Veel mensen vragen zich af wat de boodschap van Disney’s film Binnenstebuiten is. Voordat we aan de film begonnen had ik geen idee wat ik verwachten kon, maar binnen tien minuten had ik wel door dat deze film wat uitleg nodig had voor mijn kinderen.
De eerste vragen van mijn 7-jarige kwamen dus al snel. “Mam, ik snap het niet, wat gebeurt daar nou?” Ik greep mijn kans, want deze film is bij uitstek dé manier om dieper op gevoelens en ‘hoe dat nou allemaal in dat knappe koppie van haar werkt’ in te gaan.
Verhaal van de film Binnenstebuiten
Binnenstebuiten (Engelse titel: “Inside Out”) is een emotioneel rijke animatiefilm van Pixar Animation Studios, die het verhaal vertelt van een jong meisje genaamd Riley. Wanneer Riley en haar familie verhuizen naar San Francisco, wordt haar emotionele wereld op zijn kop gezet.
De film verkent de innerlijke wereld van Riley door middel van vijf personificaties van haar kernemoties: Vreugde, Verdriet, Angst, Woede, en Afkeer. Deze emoties leven in het Hoofdkwartier, het controlecentrum van Riley’s geest, waar ze worstelen om haar te gidsen door de uitdagingen van een nieuwe stad, huis, en school.
De gevoelens zijn fantastisch uitgebeeld
Praten over gevoelens, opgroeien, jezelf uitdrukken, en communiceren met de mensen die van je houden, in de film worden er op een briljante manier vijf emoties neergezet die belangrijk zijn om een basis te leggen van wie je bent.
Plezier, verdriet, angst, afkeer en woede zijn de kerngevoelens die elkaar met veel dynamiek afwisselen, hoewel plezier in eerste instantie de overhand heeft. De uitgebeelde karakters maken het voor kinderen gemakkelijker om de gevoelens te kunnen plaatsen en te benoemen.
Praten over gevoelens
Vijf manieren om met kinderen te praten over gevoelens na het kijken van Binnenstebuiten
- Riley vindt het moeilijk om haar ouders te vertellen hoe ze zich voelt na de verhuizing. Ze is verdrietig, maar haar moeder vraagt haar om blij te zijn voor papa. Kan ze dat of vindt ze het vervelend dat er geen plaats is voor haar verdriet? Heb je zelf weleens gedaan alsof je vrolijk was om iemand anders blij te maken? Hoe vond je dat?
- In de film komen ook ‘gemengde gevoelens’ aan bod. Hoe is het om ergens gemengde gevoelens over te hebben? Iets waar je eerst heel verdrietig over kunt zijn, kan later iets zijn waar je heel blij mee bent. Kunnen gemengde gevoelens goed samen gaan?
- Afkeer is een moeilijke emotie om uit te leggen aan een 7-jarige. In de film gaat afkeer al snel over in woede, iets wat wel weer heel pakkend en begrijpend is voor een 7-jarige. Zijn er situaties geweest waar jij heel boos werd en wat ging daaraan vooraf? Misschien was dat verdriet of misschien wel afkeer?
- Emoties hebben een gezicht gekregen. Als mijn kinderen nu heel boos worden, dan is het als moeder nu makkelijk om te benoemen wat er in het koppie omgaat. “Is het rode poppetje nu aan het schreeuwen?”
Wat is de boodschap van de film binnenstebuiten?
De film Binnenstebuiten brengt een krachtige boodschap over het belang van onze emoties. Het leert ons dat het ontkennen van gevoelens, met uitspraken zoals “Daar hoef je niet om te huilen hoor”, niet de weg is. In plaats daarvan benadrukt het dat alle gevoelens, ongeacht hun aard, essentieel zijn voor ons welzijn en onze identiteit.
Door emoties een gezicht te geven, maakt de film Binnenstebuiten het gesprek over hoe we ons voelen een stuk eenvoudiger en toegankelijker. Deze benadering nodigt uit tot een open dialoog over gevoelens, waardoor het makkelijker wordt om onszelf te uiten en te begrijpen. In essentie is de boodschap van de film een viering van onze emotionele complexiteit, die ons herinnert aan de waarde van elke emotie in het vormen van wie we zijn.
Waar te zien? Bij Disney+