verdrinking

Termen als droge verdrinking en secundaire verdrinking klinken een stuk minder bekend en komen gelukkig ook een stuk minder voor. Secundaire verdrinking is dan niet iets waar je direct zorgen om moet maken. Maar door alert en goed geïnformeerd te zijn, weet je wat je als ouder moet doen in geval van nood. Wat is secundaire verdrinking nou precies? Op het moment dat je kind onverwacht en vooral onverhoopt met zijn gezicht onder water komt, kan er water in de longen terechtkomen. Bij secundaire verdrinking raken de longblaasjes beschadigd, zwellen op en dat zorgt ervoor dat er geen zuurstof meer opgenomen kan worden. Deze zwelling kan, nadat het water in de longen is terechtgekomen, uren en zelfs wel dagen duren.

Waar je op moet letten bij secundaire verdrinking is het volgende:

– Hoest je kind opeens heel hevig?
– Is je kind opeens extreem moe?
– Loopt, praat en/of reageert hij anders?
– Maak je je zorgen

Aarzel niet en waarschuw dan ten alle tijden de arts!

kind zwemmen

Zwembandjes zijn niet altijd veilig!!

Je denkt misschien dat je kind veilig is met zwembandjes om en in principe is dat ook zo, echter zijn niet alle zwembandjes even veilig! Zo sprong mijn eigen dochter een keer, met haar armpjes in de lucht, het zwembad in. Op het moment dat zij in het water terecht kwam, schoten zo de zwembandjes van haar armpjes af. Gelukkig was haar broertje alert en wist haar boven water en snel weer op de kant te krijgen.

Dit was dus het gevolg van te wijd zittende zwembandjes. Ik zal daarom ook nooit kekke merkloze zwembandjes aanraden. Ja, een panter printje is een stuk hipper dan zo’n lompe oranje band om je kindje zijn arm. Maar het is gewoon echt niet veilig! Kijk bij het aanschaffen altijd goed naar het gewicht en de leeftijd.

En dan zijn er ook nog de zwembandjes die rondom de middel gaan en ontzettend gevaarlijk kunnen zijn. Het gebeurd vaak genoeg dat een peuter het ronde zwembandje van zijn baby broertje of zusje even ‘lenen’ wil. Het ronde zwembandje zit vaak dan net te strak om de middel van je kind. Wanneer hij dan in het water onderste boven terecht komt, kan hij zich nooit meer zelfstandig omdraaien. Ontzettend gevaarlijk dus!

Lange losse haren in het zwembad

Heeft je kind lange haren? Doe altijd een staart en nog liever een knot in het haar. Zwemmen met losse haren kan namelijk best gevaarlijk zijn in een zwembad met afzuigroosters. Vooral in het buitenland en in privé zwembaden zijn deze niet beveiligd en kan een kind hierdoor vacuüm vast blijven zitten. En al zijn de afzuigroosters wel beveiligd, dan nog kunnen los zwevende haren heel gemakkelijk in het afzuigrooster getrokken worden, met alle gevolgen van dien.

Netbroeken in een jongenszwembroek

Dit is een verhaal dat ik in de media heb gelezen en mij sindsdien altijd is bijgebleven. Het ging over een jongetje van vijf dat met zo’n zwembroekje met netbroekje eraan vast ging zwemmen. Zijn piemeltje is in de gaatjes van het netbroekje vast komen te zitten en ze kregen het met geen mogelijkheid meer los. Uiteindelijk heeft de arts het netje, met een heel fijn schaartje en pincet, los weten te krijgen.

Dit jongetje bleek geen zeldzaam geval en dit soort problemen met netbroeken in een zwembroek schijnen dus echt veel vaker voor te komen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Let daar dus op wanneer je met je kleintjes gaat zwemmen.


waar opletten

Afbeelding: Shutterstock / Robert Kneschke

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.