Nee ik bedoel niet dat hij het zwaar heeft, of achter de feiten aan loopt. Mijn zoon loopt letterlijk op z’n tenen. Een tenenloper noem je het ook wel. Het begon toen hij als dreumes leerde lopen. De meeste dreumesen beginnen rond de salontafel ook op de tenen. Maar al snel wordt de hele voet plat op de grond geplaatst. Maar niet bij mijn dreumes. Hij bleef rond de tafel op zijn tenen staan alsof de vloer onder zijn hielen lava was.
Maak je geen zorgen, werd er gezegd. Het gaat vanzelf weer over. En anders heb je een prima balletdanser gebaard. Nu lijkt het me enig om naar een balletvoorstelling van mijn zoon te kijken, maar ik maakte me wel degelijk zorgen over de tenen van mijn zoon. Want altijd op je tenen lopen lijkt me niet normaal.
Wanneer je kind niet zijn hele voet gebruikt
Wanneer je kind dus altijd op zijn tenen loopt, is het verstandig om even langs de arts te gaan. Hierbij kun je nog op een aantal andere aspecten letten:
Heeft mijn kind stijve spieren?
Is mijn kind ongecoördineerd?
Is hij onhandig? In de zin van struikelt hij veel?
Hoe is zijn fijne motoriek? Ontwikkelt dit traag ten opzichte van andere leeftijdsgenootjes?
Kan hij zijn gewicht dragen op een platte voet?
Gaat hij motorisch achteruit in plaats van vooruit?
Doordat ik het op de tenen lopen van mijn kind serieus nam, ben ik inmiddels heel wat te weten gekomen over tenenlopers. Zo kun je kinderen die op hun tenen lopen verdelen in een paar groepen betreft de oorzaak.
Een fysiek probleem, zoals een korte achillespees
Een mogelijke oorzaak is dat je kind een fysiek probleem heeft. Dit kan een korte achillespees zijn, waardoor je kind niet vlakvoetig kan staan en het bewegingsbereik van zijn enkel wordt beperkt. Of een strakke kuitspier zonder dat daar een bekende oorzaak van is.
Op de tenen lopen door een hersenverlamming
Het kan namelijk ook voortkomen uit een hersenverlamming, een veel voorkomende vorm is spastisch zijn in de benen. Het kind heeft veel spanning in de spieren waardoor de achillespees zo strak zit dat zijn hiel omhoog getrokken wordt en zijn tenen naar beneden wijzen.
Een tenenloper wordt ook wel geassocieerd autisme
Daarom is het goed om erop te letten of je kind ook andere problemen heeft. Zoals met communicatieve of socialisatie vaardigheden.
Spreekwoordelijk op z’n tenen lopen
Kinderen die op hun tenen lopen kunnen dit ook doen vanuit enthousiasme. Ze zijn blij en verheugen door zich te verhogen, dus op de tenen te staan. Een iets minder fijne reden is dat kinderen niet alleen letterlijk, maar dus ook figuurlijk op de tenen lopen. Het spreekwoord komt niet zomaar ergens vandaan. Het kind heeft moeite met het tempo en er worden teveel en te hoge eisen gesteld.
Mijn kind is een tenenloper
Na wat onderzoek bleek mijn kind een habituele tenenloper te zijn, oftewel het is voor hem een gewoonte geworden. Dit houdt in dat er geen afwijking in zijn botten, gewrichten, spieren, pezen of zenuwgestel is gevonden. Maar hij had wel baat bij een kinderfysiotherapeut. Na wat rekoefeningen leek het al snel beter te gaan. En toch neigt hij zo nu en dan weer naar teenlopen en blijkt het toch lastig te zijn om een ‘gewoonte’ eruit te halen. En zo loopt mijn kind zo nu en dan nog steeds op z’n tenen. Letterlijk en zolang het spreekwoordelijk niet van toepassing is, heb ik er vrede mee.
Afbeelding van kind op tenen: Yaoinlove/shutterstock