De afgelopen jaren is mijn jongste dochter heel wat onder het mes geweest. Niet dat er continu in haar gesneden werd, ik heb het over het spreekwoordelijke ‘mes’. De kijkoperaties na haar behandeling.
Dat mijn jongste dochter op zeer jonge leeftijd ernstig ziek werd, heeft als voordeel dat zij zich nu nauwelijks herinneren kan wat haar toentertijd allemaal overkomen is. We konden toen niet heel veel meer voor haar doen dan haar troosten. Ze had geen idee wat er allemaal op haar af kwam, ze moest het letterlijk ondergaan. Maar de afgelopen jaren is zij steeds ouder en bewuster geworden en dus komt er nu ook voorafgaande aan een operatie een emotionele kwestie bij kijken.
Ik kan haar nu niet meer zonder vooraankondiging de operatiekamer binnentreden en overgeven aan de doktoren. Enige voorbereiding is wel gewenst.
Aankomende donderdag is het weer zover. Dan zal zij (hopelijk de laatste keer, hoera!) weer een kijkoperatie krijgen. Dit is een onderdeel van de controle of de kankercellen weg zijn gebleven. En ondanks dat wij er het volste vertrouwen in hebben, blijft het spannend. Inmiddels niet meer alleen voor ons als ouder, maar ook voor haar. En aangezien ze tot nu toe niet getraumatiseerd lijkt te zijn, wil ik dat ook graag zo houden.
Ik ging dus op onderzoek uit, hoe ik mijn kleuter het beste kan voorbereiden op de komende operatie.
Wanneer beginnen met voorbereiden
Voor een kleuter is een aankondiging van de operatie twee dagen van tevoren ver genoeg. Heel veel eerder moet je er eigenlijk niet over beginnen, want dat tijdsbesef heeft hij of zij waarschijnlijk nog niet.
Deze aankondiging kun je met een voorleesboek doen. Er zijn een aantal kinderboeken die speciaal geschreven zijn voor kinderen die een operatie ingaan. Boekjes waar kinderen zich mee kunnen identificeren: Nijntje in het ziekenhuis of Anna in het ziekenhuis.
Mijn dochter is gek op doktertje spelen. Onlangs heeft ze weer een nieuwe dokterskoffertje gekregen en ook dit is goed te gebruiken om de operatie spelenderwijs aan te kondigen en je kleintje er op voor te bereiden.
Details over de operatie kun je achterwege laten. Het is voor een kleuter niet nodig om uitgebreid te bespreken wat er tijdens een operatie gebeurt. Alleen alles wat ze bewust meemaakt bespreek je. Dat ze nuchter moet blijven voor de operatie. Dat ze een operatie-schortje aankrijgt. Dat er verschillende doktoren met haar willen kletsen, haar naam en leeftijd willen weten bijvoorbeeld.
De narcose ingaan
De narcose ingaan is altijd een spannend moment. Voor het kind, want hij heeft geen idee wat hem te wachten staat en als ouder is het geen prettig gezicht om je kindje met een kapje op de mond langzaam weg te zien zakken. Persoonlijk vind ik het altijd ook erg lang duren. Om rustig te blijven (kind en moeder) kun je een liedje zingen. Spreek van tevoren met je kleintje af welk liedje je voor je kleintje gaat zingen.
Geen stress. Hoe rustiger je kind de narcose ingaat, hoe rustiger het er ook weer uitkomt. Ga van tevoren niet lopen stressen, maar blijf zelf vooral rustig. Want je kind voelt alles aan en hoe rustiger jij als ouder bent, hou rustiger je kind de operatie ingaat en ervaren zal.
Afbeelding: Shutterstock
Ik hoop dat alles goed mag verlopen donderdag en wens jullie heel veel succes en sterkte! :*
Heel veel sterkte gewenst! Ik ga duimen dat het de laatste keer is.