Review Minecraft bordspel – Builders & Biomes

review minecraft bordspel

“Mam, zet Minecraft ook op je telefoon joh, is leuk!”. Dikwijls hebben mijn kinderen pogingen gedaan om mij aan het Minecraften te krijgen. Maar na al die onsamenhangende verhalen met onverstaanbare termen, ben ik er nooit echt warm van geworden. Spelen jullie maar Minecraft, ik geloof het wel. Tot voor kort. Want sinds we het Minecraft bordspel hebben, beginnen de onsamenhangende op z’n plek te vallen en weet ik eindelijk wat ze met die onverstaanbare termen bedoelen. 

We ontvangen het Ravensburger Minecraft bordspel voor deze review. Het Minecraft spel, wat je niet achter een schermpje speelt maar gewoon aan tafel, speel je met 2 tot 4 personen. Het leeftijdsadvies is vanaf circa 10 jaar en ouder. Echter zijn we het daar niet helemaal mee eens, aangezien mijn jongste van net 8 jaar vrolijk meespeelt. Blijkbaar heeft ze de tactische inzichten al volop getraind tijdens het vele Minecraften. Toch kost het ons wel een aantal potjes spelen om de tactiek en de puntentelling samen te laten vloeien.

Korte uitleg

Bij een review hoort een korte uitleg. Het Minecraft bordspel heeft geen traditioneel hoofdbord maar bestaat uit 16 stapeltjes van 4 tegels welke in een vierkant worden gelegd. Deze (totaal 64 tegels) zijn de bouwwerken en de monsterkaarten. Daar omheen komen 16 wapentegels, welke tijdens het spel gepakt kunnen worden. Elke speler heeft zijn eigen spelersbord met daarop 9 velden en een eigen puntentelling. En daar komt al de eerste uitdaging, er zijn namelijk kinderen (ik noem geen namen) die het zeer verleidelijk vinden om de puntentelling iets voordeliger te maken voor zichzelf. Oftewel, een extra stapje is zo gedaan. Misschien is hier de leeftijdsadvies van 10 jaar en ouder dan wel weer van toepassing.

Naast het raster hebben we ook een stapel blokken, dit zijn de materialen die gebruikt kunnen worden bij het bouwen van de bouwwerken. Deze blokjes worden middels de constructiehulp neergezet als een kubus en tijdens het spel kunnen op een Jenga wijze van de kubus gepakt worden. Ook heeft iedere speler 5 eigen wapentegels, een basis uitrusting om te kunnen vechten tegen monsters. Nu klinkt dit voor een Minecraft leek ongetwijfeld als abracadabra. Nou, zo zat ik in eerste instantie ook wel even toen ik de uitleg voor me had. Maar al spelenderwijs werd het steeds een beetje duidelijker wat precies de bedoeling was. Wie aan de beurt is, voert precies twee van de vijf mogelijke acties uit. Je kunt bouwmaterialen verzamelen, je kunt stappen zetten en de Minecraft wereld verkennen, tegen monsters vechten, wapens pakken of je kunt bouwen. Dit Minecraft bordspel is best geinig en ik begin zelfs al een paar Minecraft termen eruit te gooien. Tot we bij de puntentelling aankwamen…

De puntentelling van het Minecraft bordspel

Totaal zijn drie puntentellingen. Maar tussentijds kun je al punten verzamelen door bijvoorbeeld tegen monsters te vechten. De eerste ‘echte’ puntentelling begint zodra de hele bovenste laag blokken van de kubus is weggepakt. Deze puntentelling gaat om een terreinsoort  (bos, woestijn of bergen). Je scoort punten voor je grootste groep aangrenzende velden. De eerste keer dat we het Minecraft bordspel speelden hadden we dan allemaal ook vrij weinig punten. Maar hey, al doende leert men.
Zo ook de tweede telling die komt nadat de tweede laag blokken volledig van de kubus af is. Hier draait het om een bouwmateriaal en scoor je punten met de grootste aaneengesloten groep bouwwerken die je hebt gemaakt van dit materiaal. En dan is er nog een laatste telling nadat de derde laag blokken helemaal van de kubus is weggepakt. Hier tel je de grootste aaneengesloten groep van een type (decoratie, woonhuizen, dierverblijven of bruggen) bij elkaar op. Logischerwijs wint de speler met de meeste punten.

review minecraft bordspel

review minecraft bordspel

review minecraft bordspel

Wat vinden wij van het Minecraft bordspel?

Mijn kinderen zijn bij het zien van de doos direct enthousiast, daar was dus niet veel voor nodig. Voor mezelf was het even een overgave, ik heb me namelijk zo lang verzet tegen Minecraft. Maar ik heb er geen spijt van, ik vond het namelijk een verrassend leuk spel. Waarom? Wellicht omdat dit spel de mogelijkheid biedt om het te spelen zoals je zelf spelen wil. Mijn twee jongste storten zich namelijk volledig op het vechten tegen de monsters, terwijl mijn oudste het liefst haar bouwwerken ziet groeien. Zelf probeer ik me te richten op tactiek, maar dat laat nog wel wat te wensen over. Maar al met al zijn er genoeg strategieën en tactieken te bedenken om dit bordspel nog vele malen te spelen. Koetom, we zijn nog lang niet uitgespeeld met het Minecraft bordspel.

Conclusie

De conclusie van deze review over het Minecraft bordspel (Builders & Biomes) is dat het een leuk spel is voor gezinnen. Zeker voor gezinnen waar gamen dagelijks aan bod komt en soms zelfs voor discussie zorgt. Wanneer je vindt dat je kind te veel aan het gamen is, is dit dan ook een mooi alternatief om mee aan te komen. Het leeftijdsadvies kan wat ons betreft gerust naar beneden geschroefd worden wanneer je kinderen gamers zijn.

Je kunt het Minecraft bordspel online kopen voor €34,99 >>

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.