Carnaval is een van de meest kleurrijke en levendige festivals ter wereld, en in Nederland (vooral onder de rivieren) wordt het gevierd. Dit feest, dat elk jaar plaatsvindt in de week voorafgaand aan de vastentijd, is een hele happening voor mansen van alle leeftijden en achtergronden. Er zijn optochten met prachtige karren, er is muziek en uiteraard gaat iedereen verkleed.
Wat vieren we met Carnaval?
Carnaval is een behoorlijk uitbundig feest voordat de vastentijd begint.Tijdens dit feest draait alles om het tegenovergestelde: plezier, overdaad en uitbundigheid. Zet je zorgen en stress even opzij en geniet van het moment, dat is hoe we Carnaval het beste kunnen omschrijven.
Een van de meest opvallende kenmerken van Carnaval is het dragen van kostuums en maskers. Sommige mensen in Nederland besteden maanden aan het plannen en maken van hun outfits en de creativiteit kent geen grenzen. Van kleurrijke clowns tot historische figuren en alles daartussenin. Hoe gekker hoe beter lijkt het soms wel eens.
Uiteraard is muziek en dansen ook een belangrijk onderdeel van Carnaval. Maar voor kinderen zijn de kleurrijke optochten van Carnaval echt een hoogtepunt. Grote praalwagens, versierd met de meest extravagante decoraties en kostuums, trekken door de straten.
Welke week is het Carnaval in Nederland?
Carnaval in Nederland vindt plaats in de week voorafgaand aan Aswoensdag, die het begin van de vastentijd markeert. Deze festiviteiten variëren elk jaar, afhankelijk van de data van Pasen, aangezien Pasen elk jaar op een andere datum valt. Over het algemeen begint Carnaval op de zondag voor Aswoensdag, bekend als “Carnavalszondag” of “Vastenavond,” en gaat door tot dinsdag, bekend als “Vastenavond” of “Carnavalsdinsdag.” Deze periode staat bekend als “Carnavalsweek” of “Vastelaovend” in het Limburgs, de provincie waar dit feest bijzonder populair is.