We willen allemaal dat onze kinderen het goed doen op school. Dat ze lekker kunnen meekomen, zelfvertrouwen hebben en zoveel mogelijk successen ervaren. Maar soms loopt het anders. Soms gaat het leren maar moeizaam en lukt het een kind niet om mee te komen met de rest. En ik kan je uit ervaring vertellen, dat is soms ook best lastig om te zien. Buiten dat je ooit in de veronderstelling was dat jij een wereldwonder had gebaard, is het ook hartverscheurend om een moeilijk lerend kind te moeten zien struggelen. Jouw kind! Het liefst zie je je kinderen namelijk vrolijk, zorgeloos en vooral gelukkig.
Vanaf het moment dat mijn dochter in groep drie zat, werd eigenlijk al snel duidelijk dat ze er wat harder aan moest trekken dan haar klasgenootjes. Maar met een beetje extra hulp, oefening en instructies, zou het haar wel lukken. Echter ging het vanaf groep vier het steeds verder bergafwaarts. Doubleren in groep 4 werd een feit en in het begin leek dat de beste keuze ooit. Maar inmiddels hebben we heel wat meer ervaringen met ons moeilijk lerend kind.
Ik denk nog steeds dat dat een goede keuze is geweest, en toch werd het in de loop van de jaren weer steeds lastiger om mee te komen met de rest. Het is mij inmiddels wel duidelijk. Mijn kind is zeer moeilijk lerend. Maar gelukkig zit zij inmiddels wel op de plek waar zij wezen moet.
Een moeilijk lerend kind?
Als je kind moeite heeft om mee te komen op school, kan dat onzekerheid, schaamte en een deuk in zijn zelfvertrouwen geven. Thuis komt dit vaak tot uiting als dwars doen, niet luisteren en soms zelfs onhandelbaar. Dit is voor niemand prettig en daarom is het belangrijk dat er snel ingegrepen wordt. Maar hoe kom je erachter dat je kind misschien moeilijk lerend is?
Zelf merkte ik het aan de houding en de inzet van mijn dochter. Ze snapte er naar eigen zeggen ‘geen bal van’, maar het leek ook of het haar allemaal ‘geen bal kon schelen’. Maar goed, iedereen is anders, de één reageert zus, de ander zo. Er zijn dan ook verschillende waarschuwingssignalen waar je op kunt letten.
– Je kind zijn huiswerk laten maken is een hels karwei. Het kan natuurlijk zo zijn dat je kind het gewoon stom vindt en liever gaat spelen, maar het kan ook zo zijn dat hij zijn huiswerk veel te moeilijk vindt.
– De houding van je kind verandert. Zeker als hij van vrolijk en gelukkig kind naar agressief en/of onbeleefd kind gaat, is dat een teken dat hij ergens ongelukkig van wordt.
– Je kind praat niet graag over school. Niemand praat graag over dingen waar we ons ongemakkelijk bij voelen, kinderen zijn daarop geen uitzondering. Als je kind het onderwerp school het liefste wil vermijden, kan hij of zij het gewoon moeilijk hebben daar.
– Je kind is niet gemotiveerd. School is saai of er is niks aan, zijn uitspraken van kinderen waarbij het leren heel gemakkelijk gaat, maar ook waarbij het het leren heel moeizaam gaat.
– De leerkracht geeft het aan. Dit is natuurlijk voor de meest hand liggend. Zij kunnen het makkelijkste zien waar het kind moeite mee heeft en daar ook de juiste hulp voor inschakelen.
Waarom kan een kind niet goed meekomen?
Er zijn heel veel redenen waarom sommige kinderen niet goed kunnen meekomen op school. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met stress of gebrek aan zelfvertrouwen, verlegenheid. Sommige kinderen hebben speciale onderwijsbehoeften, denk aan ADHD, autisme of dyslexie. En sommige kinderen zijn simpelweg gewoon moeilijk lerend of zelfs zeer moeilijk lerend. We hebben allemaal verschillende intelligentieniveaus en sommigen kunnen van nature moeilijker leren dan anderen.
Hulp bieden aan je moeilijk lerende kind
Wanneer je eenmaal merkt dat je kind het moeilijk heeft op school, wil je niets liever dan je kind helpen. Maar hoe kun je een moeilijk lerend kind helpen? Praten met school en zorgen voor de juiste hulp is natuurlijk super belangrijk. Maar ik heb zelf ervaren dat er ook nog een aantal praktische dingen zijn, die je als ouder kunt doen om je kind te helpen.
Praat met en luister naar je kind
Sowieso is praten belangrijk om erachter te komen wat er nou precies misgaat. Ga er nooit zomaar vanuit dat je kind lui is, of gewoon niet gemotiveerd. Als je wil dat je kind praat, dan moet je ook luisteren. Je kind het gevoel geven dat je benaderbaar en empathisch bent, is hiervoor heel belangrijk.
Helpen met huiswerk
Wanneer je eenmaal weet waar je kind moeite mee heeft, kun je ook gerichter helpen. Helpen met het huiswerk is iets wat je als ouder heel makkelijk kunt doen voor je moeilijk lerende kind. Zorg bijvoorbeeld voor een rustige werkplek met zo min mogelijk afleiding. Zorg ook dat je de tijd ervoor neemt, ga er rustig voor zitten en focus je echt even op je kind en het huiswerk.
Blijf kalm
Een kind dat op school continu op zijn tenen loopt, gooit vaak juist thuis alle frustratie en woede eruit. Dit is verschrikkelijk vermoeiend en als ouder ook heel frustrerend. Maar inmiddels weet ik dat kalm blijven en begripvol reageren toch echt het beste werkt.
Blijf positief
Wanneer je continu teleurgesteld bent in de prestaties van je kind, zal het er uiteindelijk ook echt niet beter op worden. De ervaringen van je kind zullen een negatieve bijsmaak krijgen. Benadruk de dingen die wél goed gaan en bekijk alles van de zonnige kant. Beloon de inspanning, niet het resultaat.
Acceptatie
Dit is één van de belangrijkste, maar ook moeilijkste dingen om en moeilijk lerend kind te helpen. Hoe graag je bepaalde dingen anders zou willen zien, soms is accepteren dat het zo is, de sleutel naar geluk. Voor jou als ouder, maar vooral voor je kind. En dat is uiteindelijk het grootste doel: een gelukkig kind.
Afbeelding: Shutterstock / fizkes