Een rot melkgebit, kiezen die vroegtijdig getrokken werden en vrijwel ieder bezoek een gaatje. Als kind heb ik het niet getroffen bij de tandarts. Er was altijd wel wat met mijn gebit en ik zou niet echt zeggen dat ik een geduldige tandarts had. Angst voor de tandarts zat er bij mij als kind dus al vroeg in. En dat is iets waar ik mijn kinderen nu wel graag voor behoed. Dus iedere keer als we met het gezin de tandarts een bezoek brengen, laat ik de dapperste kant van mezelf zien. Maar ik weet, onbewust breng ik die angst voor de tandarts toch een beetje over. En dat is jammer, want tegenwoordig hoef je helemaal niet meer bang te zijn voor de tandarts.
Sowieso merk ik dat er tegenwoordig veel meer geduld en tijd wordt genomen om een kind te laten wennen aan de tandarts. Waar je vroeger in de stoel werd gezet en je mond zo ver mogelijk open diende te doen, kunnen kinderen tegenwoordig spelenderwijs wennen aan de tandarts. Een beetje kindtandarts laat zijn instrumenten aan het kind zien, laat ze voelen en wacht geduldig af tot het kind er klaar voor is. Dat neemt al een hele hoop angst bij het kind weg. Maar de praktijk Besth van mondhygiënist Rosaline Shadkam, in Amsterdam-Zuid, gaat nog veel verder…
Bij deze tandartspraktijk snappen ze namelijk dondersgoed hoe je kind van tandartsangst afkomt. Of beter gezegd, hoe je voorkomt dat je kind bang wordt voor de tandarts. Het draait namelijk allemaal om die eerste ervaring en die moet zo positief mogelijk zijn. Met een heus Poetspaleis wordt een behandelkamer een leuke kamer. Een kamer waar je kind aangekleed als prinses of ridder door het Poetspaleis paradeert. En toevallig is daar ook een uber-vriendelijke tandarts aanwezig. Zo wordt een eerste ervaring bij de tandarts helemaal niet spannend of eng. Nu alleen nog de taak aan de ouders om hun eigen eventuele angsten opzij te zetten.
Tips om je kind te begeleiden
Alle eerste keren zijn spannend, maar spannend betekent niet dat iets meteen ook eng is. Wanneer je je kind goed weet te begeleiden, wordt zo’n eerste tandartsbezoek een appeltje eitje. De vraag is alleen, hoe doe je dat? Hoe begeleid je je kind zo goed mogelijk, zonder dat je je eigen angsten projecteert? De expert zelf kan daar natuurlijk het beste antwoord op geven. Deze tips komen dan ook van Rosaline Shadkam zelf.
Tip 1: Neem je kind al vroeg mee naar je eigen controle afspraken. Zo kunnen kinderen wennen aan de omgeving. Gedrag en reactie van de ouders is hierbij enorm belangrijk. Als je zelf als ouder erg bang bent, neemt je kind dat over, want dan denken ze bij voorbaat al dat er iets engs gaat gebeuren.
Tip 2: Maak er een avontuur van door een verhaal te vertellen. Zo kan je bijvoorbeeld vertellen over de tandenfee die graag even in het mondje van je kind wil kijken. Hoeveel mooie tanden ze nu heeft en hoe goed ze ze poetst (altijd positief overbrengen, ook al poetsen ze niet goed of vinden ze het echt niet leuk). In geval bij tandartspraktijk Besth kan er een verhaal worden verteld dat je door het magisch poetspaleis gaat om de tandenfee naar de tandjes te laten kijken.
Tip 3: Stimuleer je kind door zelfstandig in de stoel te zitten. Handje vasthouden of heel dichtbij kijken geeft het gevoel dat er iets engs gaat gebeuren, dus liefst vermijden.
Tip 4: Wenafspraken maken. Merk je al gauw dat het toch erg spannend is. Maak een paar afspraken om alleen de kamer in te lopen en de omgeving en behandelaar te leren kennen. De keer daarop de stoel in te springen en zo steeds een stapje verder te gaan.
Tip 5: Belonen! Bij Besth krijgen kinderen een poetsdiploma en kunnen ze een leuk cadeautje uitkiezen na de behandeling, maak ook een foto in het kasteel om het moment vast te leggen.
Angst voor de tandarts? Welnee! Nog even en een bezoekje aan de tandarts is een leuk gezinsuitje.