Een kind medicijnen geven is niet altijd gemakkelijk. Inmiddels zijn wij hier in huis een pro als het aankomt op medicijnen geven. En de kinderen zijn een pro in het slikken ervan. Ervaring genoeg! Toch heeft het geven van medicijnen in het verleden heel wat strubbeling en strijd gebracht.
En dat was niet alleen de strijd die ik met mijzelf voerde, want het geven van medicijnen aan je kind voelt nooit echt goed. Niet alleen omdat ze tegenstribbelen (er zijn zelfs momenten dat ik heb gedacht, hang haar dan maar aan een infuus), maar ook omdat je niet wil dat het nodig is. De kinderen hebben echt moeten leren om medicijnen te slikken. Nu is het niet zo dat ze alle drie continu medicijnen tot zich moeten nemen, maar mijn oudste helaas wel.
Vieze medicijnen innemen
Toen ze nog klein was, leek ons het gemakkelijkste voor een kind om een medicijn als drankje in te nemen. Vloeibare medicijnen kun je namelijk prima ‘verstoppen’ in een glas drinken. En over het algemeen wordt de vieze smaak van het medicijn daarmee een beetje minder. Maar al snel kwamen we erachter dat het geven van vloeibare medicijnen aan een kind niet ideaal is. De vieze smaak blijft toch een beetje hangen in een glas drinken, waardoor het kind haar drinken niet meer op wil drinken. Of het glas gaat niet helemaal leeg met als gevolg dat je niet weet hoeveel medicijn je kind heeft binnengekregen. Dit zijn grote nadelen aan het geven van vloeibare medicijnen aan een kind.
Je kind medicijnen of pillen laten slikken
En dus zijn wij uiteindelijk overgegaan naar pillen slikken. Een nadeel hiervan is dat je pillen niet kunt verstoppen in voeding of drinken. Een pil moet echt bewust genomen worden door het kind. Ten eerste kost het al heel wat overtuiging om je kind in te laten zien dat het belangrijk is dat de pil genomen wordt. Wanneer je kind overtuigd genoeg is, zal het een manier moeten vinden om de pillen in één keer door te kunnen slikken.
Beste tip bij medicijnen doorslikken
Er zijn heel wat medicijnen tips die we hebben gekregen. Tips voor wanneer medicijnen doorslikken niet lukt. De beste tip die wij daarvoor gekregen hebben, is om de pil onder je tong te leggen en dan een grote slok water nemen. Hierdoor gaat de pil ongemerkt met de slok water mee naar binnen. En uit ervaring blijkt dat het goed werkt!
Tips om je kind medicijnen te laten innemen
Of je kind nu een weekje antibiotica moet nemen, of dat je kind elke dag medicijnen moet slikken. Tips zijn in deze altijd welkom! Dit zijn de tips die ik je kan meegeven als het op medicijnen innemen aankomt.
Lees ook deze blog over ADD medicatie kind
1. Pillen slikken belonen, of beter gezegd, omkopen
Zeker wanneer je net begint met het geven van medicijnen of pillen, is dit een goede methode om je kind medicijnen in te laten nemen. Zoals ik al zeg, het werkt goed in het begin. Op langer termijn zal de beloning minder interessant worden. En dan kunnen er twee dingen gebeuren. 1. Je kind is gewend geraakt aan het slikken van medicijnen en doet dat nu zonder mokken of morren. 2. Je kind vindt het de beloning niet waard en voor je het weet loop je leeg op al die beloningen voor je kind.
2. Bied de medicijnen leuk of anders aan
Het is eigenlijk net als met eten. Wanneer je tomaatjes, komkommer en wortel in de vorm van een bloem aanbiedt, is het opeens wel leuk om te eten. Leg om de pil een paar smarties of druifjes zodat het ook een bloemetje lijkt.
Bij een drankje of vloeibare antibiotica kun je het spuitje vervangen door een lepel. Het komt een stuk minder intimiderend over wanneer je een lepel in plaats van een spuit voorhoudt.
3. Benadruk de ernst van de situatie
Het is niet leuk om de ernst van de situatie te benadrukken, maar het is wel noodzakelijk. Als je kind de medicijnen niet neemt, dan gebeurt dit of dat. Wind hier geen doekjes omheen, want het is nu eenmaal noodzakelijk voor het kind om de medicijnen in te nemen. Hoe vervelend het ook is.
4. Geef je kind de controle
Het kan voor een kind heel fijn zijn om iets te zeggen te hebben over het innemen van de medicijnen. Geef je kind daarom controle over iets, al is het maar klein. Bijvoorbeeld het exacte tijdstip of het drinken wat erbij ingenomen wordt. Pillen kunnen kinderen zelf uit de verpakking halen en een drankje kan het kind zelf afmeten. Je kind betrekken bij het proces, kan het innemen van de medicijnen iets makkelijker maken.
5. Blijf geduldig…
Dikke vette fail vanuit onze kant, want ons geduld hebben we regelmatig verloren. Toch weet ik uit ervaring ook dat het helemaal geen nut heeft om boos te worden. Sterker nog, het heeft juist een averechts effect. Wanneer je kind medicijnen moet geven, zou je haast eerst zelf een kalmeringspilletje moeten nemen. Want met een ongeduldige ouder en van geschreeuw en getier gaat je kind echt niet sneller het medicijn innemen. Blijf geduldig, blijf stimuleren en blijf complimenten geven.
Afbeelding kind met pil: Boris Ryaposov/Shutterstock