“Nog een keer! Nog een keer!”, hoe vaak roept jouw kind het wanneer je een voorleesboek dichtklapt? Of wanneer je op een dag een keer voorstelt om eens een ander boek voor te lezen, je peuter zich volledig in de strijd gooit voor dat ene boek, wat je al 1000x eerder voorgelezen hebt. Je peuter wil keer op keer hetzelfde verhaaltje horen, soms kunnen ze zelfs hele stukken meezeggen. Echter wil jij het niet meer keer op keer voorlezen, want ook jij kan het verhaal inmiddels wel dromen. Hoeveel keer kun je hetzelfde kinderboek lezen, zonder je haar eruit te willen rukken? Je bent bijna in staat om daar antwoord op te geven…
Als je net als ik bent, voel je je waarschijnlijk een beetje schuldig om het te zeggen. Ik bedoel, natuurlijk ben ik blij dat mijn driejarige interesse voor boeken heeft. En het is een heerlijk moment om samen op bed tegen elkaar aan te kruipen met een boek. Maar als ze voor het laatste woord al begint te mekkeren met ‘nog een keer, nog een keer’, denk ik alleen maar serieus? Hoezo wil je dit nog een keer? Ik ben dol op de Gruffalo en op Bobbi Beer, maar we hebben ongeveer nog 578 andere opties in de boekenkast. Kunnen we niet een beetje afwisseling aanbrengen, zodat ik me niet kapot verveel of beter gezegd, halverwege de pagina de neiging heb in slaap te vallen.
Het antwoord is nee…
En dat is oké. Want er zijn toch echt een aantal voordelen aan steeds weer hetzelfde verhaaltje voorlezen.
Wetenschappelijk bewezen
Wetenschappelijk bewezen is dat herhaling uitermate goed en belangrijk is voor spraakontwikkeling en de woordenschat van je kind. Maar het blijkt ook dat het keer op keer lezen van dezelfde boeken, de leerontwikkeling en cognitieve ontwikkeling gestimuleerd wordt. En dat allemaal dankzij de herhaling.
Hoewel je misschien denkt dat je kind alles wat het boek te bieden, na tig keer lezen inmiddels wel geleerd heeft, is dit niet waar. Kinderen leren namelijk door herhaling. Elke keer als je dat boek opnieuw leest, absorberen de hersenen van je kind de taal, de woorden, (het moraal van) het verhaal, de kleuren, de vormen en zelfs de letters en getallen.
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat wanneer kinderen steeds hetzelfde verhaal horen, zij zich de betekenis van een nieuw woord beter herinneren en begrijpen, dan wanneer je telkens uit verschillende boeken voorleest. Dit geldt overigens niet alleen voor peuters, ook kleuters hebben baat bij herhaling om nieuwe en unieke woorden te leren. Nu vraag je je misschien af welke ‘nieuwe woorden’ er in kinderboeken gebruikt worden, maar het zal je verbazen hoeveel (voor jou) vanzelfsprekende woorden je in het dagelijks leven amper gebruikt. Hoe vaak gebruik jij bijvoorbeeld de woorden ‘fluweel’ of ‘dodo’ in een gesprek?
De kracht van herhaling
De kracht van het herhalen zit niet alleen in de leer- en cognitieve ontwikkeling, het is ook heel belangrijk voor het zelfvertrouwen van het kind. Door keer op keer hetzelfde verhaal voor te lezen, weet je kind precies wat er komen gaat. Dit geeft een gevoel van voldoening en trots. Daarnaast zijn ze ook dol op die voorspelbaarheid. Kinderen zoeken naar patronen en vertrouwdheid om de wereld beter te begrijpen. En dat kan jij als ouder op een heel simpele manier geven… Namelijk door, tot er niks meer van je eigen mentale gezondheid over is, telkens hetzelfde boek voor te lezen.
Afbeelding: Shutterstock / LightField Studios