Wanneer je vroeger als kind onnodig aan het janken was, kreeg je een draai om je oor. Tegenwoordig gaat het opvoeden anders. We hebben heel veel begrip voor het kind en willen graag de achtergrond van het gejank weten. Waar komt dat gevoel vandaan? Waarom reageert mijn kind zo? Heb ik iets fout gedaan? Maar puntje bij paaltje, janken kinderen nog steeds. Nu kan ik naast die draai om de oren, heel veel manieren bedenken om een kind te laten stoppen met janken. Creatief met duct-tape. Maar dit zijn niet de manieren die we vandaag de dag graag toepassen in het opvoeden. Want je weet wel, kinderen hebben ook gevoelens en zo.
Ha gevoelens!
Aangezien ze dus ook gevoelens hebben, kun je daar mooi op inspelen. Schuldgevoel bijvoorbeeld. “Lief oogappeltje van me, je gejank doet mij heel veel verdriet. Ik kan het niet aanzien hoe teleurgesteld je bent, dat doet me echt pijn”. Ja wrijf het maar even in het zieltje, wellicht wordt het gekrijs al wat minder.
Negeren dat kind
Niet? Heb je zo’n emo-exemplaar dat alleen maar harder gaat janken van het schuldgevoel. Dan is negeren wellicht een optie. Ouders doen het al generaties lang. Gewoon lekker negeren totdat hij het opgeeft, omdat hij denkt dat zijn gevoel voor niemand enigszins interessant is.
Controle over jezelf
Echter vergt dat negeren van het gejank heel veel energie bij jezelf. Je moet hiervoor dus wel in goede conditie en zonder slaapgebrek zijn. Controle over jezelf is hierin heel belangrijk, anders zitten er straks twee figuren keihard te janken. En dat was niet het doel.
Controle over jezelf is lastig, maar tel tot tien (honderd). Loop weg. Doe oordoppen in. Drink wijn.
Omkoping werkt prima
Dit kun je op twee manieren uitvoeren. Je kunt je kind daadwerkelijk omkopen. Als je nu stopt met janken, krijg je een ijsje. Of een euro. Of een paard. Of whatever je ervoor over hebt.
Deze manier is alleen maar gunstig op korte termijn. Want voor je het weet ben je je kind overal voor aan het betalen. ‘Als ik dat doe, wat krijg ik er dan voor?’
Een betere oplossing is, je gaat voor de harde manier. Omkoping wordt bedreiging. Als je nu niet stopt met janken, haal ik een euro uit je spaarpot. Of je mag een dag niet op je iPad. Maar pas op met dit laatste dreigement, daar heb je uiteindelijk vooral jezelf mee.
Een vaste jankplek
We leven dus in een tijd waar gevoelens geuit mogen worden. Maar gewoon liever niet naast mijn oor. Geef je kind een vaste plek waar hij janken kan. Het is dan wel handig om een plek uit te zoeken waar er ook een deur dicht kan. En het liefst ook nog geluiddicht. Het janken is dan wel niet gestopt, maar je hoeft het in ieder geval niet meer aan te horen.