“Mama, waarom is de lucht blauw?”
“Papa, waar gaan de sterren naartoe als de zon opkomt?”
Als ouder of kleuterjuf heb je ongetwijfeld talloze van deze nieuwsgierige vragen van kleuters gehoord. Kleuters hebben een natuurlijke drang naar kennis. Een oneindige reeks vragen die beginnen met “waarom,” “hoe,” en “wat als”, worden op je afgevuurd. Dat is helemaal niet erg, het zijn juist deze vragen die de basis vormen voor filosoferen met kleuters.
Misschien denk je nu: “Filosoferen met kleuters? Is dat niet te ingewikkeld voor hen?” Wel, niets is minder waar! Filosoferen met kleuters is niet alleen mogelijk, maar het is ook een buitengewoon boeiende en leuke manier om hun denkvermogen te stimuleren en hen te helpen groeien tot nieuwsgierige en kritische denkers.
Met deze werkbladen en 40 filosofische vragenkaartjes voor kleuters, zul je ontdekken wat filosoferen eigenlijk betekent voor kleuters. Waarom het belangrijk is. En hoe je het heel eenvoudig op een leuke en boeiende manier kunt integreren in het dagelijkse leven van kleuters.
Filosoferen kun je leren
Jong geleerd oud gedaan! Filosoferen kun je al jong leren. Je kunt filosoferen voor kleuters beginnen met werkbladen. We hebben drie werkbladen om te oefenen met vragen stellen, voor en tegens te bedenken en je mening of standpunt te geven.
Werkblad voor kleuters met filosofisch verhaal
Een werkblad met een filosofisch verhaal voor kleuters is een goed hulpmiddel zijn om het filosoferen met deze jonge denkers te oefenen. Dit werkblad heeft een kort verhaal over een slimme schildpad en een snelle haas. Het verhaal helpt kleuters om hun gedachten te organiseren. Na het voorlezen van het verhaal kun je de kleuters vragen stellen om over na te denken, oftewel om over te filosoferen.
Werkblad voor en tegens
Dit is een eenvoudig werkblad dat kleuters kunnen gebruiken om twee verschillende standpunten te vergelijken, zoals “Wat zijn de voor- en nadelen van robots in ons dagelijks leven?” Dit werkblad moedigt kleuters aan om na te denken over de voor- en nadelen van robots in ons dagelijks leven en hun eigen mening te uiten. Je kunt ook met hen praten over hun tekeningen en waarom ze de robot op die manier hebben getekend. Dit kan een leuke en educatieve activiteit zijn voor kleuters om kritisch denken te ontwikkelen
Werkblad standpunten en vergelijkingen
Dit is een eenvoudig werkblad waarmee kleuters twee verschillende standpunten kunnen vergelijken. Dit werkblad is bedoeld om kleuters te helpen begrijpen dat mensen verschillende meningen en perspectieven kunnen hebben over hetzelfde onderwerp. Ook dit werkblad kun je afdrukken en het aan kleuters geven en hen vragen stellen over de twee standpunten om hun begrip te vergroten.
Filosoferen voor kleuters, filosofische vragenkaartjes
Deze kaartjes met vragen kunnen een leuk startpunt zijn voor gesprekken met kleuters. De vragen zullen hen aanmoedigen om kritisch na te denken en hun verbeelding te gebruiken. Het is belangrijk om open te staan voor hun ideeën en gedachten, zelfs als deze nog niet volledig ontwikkeld zijn.
Deze vragen, zoals “wat is liefde”, “kunnen we de wind zien” en “wat maakt iets echt of nep”, helpen kleuters om hun nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht te stimuleren. Ook zullen deze filosofische vragenkaartjes hen aanmoedigen om dieper na te denken over de wereld om hen heen. Het is geweldig om deze vragen te bespreken en te zien wat kleuters allemaal denken.
Veel plezier met het filosoferen met kleuters!
Filosofische vragenkaartjes en werkbladen printen
Zorg ervoor dat je voor de filosofische vragenkaartjes stevig papier gebruikt om duurzame kaarten te creëren. Knip de kaarten vervolgens uit en overweeg om ze te lamineren, zodat ze langer meegaan. Ook de werkbladen kun je zo vaak printen als je wil, hiervoor kun je natuurlijk ook gewoon a4 papier gebruiken.
1 Comment