Het schuldgevoel van een moeder. Alleen een moeder kan begrijpen wat hiermee bedoeld wordt. Een moeder voelt zich schuldig wanneer ze er wel is en een moeder voelt zich schuldig wanneer ze er niet is. Laat ik mijn baby teveel huilen, laat ik mijn baby te weinig huilen? Geef ik mijn kind wel genoeg aandacht, geef ik mijn kind teveel aandacht? En ga zo maar door. Praktisch gezien voelt een moeder zich altijd schuldig. Hoe kun je dat knagende gevoel van alles onder controle willen houden (het welbekende alle ballen in de lucht) verminderen? Hoe kun je als moeder die alles lijkt te voelen, omgaan met dit schuldgevoel?
1. Ga sporten!
Lekker advies, ga sporten… Want is dat niet wéér een moment dat je niet bij je kinderen bent. Wéér een moment om je schuldig te voelen als moeder? Maar het feit is dat beweging energie geeft. Energie die je later weer aan je kinderen kunt doorgeven. Daarnaast maakt het je echt geen loedermoeder, wanneer je even tijd neemt voor jezelf. Ze zeggen weleens dat je tijdens het sporten even je hoofd leeg kunt maken. Niets is voor een moeder belangrijker om zo nu en dan een leeg hoofd te hebben, zodat je het weer kunt vullen met dingen die er echt toe doen.
2. Spreek je schuldgevoel streng toe
Zie het schuldgevoel als iemand die je pest. Wat doe je met pesters? Die spreek je streng toe. Hou hiermee op!
3. Niemand is perfect
Als je met deze woorden als motto door het leven gaat, dan weegt perfectie een stuk minder zwaar. Als de kinderen lekker in hun vel zitten, dan is het meeste al in orde. Nu hoef jij jezelf alleen nog maar te herinneren dat ‘meer dan je best’ je niet kan doen.
4. Cijfer jezelf niet weg
Als er iets is wat moeders goed kunnen, dan is het het wegcijferen van zichzelf. Kijk elke dag even in de spiegel en zeg tegen jezelf, jij bent er ook nog! En nog belangrijker: ‘Jij bent belangrijk!’.
5. Verzamel gelijkgestemde moeders om je heen
Niets is lekkerder dan herkenning vinden in de verhalen van gelijkgestemde moeders. Samen praten en samen klagen. Blijf ver weg van de ogenschijnlijk perfecte moeders, zij zullen nooit toegeven dat het leven weleens tegenzit. En geloof me, daar word je als schuld voelende moeder niet gelukkiger van.
6. Vergelijk jezelf niet met andere moeders
Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want jezelf vergelijken met anderen is een natuurlijk proces. Wanneer je dan toch de vergelijking aangaat, houd puntje 3 dan altijd in gedachten.
7. Je bent niet alleen
Het staat al in de eerste regel van dit artikel: Het schuldgevoel van een moeder. Alleen een moeder kan begrijpen wat hiermee bedoeld wordt. Je bent dus niet alleen! Iedere moeder heeft te dealen met schuldgevoelens! De kunst is om ermee om te gaan.
8. Geef jezelf de tijd om te leren
Niemand weet hoe dat ‘moeder zijn’ precies moet. Er zijn geen vaste regels en er is niet maar één methode. Iedereen doet maar wat, iedereen probeert en iedereen leert. Gun jezelf het geduld om te leren.
9. Waarom jezelf schuldig voelen?
Vraag jezelf af waarom je je eigenlijk schuldig voelt? Want is het niet zo dat je je kind een geweldige kindertijd biedt? Dat jij daar alles voor doet en alles voor over hebt? Dat jij je beste kunnen laat zien en dat je het beste met je kinderen voor hebt? Meer dan je best kon je niet doen toch? Dus waarom jezelf schuldig voelen?
10. Acceptatie
Acceptatie is de sleutel tot een relaxt leven. Accepteer dat je niet alles gedaan kunt krijgen. Accepteer dat niemand perfect is. Accepteer dat de ene dag op rolletjes verloopt en de andere dag de ene tegenslag na de andere komt.
11. Een gelukkige moeder: gelukkige kinderen
Wanneer je als moeder niet lekker in je vel zit, zal dit doorwerken op de kinderen. Kinderen voelen feilloos aan wanneer mama ongelukkig is. Het ene kind wordt daar dwars en brutaal van, het andere kind voelt je ongenoegen en wordt daar ook ongelukkig van. Neem bovenstaande puntjes dus mee in dit proces om om te gaan met je schuldgevoelens. Want een gelukkig moeder betekent gelukkige kinderen!
Afbeelding: Shutterstock / New Africa