Arnhem, mijn kinderen kennen het van naam door een recent bezoek aan het openluchtmuseum, van topo als hoofdstad van Gelderland en van verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Maar echt de stad bezocht, dat hadden we nog nooit eerder met de kinderen gedaan. Tot afgelopen maandag, Tweede Pinksterdag. Het bleek een uitstekende dag om de stad met de kinderen te verkennen samen met de miniguide van time to momo. Het bekende time to momo heeft Arnhem namelijk als ‘Stad van de Maand’ juni uitgeroepen en is als miniguide verkrijgbaar in de boekhandel of je downloadt een wandelroute door Arnhem via timetomomo.com.
Het Feestaardvarken
We parkeren onze auto in de parkeergarage Rozet. Door hier te parkeren zijn we direct in het centrum en stuiten we direct op Het Feestaardvarken. Nu hoor ik je denken, ‘een Feestaardvarken?’. Nou dat gevoel had ik in eerste instantie ook een beetje. Maar wanneer mijn kinderen het gigantische kunstwerk zien, beginnen ze meteen te klimmen. Het kunstwerk, gemaakt door Florentijn Hofman, staat in het centrum van Arnhem tegenover Rozet. Het is gemaakt van beton en staal, is 30 meter lang, 9 meter hoog en 13 meter breed. Je begrijpt, hier zijn de kinderen wel even mee bezig om te ontdekken hoe hoog ze durven te klimmen. En terwijl de kinderen lekker spelen, zoek ik even wat de achterliggende gedachte van het Feestaardvarken is. Het is een geschenk van Burgers’ Zoo aan de stad Arnhem, ter ere van hun 100-jarige bestaan.
Lunch bij Momento
Tegenover het Feestaardvarken zie je het Rozet, een opvallend gebouw waar onder andere de bibliotheek, de volksuniversiteit en restaurant Momento in gevestigd zijn. Vanaf de bovenste verdieping zou je een mooi uitzicht hebben op het Feestaardvarken, maar helaas is dit op Tweede Pinsterdag gesloten. Wat wel open is, is restaurant Momento waar we terecht kunnen voor een lunch. Wat centraal staat bij Momento is biologisch, streekgebonden en duurzaamheid. Mijn kinderen bestellen een tosti, die ze het liefste zo simpel mogelijk houden. De driedubbele tosti werd uiteindelijk ietwat teveel, maar goedgekeurd was deze in ieder geval wel. Net als de ciabatta vitello tonato en de ciabatta carpaccio ossenhaas. Ik kan met recht zeggen dat dit één van de betere broodjes carpaccio was die ik ooit gegeten heb.
Nelson Mandelabrug
Hoewel we best lekker zitten bij Momento en best nog een taartje willen proeven, wandelen we toch verder. We hebben tenslotte maar één dagje in Arnhem en daar willen we zoveel mogelijk uithalen. Vlakbij het Rozet vind je de eeuwenoude Historische Kelders. Helaas zijn ook deze Tweede Pinsterdag gesloten, dus voor een bezoek moeten we toch nog eens terug. We wandelen door naar de Nelson Mandelabrug. Persoonlijk vind ik het niet een heel boeiende brug. Behalve de woorden HUIZEN – WIND – DE STROOM – DE VERTE – DE UTOPIE – INDONESIE – DE BOTEN – DE ZEE – BLAUWE LUCHT, een overblijfsel van het evenement Sonsbeek in 1993. Wat ik wel altijd boeiend vind is streetart, welke onder de brug te vinden is.
De Sabelpoort
Met een temperatuur van zo’n 24 graden is het een heerlijke dag om rond te struinen door Arnhem. Maar ik kan natuurlijk de klok er gelijk op zetten, dat de kinderen gaan vragen om een ijsje. En ik geef ze geen ongelijk. Maar voordat we IJssalon Buongiorno tegenkomen, lopen we door de Sabelpoort welke getipt wordt in de time to momo miniguide. Super bijzonder hoe deze poort uit de 15e eeuw staat te stralen tussen twee moderne Arnhemse gebouwen. Wanneer ik mijn kinderen vraag wat ze mooier vinden, de Sabelpoort of de gebouwen ernaast, zijn ze het er unaniem over eens: De Sabelpoort! Het lijkt namelijk het meest op een kasteel. Maar daar werd het destijds niet voor gebruikt. De Sabelpoort werd ook wel Geckenpoort genoemd omdat er krankzinnigen en gevangenen in opgesloten werden.
De 7 straatjes in Arnhem
Wanneer we doorlopen, lopen we praktisch tegen de Eusebiuskerk aan. De kerk staat nog flink in de steigers, maar de toren is toegankelijk voor publiek. Van beneden af zijn ze al te zien, de glazen balkons. Mijn oudste dochter lijkt het wel tof om daarop te staan, maar de man krijgt beneden al bijna een paniekaanval bij het idee. Maar ik kan me zo voorstellen dat het uitzicht, mocht je zo heldhaftig zijn om te durven kijken, heel machtig is vanaf het glazen balkon.
We besluiten er toch maar omheen te lopen en de kinderen te trakteren op een ijsje bij IJssalon Buongiorno, waar je heus Vitesse ijs en échte Arnhemse meisjes ijs kunt bestellen.
We zijn beland in het winkelgedeelte van Arnhem. Dit is waar mijn oudste dochter voor kwam, lekker shoppen! Het struinen door de 7 straatjes van Arnhem, met zijn diverse winkeltjes en historische panden is het allerleukste. De 7 straatjes Arke Noachstraat, Bentinckstraat, Eiland, Kerkstraat, Pastoorstraat, Wielakkerstraat en de Zwanenstraat liggen in het oude centrum van Arnhem. Naast de leuke winkeltjes zoals Fuchsia vol met kunstige spulletjes en Tout Petits met het allerleukste nostalgische speelgoed, zijn er ook heel veel kleine terrasjes te vinden.
Vanuit de 7 straatjes loop je zo de grote winkelstraat, met de welbekende winkelketens in. En zo blijkt Arnhem, tot grote vreugde van mijn oudste dochter, een uitstekende winkelstad te zijn.
Frites Atelier Arnhem
Ondanks de flinke lunch maakt een dagje Arnhem hongerig. In de grote winkelstraat komen we het Frites Atelier tegen. Frites Atelier is de frietzaak van sterrenchef Sergio Herman welke vooral bekend staat om zijn ambachtelijke mayo sauzen. Hoe fijn dat we een filiaal van Frites Atelier hier in het centrum van Arnhem tegenkomen. Volgens mijn dochter is dit namelijk de beste friet ooit, zelfs zonder saus.
Met het buikje gevuld lopen we weer naar ons beginpunt, het Feestaardvarken. En zo hebben we met behulp van de miniguide van time to momo een heerlijk dagje Arnhem gedaan. Een dagje dat zeker voor herhaling vatbaar is. Misschien dat we er dan zelfs een hotelletje in Arnhem bij boeken, want eigenlijk kom je met een dagje wat tijd te kort…
1 Comment