Wat zit er in een kraampakket? En vooral waarom?

baby kraamtijd

Het is niet zo heel gek dat de meeste zwangere vrouwen schrikken van de inhoud van een kraampakket. Zo’n pakket ontvangen klinkt namelijk als een feestje, het voelt dan ook een beetje als het ontvangen van een kerstpakket. Echter is het uitpakken een stuk minder feestelijk, want wanneer je ziet wat er allemaal in zit, vraag je jezelf serieus af ‘heb ik dit allemaal echt nodig?’  

Nu moet ik wel toegeven dat mijn zorgverzekering destijds geprobeerd heeft, om het pakket zo leuk mogelijk te maken. Naast de nodige inhoud van het kraampakket, zat er ook een leuk knuffeltje en een babyboek in het kraampakket. Maar waar het uiteindelijk om draait zijn toch echt de medische artikelen die nodig zijn tijdens de bevalling en de kraamweek.

Inhoud van een kraampakket

Wanneer je zorgverzekeraar het vergoed, kun je een kraampakket aanvragen. De inhoud kan per zorgverzekeraar verschillen, maar de basis moet er minimaal inzitten. Niet iedereen krijgt een kraampakket vergoed, dan zul je zelf de volgende producten moeten aanschaffen.

Matrasbeschermers

Het woord zegt het al, een matrasbeschermer is een bedzeil om je matras te beschermen. Een matrasbeschermer plaats je 3 tot 4 weken voor de uitgerekende datum op je matras en onder je hoeslaken. Een matrasbeschermer zorgt ervoor dat je matras zo schoon mogelijk blijft, bijvoorbeeld wanneer je vliezen in de nacht breken.

Kraammatras

Een kraammatras is iets anders als een matrasbeschermer. Dit is namelijk een extra dikke beschermer die gebruikt wordt tijdens de bevalling. Het kraammatras is wat dikker dan de matrasbeschermer en extra absorberend.

Onderleggers

En dan zijn er ook nog onderleggers. Deze gebruikt de verloskundige ook als bescherming voor je matras. De onderleggers worden onder je billen geplaatst. Doordat de onderleggers niet zo groot zijn, kunnen ze makkelijk vervangen worden. Ook na de bevalling zijn de onderleggers heel handig. Zo kun je ze de eerste nachten na de bevalling onder je billen leggen als extra bescherming voor het doorlekken.

Flesje alcohol

Alcohol is natuurlijk nodig als als ontsmettingsmiddel.

Kraamverband

Dit is echt het minst charmante wat je in je kraampakket vindt, maar tijdens de eerste dagen na de bevalling ben je er echt blij mee. Het lijkt misschien wat dik, maar na een bevalling zit het een stuk prettiger dan gewoon maandverband. Na ongeveer een week heb ik destijds het kraamverband vervangen voor nachtmaandverband.

Steriel verpakte navelklem

Wanneer de baby geboren is, word de navelstreng afgeklemd met een navelklem. De navelklem moet steriel zijn, dat betekent dat de navelklem steriel verpakt moet zijn. De navelklem valt er na een aantal dagen samen met een stompje, vanzelf af.

Gaaskompressen

Wanneer je tijdens de bevalling uitscheurt of ingeknipt wordt, heb je een wond. Deze wond moet na de bevalling verzorgd worden, dit doet de verloskundige of kraamverzorgster met  steriele gaasjes, oftewel gaaskompressen.

Hechtpleisters

Ook de hechtpleisters worden gebruikt door de verloskundige en kraamverzorgster voor wondverzorging.

baby bevalling

Toevoegen aan het kraampakket

Soms zitten er extra producten in een kraampakket. Zo niet, dan kun je het volgende eventueel zelf toevoegen.

Netbroekjes

Dit zijn stretchbroekjes waar je het kraamverband in legt. Omdat je wel eens doorlekt, zijn deze broekjes handig, je gooit ze namelijk zonder pardon weg. Je kunt ook een aantal grote onderbroeken aanschaffen om het kraamverband op z’n plek te houden.

Desinfecterende handzeep

Desinfecterende handzeep is prettig voor de verloskundige, voor de kraamverzorgster, maar ook voor al het kraambezoek dat langskomt.

Zoogcompressen

Of je nu wel of geen borstvoeding gaat geven, een voorraadje zoogcompressen is zeker aan te raden. Zoogcompressen zorgen er namelijk voor dat de lekkende melk wordt opgevangen, zodat je geen natte plekken in je kleding krijg. Sommige vrouwen hebben zelfs voor de bevalling al last van lekkende borsten.

Koortsthermometer

De temperatuur van de baby, maar ook van jou als pas bevallen vrouw, wordt goed in de gaten gehouden. Daarom is het belangrijk om een koortsthermometer in huis te hebben.

Medische handschoenen

Meestal heeft de verloskundige zelf haar medische handschoenen bij zich, maar het kan nooit kwaad om er een paar extra in huis te hebben.

Waarom heb je een kraampakket nodig?

Iedere zwangere vrouw dient een kraampakket voor de bevalling in huis te hebben. Wanneer je niet van plan bent om thuis te bevallen, kan ik me voorstellen dat je je afvraagt waarom je zo’n kraampakket nodig hebt. Toch kan het gebeuren dat je onverwachts thuis bevalt en dan heb je de producten uit een kraampakket toch echt nodig. Ook zitten er een kraampakket een aantal producten die je na de bevalling thuis nodig hebt. En geloof me, tijdens de kraamweek zit je niet te wachten op ontbrekende producten. Daarom is het dus echt noodzakelijk om een kraampakket voor de bevalling in huis te hebben.


inhoud kraampakket

Afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.