Tweede taal leren? [TIMIO review]

review timio

Soms denk ik dat mijn kinderen zich alleen nog maar met speelgoed met een schermpje kunnen vermaken. Natuurlijk stuur ik ze wel eens naar buiten om te voetballen of in bomen te klimmen, of verbied ik het om te gamen of film te kijken. Ze worden dan ‘gedwongen’ om zich ergens anders mee te vermaken. Maar laat ik de keuze aan mijn kinderen over, dan zitten ze (ondanks dat ik genoeg leuke dingen kan bedenken zonder scherm) binnen met een scherm. Onlangs ontving ik voor een review een apparaat waar geen scherm aan te pas komt en wat toch de interesse bij mijn kinderen wekte. Namelijk de TIMIO. 

Wat is TIMIO?

Nu vraag je je natuurlijk af, wat is TIMIO? Ook mijn kinderen waren ontzettend nieuwsgierig toen ze de doos zagen. TIMIO is een speelgoedapparaat dat door crowdfunding tot stand is gekomen, nadat de bedenkers van TIMIO (zelf ouders van opgroeiende kinderen) zich verbaasden over het feit dat veel speelgoed en met name apps op een tablet kinderen vooral afleidt en afhankelijk maakt. Hieruit kwam de behoefte om interactief en educatief speelgoed te ontwikkelen, maar dan juist zónder scherm. En zo is TIMIO een feit geworden.

review timio

review timio in doos

timio review

TIMIO voor kinderen van 3 tot 8 jaar

De TIMIO is ontwikkeld voor kinderen van 3 tot ongeveer 8 jaar oud. Maar inmiddels kan ik uit ervaring spreken dat ook kinderen van bijna 12 kunnen leren van TIMIO. Het zijn dan niet meer de luister-, visuele- en motorische vaardigheden van kinderen die gestimuleerd worden, maar ook voor het leren van een nieuwe taal (een simpele eerste start) is TIMIO uitermate geschikt.

TIMIO is een apparaat waarvan je direct al ziet dat het tegen een stootje kan, een belangrijk aspect wanneer het op kinderspeelgoed aankomt. Het interactieve speelgoedapparaat heeft tal van mogelijkheden door middel van 20 verwisselbare magnetische discs. Deze discs activeren allemaal een andere soort inhoud: van kinderliedjes en sprookjes, dieren en geluiden tot woordjes en getallen. Het educatieve onderdeel groeit mee met de behoefte en ontwikkeling van het kind.

Beginnen met een tweede taal leren

Goed, de TIMIO is dus heel leuk voor peuters en kleuters om woordjes te leren die ze kunnen koppelen aan een plaatje. Zo zijn er bijvoorbeeld discs met allerlei verschillende soorten fruit of voertuigen. En wanneer je kind wat verder is, kan hij of zij beginnen met cijfers en letters. Precies wat er bedoeld wordt met het meegroeien van de ontwikkeling van het kind. Mijn eigen kinderen zijn inmiddels  helemaal op de hoogte van alle letters, cijfers en verschillende soorten fruit. Voor hen ligt de uitdaging in het leren van een nieuwe taal. Het is in feite vrij simpel, want TIMIO is in te stellen in 6 verschillende talen (naast Nederlands, ook in Duits, Engels, Frans, Mandarijn en Spaans). Maar toch is het beginnen met het leren van een tweede taal, makkelijker gedacht dan gedaan.

review timio

Onze ervaringen

Zo ervaren mijn kinderen dat het echt niet meevalt om een tweede taal te leren. Hier gaat wel even tijd in zitten en ik moet ze dan ook duidelijk uitleggen dat ik ze ook niet in één dag heb leren praten. We beginnen met de Engelse taal, deze lijkt toch het makkelijkst opgepakt te worden. Waarschijnlijk omdat er, dankzij Dora en andere series op het scherm, al een kleine basis is. Zo zie je maar dat een scherm toch niet altijd negatief hoeft te zijn.

Het instellen van de taal gaat heel gemakkelijk. De TIMIO heeft aan de voorkant drie knopjes. Eén om het volume zachter te zetten, één om het volume harder te zetten en één voor het instellen van de taal. Echt, een kind kan de was doen! Wanneer je de taal instelt, hoor je in de taal van het betreffende land welke taal het is. Mijn kinderen beginnen dus bij Engels, hoewel ze Mandarijn ook reuze interessant vinden, maar dit is echt nog te hoog gegrepen. Je plaatst dus een disc op het apparaat en vervolgens zijn er twee manieren om interactie te krijgen. Je kunt op het plaatje drukken en dan krijg je de benaming van het plaatje te horen. Of je kiest voor opdrachtjes, dan druk je eerst drie seconde in het midden van de disc en dan vraagt TIMIO om een voorwerp te zoeken. Ook dit gaat in de betreffende taal, het is dus handig om eerst de woordjes te oefenen. Voor de afwisseling is het leuk dat er ook liedjes en verhaaltjes afgespeeld kunnen worden. Hoewel je voor het leren van een tweede taal echt het beste kunt beginnen met de simpele woordjes.

review timio

review timio

Al met al vinden we het een verrassend leuk apparaat met veel mogelijkheden. Wil je gewoon lekker even chillen en een verhaaltje luisteren, dan is dat mogelijk. Maar je kunt ook actief iets leren. Wat ook ideaal is, is dat je een koptelefoon kan aansluiten en daarmee wordt het apparaat een prima afwisseling voor een scherm. Zo kun je de TIMIO makkelijk meenemen naar een restaurant of in de auto en hoef  je je kinderen niet telkens weer rustig te houden met een schermpje, maar kun je afwisselen met de TIMIO.

TIMIO is vanaf vrijdag 31 januari verkrijgbaar in hun webshop.


review ervaringen timio

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.