Afgelopen voorjaar werd Friesland door Lonely Planet in de categorie ‘beste Europese bestemmingen’ op de derde plek gezet. Dat is nogal een titel als je het mij vraagt. Lonely Planet noemt het een ‘echte verborgen parel’. Nu heb ik zelf op de basisschool wel meegekregen waar Friesland ligt. Het land waar ze een eigen taal spreken en een eigen vlag hebben. Daar waar er boerderijen en uitgestrekte landen in overvloed zijn. Twee jaar geleden ben ik samen met mijn dochter in Friesland op ontdekkingstocht geweest. Een ‘echte verborgen parel’ is Friesland voor mij dus niet meer.
Maar wat wel verrassend leuk was en wat ik dus niet aan had zien komen, was Harlingen! Veel mensen zullen bij Harlingen denken aan het stadje waar je de overtocht maakt naar Terschelling en Vlieland. Maar Harlingen is veel meer dan dat! Harlingen is een ontzettend leuk en gezellig plaatsje, vol met geschiedenis. Het centrum is niet al te groot en daarom kun je er met kinderen uitstekend rondwandelen. Een prachtig haventje waar je de bootjes zo de Waddenzee op ziet varen. Een stadje waar overnachten in een hotel nog echt aanvoelt alsof je in iemands woonkamer binnentreedt. Na een weekje Friesland met mijn gezin kan ik concluderen dat Harlingen voor mij de ‘echte verborgen parel’ is.
Overnachten bij Logis Hotel Zeezicht
We hadden één overnachting in Harlingen bij Hotel Zeezicht. Hotel Zeezicht is onderdeel van Logis Holland Hotels. Logis staat voor persoonlijke gastvrijheid en alle Logis Hotels zijn charmante accommodaties in het hart van een prachtige omgeving. Hotel Zeezicht vind je in de Oude Binnenhaven van Harlingen. De naam zegt het al, het hotel geeft je een zeezicht, hoewel je wel even door de haven heen moet kijken.
Nadat we een middag hebben gespendeerd aan De Reuzen in de culturele hoofdstad Leeuwarden, kwamen we aan in Harlingen. Door het spektakel van De Reuzen was het zo ontzettend druk in Leeuwarden, dat het haast onmogelijk leek om Leeuwarden weer uit te komen. Omdat we in Hotel Zeezicht zouden dineren, heb ik even gebeld naar het hotel, dat we wellicht wat later aan zouden komen. Na anderhalf uur lukte het ons toch Leeuwarden uit te komen en binnen een half uur waren we in Harlingen. Het hotel was zo gevonden, het monumentale pand konden we niet missen! Het parkeren was wel een uitdaging, want met al dat water om ons heen, blijft het toch een beetje spannend. Maar na drie keer de handrem te hebben gecheckt, checkten we uiteindelijk toch maar in.
Zoals ik al zei, een Logis Hotel voelt aan alsof je in iemands woonkamer binnentreedt. Zo ook hier in Hotel Zeezicht. De gezelligheid van het restaurant achter de ‘incheckbalie’ komt je direct tegemoet. Een goede binnenkomer! De gezelligheid betekent ook dat het restaurant behoorlijk vol zit en dat we even moeten wachten voor we aan tafel kunnen. Wat geen probleem is, want dat geeft ons even de mogelijkheid om ons op te frissen. En natuurlijk om onze hotelkamers te ontdekken. Hotel Zeezicht beschikt niet over echte familiekamers. De kamers zijn wel groot genoeg om één bed bij te zetten. Maar voor vijf personen heb je twee kamers nodig. We krijgen daarom twee kamers, deze zitten gelukkig wel op dezelfde verdieping in dezelfde gang.
Mijn oudste dochter is direct verzot op het behang met een zebrastreepje. En mijn jongste dochter eigent zich meteen het bureautje van de hotelkamer toe. Ik geniet er even van hoe vanzelf de verdeling van de kamers verloopt. Zo harmonieus zijn mijn kinderen thuis vaak niet als het om verdelen gaat. Het was bijna zonde om dit proces te onderbreken, maar een dag buitenlucht maakt hongerig. En ik had zo het vermoeden dat het restaurant van Hotel Zeezicht wel wat lekkers te bieden zou hebben.
Terwijl we aan ons tafeltje in het restaurant van Hotel Zeezicht onze dag met De Reuzen doornamen, zag ik de ogen van mijn jongste dochter steeds op het tafeltje naast ons gericht. Waarom ze dat deed, snapte ik pas toen de vraag wat ze wilde eten kwam. ‘Dat, wat die meneer daar heeft,’ was haar antwoord. Ze had nog net niet de spareribs van zijn bord afgekeken. Of het nu door de sfeer van het restaurant of door de geweldige kookkunsten van de chef kwam; Uit het feit dat mijn hele gezin zijn bord leeg at, kan ik alleen maar concluderen dat het eten echt goed was. De echte verrassing kwam bij het toetje. En dan heb ik het niet over het kinderijsje met verrassing, maar over het geroosterde Friese suikerbrood, met kaneelijs en verse slagroom. Ik zeg, gaat dat proeven bij Hotel Zeezicht mensen!
Een stadswandeling door Harlingen
De volgende ochtend bij het ontbijt, vinden we op onze placemat een beschrijving van een stadswandeling. Bij onze aankomst in Harlingen, wist ik eigenlijk meteen al dat we hier niet meteen weer weg moesten gaan. Deze stad is het proeven van de sfeer meer dan waard. En met een simpele stadswandeling, is het voorproeven van de sfeer in Harlingen al snel gemaakt. De stadswandeling had voor onze kinderen een paar hoogtepunten. Het begon al in de haven achter Hotel Zeezicht. Hier stuitten we voor een prachtig pand op een stoeptegel, met een aantal namen. Dit waren de namen van een gezin dat hier in de Tweede Wereldoorlog woonde, maar werd afgevoerd naar Auschwitz. Door de grote interesse van mijn kinderen in de oorlog, stonden ze echt even stil bij deze gedenktegel.
Het volgende wat opvalt tijdens een stadswandeling door Harlingen, zijn de leeuwen bij de Leeuwenbrug. Al vier eeuwen staan in Harlingen leeuwen met het stadswapen op wacht bij de Leeuwenbrug. In 2013 zijn deze leeuwen gerestaureerd, waardoor ze nu een eye-catcher in de haven zijn.
Als we wat meer het centrum ingaan, vinden we een aantal echte middeleeuwse panden. Wanneer je over een museumjaarkaart beschikt, is het Hannema huis wellicht een aanrader voor bezoek. Hier vind je alles over de Harlinger cultuur en historie. Op de maandagochtend dat wij er waren, was het museum gesloten.
Wat we wel kunnen bezoeken, is het beeld van Hansje Brinker. Het beeld is te vinden op de Wadden promenade. Waarom het beeld van de Held van Haarlem in Harlingen staat, is eigenlijk niet zo’n heel boeiend verhaal. Het werd aan Harlingen aangeboden door oud-Harlinger Jorna, die het beeldje had gemaakt voor een geflopte film ‘De zaak M’.
Mocht er ooit een film over Hansje Brinker komen, dan heb ik hier wel alvast een geschikte kandidaat voor de hoofdrol.
We eindigen onze stadswandeling in de haven van Harlingen, waar we onze ogen uitkijken naar prachtige boten die de Waddenzee opvaren. Langs de vuurtoren wandelen we terug naar de auto, waar we onze Funda-app maar weer eens openen. Want hoe zou het zijn om in Harlingen te wonen?
Wat te doen in de omgeving van Harlingen?
Vanuit Harlingen ben je binnen een kwartiertje in het centrum van Franeker. Ook Franeker is met zijn rijksmonumenten een stad waar de historie vanaf straalt. En ook hier geeft alleen een stadswandeling al meer dan voldoening. Zo kom je langs het prachtige raadhuis en het Klaarkampster Weeshuis dat in 1552 werd gebouwd.
Wanneer je je bezoek aan Franeker wat extra’s wil geven, bezoek dan het Planetarium van Eise Eisinga. Op 5 mei 1774 beweerde een predikant uit Bozum, dat de wereld drie dagen later zou vergaan als gevolg van een samenstand van vier planeten. Eisinga kon met zijn planetarium bewijzen dat deze beste man het niet juist had. Het planetarium van Eise Eisinga is in nu nog steeds in werking en dus te bezoeken in Franeker.
AquaZoo in Leeuwarden
Het eerste wat ons opvalt aan AquaZoo, is dat het ontzettend groen is. Je hebt niet meteen het gevoel dat je door een opgezette dierentuin loopt. Maar de Friese wateren, het groen, en de afwijkende paadjes door de bosjes, geven een echt natuurlijk gevoel.
Het park heeft elke dag een zogeheten ‘Zoo programma’. Waaronder een Zeeleeuwenpresentatie, een IJsberen inspectie en een Zeehondensafari. Wij richten ons op het Pinguïnharinghap Festijn. En hoewel we door de ietwat onduidelijke plattegrond het haast niet kunnen vinden, zijn we niet de enige toeschouwers van het Pinguïnharinghap Festijn. Maar ondanks de drukte, is het toch best geinig om te zien. En zoals ik al zei, een prima afwisseling in de Culturele Hoofdstad Leeuwarden.
Al met al zat Lonely Planet met zijn bestempeling ‘beste Europese bestemmingen’ er eigenlijk helemaal niet zo naast, om Friesland op de derde plek te zetten. Voor menig Nederlander is Friesland over het algemeen misschien geen verborgen parel, maar binnen Friesland zijn er absoluut heel veel pareltjes te vinden.