Kinderen horen alles en nemen ook zo ontzettend veel in zich op. Het zijn net sponzen. En helaas is het zo dat ze, vooral in gestreste tijden, de negatieve dingen opzuigen. Ouders ervaren veel druk en helaas wordt dat vaak op de kinderen geuit. Om de één of andere reden blijft het negatieve ook altijd veel langer hangen. Tegenover één negatieve uitspraak staan minstens tien positieve uitspraken.
Nu zou je je kunnen focussen op het wegmoffelen van het negatieve, maar dat vergt behoorlijk wat oefening. De emmer stroomt in deze tijd nu eenmaal iets sneller over. Je kunt je natuurlijk ook richten op het positieve, wat plek voor positiviteit is er altijd. Doe dit door iedere dag iets bemoedigends te zeggen tegen je kind.
Wat fijn dat je er bent. Begin de dag met een goedemorgen en wat fijn dat je er bent. Iedereen vindt het fijn om zich gewenst te voelen en om erkent te worden. Dit geldt natuurlijk ook voor je kind. Een simpele, wat fijn dat je er bent, zal het gevoel al goed doen.
Je bent lief. Zeg dit ook wanneer je kind vrijwel de hele dag door stout is geweest. Ga op zoek naar dat ene moment waar je kind wel lief en aardig deed. Wanneer kinderen horen dat ze lief en aardig zijn of dat ze lief en aardig kunnen zijn, zorgt ervoor dat ze zo nu en dan ook lief en aardig wíllen zijn.
Ik hou van je. Dat je van je kinderen houdt, mag duidelijk zijn. Maar wat ook fijn is voor je kinderen om te horen, waar je dan precies van houdt. Benoem specifiek de kwaliteiten van je kind. Ik hou ervan wanneer je mij zo goed helpt of ik hou ervan wanneer je lief doet tegen je broertje of zusje.
Ik ben blij met je. Laat geen dag voorbij gaan waarop je zegt dat je blij met hem of haar bent. Ook al zeg je iedere dag dat je van je kind houdt, zijn de woorden ‘ik ben blij met je’, net even dat extra bemoedigende stukje om je speciaal te voelen.
Ik hou van je, zelfs als… Ja zelfs als je ontzettend brutaal doet, geen moer uitvoert aan je schoolwerk, je nog steeds je kamer niet hebt opgeruimd en ja… Zelfs ook wanneer je continu ruzie maakt met je broertje of zusje. Ik vind het allemaal niet leuk, maar toch hou ik van je.
Wat kan jij ‘dat’ goed. En ‘dat’ kan van alles zijn. Wat kan jij goed rekenen. Wat kan jij goed je boterham smeren. Wat kan jij goed op je handen staan. Wanneer je kind iedere dag hoort dat hij of zij iets goed kan, zal het zelfvertrouwen alleen maar groeien en groeien.
Je maakt mij trots. Waarmee je kind je trots maakt, doet er niet zoveel toe, als hij maar weet dat hij je trots maakt. Voor een kind is er niets bemoedigender dan dat.
Vertel ‘daar’ eens meer over. Wat ‘daar’ in deze zin is, is afhankelijk van waar je kind interesse in heeft. Misschien zijn het Dino’s waar je kind graag over vertelt of misschien kan je kind niet stoppen met praten over Roblox. Voor een kind is het heel goed om te weten dat zijn ouders interesse hebben in wat hem interesseert. Daarbij leert je kind goed communiceren en over gevoelens praten.
Zeg eens ‘ja’. Word je ook weleens gek van continu ‘nee’ moeten zeggen? Want druk, druk druk of je hebt er gewoon geen zin in. Nou verras je kind en zeg dan eens ja. Het hoeft niet groot te zijn en het hoeft ook niet tegen je principes in te gaan. Maar hoe vaker je ‘ja’ kunt zeggen, hoe meer je een positieve vibe creëert en hoe meer plezier je samen hebt.
Gewoon een beetje (extra) liefde en bemoedigende woorden in deze tijd kunnen geen kwaad. Sterker nog, op langer termijn zul je de vruchten ervan plukken. Want wat je erin stopt, krijg je uiteindelijk terug.
Afbeelding: fizkes / Shutterstock