Het is ontzettend leuk dat je kleintje een broertje of zusje krijgt! Maar hoe bereid je je peuter voor op de komst van een baby? Want je bent er zelf misschien wel helemaal klaar voor, maar is je peuter dat ook? Vandaag delen we 7 tips om je peuter voorbereiden op de baby.
Je peuter voorbereiden op de baby
Peuters begrijpen niet zo goed waarom baby’s zoveel huilen of zoveel aandacht vragen. Het kan voor hen heel schokkend zijn wanneer er plots een mensje bij is gekomen. En soms ook een beetje frustrerend, wanneer dat mensje, de baby dus, zoveel aandacht van zijn papa en mama vraagt. Jaloezie kan opkomen en dat is voor niemand prettig. Je peuter voorbereiden op de baby is daarom belangrijk.
Hoe vertel je je peuter over de baby? Gelukkig is het voorbereiden niet heel ingewikkeld. Met eenvoudige spelletjes en strategieën om uit te leggen waarom baby’s zoveel aandacht en zorg nodig hebben, kom je al een heel eind.
Praat met je peuter over de baby
Het is natuurlijk belangrijk om te praten met je peuter over de komst van de baby. Leg uit wat er gaat gebeuren en wat er van je peuter wordt verwacht. Dat er een baby komt en dat deze in de buik van mama groeit. Vertel hen dat de baby geboren zal worden en bij jullie zal komen wonen. Dit doe je natuurlijk in eenvoudige taal. Peuters hebben een beperkt begrip van taal, dus het is belangrijk om eenvoudige woorden en zinnen te gebruiken die ze ook begrijpen.
Praat ook altijd positief tegen je peuter over de komst van de baby. Wanneer je er alleen maar positieve associaties aan hangt, zal je peuter het ook vooral positief ervaren. Het is leuk dat er een kleintje bijkomt!
Boekjes lezen over baby’s
Het is voor een peuter lastig om een beeld te krijgen van iets wat ze nog nooit eerder gezien of ervaren hebben. Het kan helpen om boekjes te lezen over het krijgen van een broertje of zusje. Er zijn veel leuke kinderboeken beschikbaar die over baby’s gaan en die je peuter kunnen helpen zich voor te bereiden op de komst van de baby.
Betrek de peuter bij de voorbereidingen
Laat de peuter helpen bij het klaarmaken van de babykamer, bij het kiezen van een cadeautje of het uitzoeken van de eerste kleertjes voor de baby. Hierdoor kan je peuter zich betrokken en enthousiast voelen over de komst van de baby. En hij zal ook hier weer een positieve ervaring bij hebben. En uiteraard laat je je peuter een cadeautje voor zichzelf uitkiezen.
Maak tijd voor je peuter
Je peuter voorbereiden op de baby kan alleen wanneer je daar ook daadwerkelijk tijd voor vrijmaakt. Dit kan heel spelenderwijs gaan, door te spelen of leuke activiteiten samen te doen. En tussendoor kletsen over de komst van de baby.
Maar ook wanneer de baby er is, is het belangrijk om tijd vrij te blijven maken, zodat je peuter zich niet buitengesloten gaat voelen. En wees geduldig, peuters hebben de tijd nodig om te begrijpen wat er gebeurt.
De eerste ontmoeting tussen je peuter en baby
Waarschijnlijk heb je tijdens de zwangerschap al heel veel gekletst over wat er in je buik groeit. Reuze interessant, maar het blijft voor een peuter maar lastig om er iets bij voor te stellen. Pas wanneer de eerste ontmoeting tussen je peuter en baby er is, heeft je peuter een duidelijk beeld.
Om toch alvast een beetje een beeld te geven, kun je wat foto’s van je peuter tevoorschijn halen toen hij zelf nog een pasgeborene was. Aan de hand van die foto’s kun je een beetje uitleggen wat de verschillen baby’s en peuters zijn. Maar het echt snappen komt pas wanneer je je peuter gaat voorstellen aan de nieuwe baby. Dus de eerste ontmoeting tussen je peuter en baby.
Om de eerste ontmoeting tussen je peuter en baby soepel te laten verlopen, is het belangrijk om daar aandacht aan te besteden. Want je peuter denkt misschien dat de baby meteen klaar is voor actie en er direct mee gespeeld kan worden, maar helaas! Het is een goed idee om een realistisch beeld te schetsen van het leven met een pasgeboren baby.
Samen de baby goed bekijken
Om je peuter goed kennis te laten maken met je baby, kun je samen de baby goed bekijken. Als het ware te bestuderen. Zo kun je je peuter ook meteen leren dat een baby heel kwetsbaar is en dat jullie er heel voorzichtig mee moeten zijn. Het is dus geen pop die je rond kunt slepen.
- Bekijk samen met je peuter het buikje van de baby. Pasgeborenen hebben een navelstreng aan hun navel. Dat heeft je peuter niet, maar wel een navel.
- Bekijk de beentjes van de baby. Hun beentjes zijn meester omhoog getrokken, dat komt door de houding in mama’s buik. De baby kan er nog niet op staan.
- Bekijk het nekje van de baby. Zijn nek is nog niet sterk genoeg om zelf omhoog te tillen. Deze moet je dus goed vasthouden.
- Laat zien dat je voorzichtig moet doen met het hoofdje. Pasgeboren baby’s hebben gevoelige zachte plekken in hun schedel, wat een reden is om extra voorzichtig te zijn met het hoofdje.
Blijven betrekken
Na die eerste ontmoeting tussen je peuter en baby, is het belangrijk om je peuter te blijven betrekken bij alles rondom de baby. Ook wanneer je peuter eigenlijk maar weinig interesse toont. Laat je peuter merken dat zijn hulp belangrijk is. En dat is ook zo, want van één naar twee kinderen is voor jou als moeder ook best pittig.
Zo kun je je peuter betrekken bij de hulp door bijvoorbeeld te laten zien dat hij zijn vinger kan aanbieden, zodat de baby erin kan knijpen. Dat hij tegen de baby kan kletsen met verschillende stemmetjes. En vertel je peuter dat de baby niets liever dan een vriendelijk gezicht zier, vooral als dat die van zijn grote broer of zus is.
Toch een beetje jaloers
Heb je zo je best gedaan om je peuter goed voor te bereiden op de baby, blijkt je peuter toch jaloers te zijn. Dat kan en dat mag ook best een beetje. Het is namelijk niet niks voor een peuter om zomaar ‘opeens’ zijn leventje te moeten delen. Maar wees er wel altijd bewust van en blijf kalm en geduldig wanneer je peuter jaloers gedrag vertoont. Jaloezie kan leiden tot driftbuien of ander moeilijk gedrag. Probeer de emoties van je peuter te begrijpen en vooral te accepteren. Het gevoel van jaloezie mag er zijn, maar help hem wel te begrijpen dat het niet nodig is. Dat er in jullie gezin ruimte genoeg is voor de baby én de peuter.
Afbeeldingen: Shutterstock