De scholen zijn weer volledig begonnen! De kinderen kunnen iedere dag weer naar hun klaslokaaltjes gebracht worden, nou ja bij het hek afgezet worden dan. Maar hoe fijn! Want de meeste kinderen (in ieder geval de mijne) zijn wat leren betreft nu eenmaal beter af op school, dan thuis. Toch stuitte ik na twee weken op een probleempje… Mijn kind werd verkouden en mocht niet naar school, maar moest weer thuis werken. En hoewel ik vorig schooljaar de boel lekker losliet, heb ik nu sterk het gevoel dat we niet voor eeuwig kunnen blijven aankooien. Het schooljaar is verdorie net begonnen!
Dit is echt een gevalletje ’tussen verstand en gevoel’. Alles in mij schreeuwt ‘laat lekker los’. Maar een kind dat alleen een beetje verkouden is, is niet ziek en kan prima werken. Echter, als ik hem niet aan het werk zet, gaat hij er ook echt niet zelf aan beginnen. Het meest verstandige om te doen is ‘even de teugels strak aantrekken’, maar hoe doe je dat? Ik ging op zoek naar tips voor kinderen die thuis moeten werken.
1. Bewaar niks voor het weekend
Hoe verleidelijk het ook is om te denken, ‘ah joh, doe dat van het weekend maar’, het is gewoon niet verstandig. Doelgericht werken raakt hiermee helemaal in het slop. Van uitstel komt afstel en voor je er erg in hebt, is het alweer zondagavond en moet je kind al zijn schoolwerk nog afmaken. De taken voor school moeten gedaan worden op schooldagen.
2. Creëer een werkplek
Het schijnt dat wanneer je je werk van achter een bureau maakt, je veel productiever bent dan wanneer je je huiswerk op je bed maakt. Ik kan me er iets bij voorstellen, want wanneer ik tijdens het werken even op de bank ga zitten, sukkel ik meteen in slaap. Dus rechtop en met goede spullen (fijne pen of potlood) aan het werk!
3. Houd je aan een schema
Hier krijg ik persoonlijk echt de kriebels van. Maar hoe je het ook went of keert, een kind dat thuis schoolwerk moet maken, heeft baat bij een schema. Qua tijden kun je natuurlijk wat flexibel hierin zijn, een appel kan ook om 10.15 in plaats van 10.00 gegeten worden. Maar wat er gedaan moet worden, moet af.
4. Kleed je aan
Mijn kinderen hebben iets met pyjamadag. En ik vind het ook heerlijk, maar echt productief word je er niet van. Het blijft toch een associatie met lekker luieren. Houd pyjamadag dan ook echt voor in de vakantie.
5. Ontbijten
Op normale door de weekse dagen, wanneer de kinderen naar school gaan en wij aan het werk, hebben we om 7.00 een ontbijtje. Nu was dat vorig schooljaar, tijdens de periode van thuiswerken, erg lastig om dat op 7.00 te houden. De verleiding om nog even te blijven liggen was groot. Maar ontbijten blijft prioriteit. Werken met een gevulde maag gaat nu eenmaal beter.
6. Maak een lijst met logins
Daar liepen we vorige week dus een beetje tegenaan. Welke login hoort ook alweer bij welk programma. De meeste opdrachten die thuis gedaan moeten worden, zijn online. En dat is superfijn, mits je het wachtwoord nog weet. Dus, voor als je het nog niet gedaan had, maak een lijst met alle gebruikersnamen én wachtwoorden.
7. Afvinken maar!
Niets is zo fijn om je to-do lijstje te zien slinken. Soms is het zelfs een motivatie om nog even een stapje harder te zetten. Dus print de lijst met opdrachten uit of maak zelf een to-do lijst en laat je kind de voltooide opdrachten afvinken.
8. Vraag maar aan de meester of juf
Hoewel de meester of juf nu natuurlijk niet meer de hele dag op Teams beschikbaar is, hij of zij is namelijk gewoon aan het lesgeven, kun je wel altijd je vragen blijven stellen. Maak een lijst met vragen en mail het vragenlijstje aan het einde van de dag naar de meester of juf. Soms betekent dat, dat je kind niet verder kan met een opdracht. Maar er is dan altijd nog wel iets anders wat je kind kan doen.
9. Trek niet té hard aan de teugels
Laat ook je gevoel nog een beetje spreken. Het is niet dat je kind graag thuis werken wíl, maar door die snotneus thuis werken moet. Hij had vast veel liever op school gezeten, bij zijn vrienden en bij een goede instructie van de meester of juf. Dus als laatste tip: laat op de juiste momenten gerust die teugels een beetje vieren.
Afbeelding: Shutterstock / fizkes