10 tips om te overleven tijdens slaapregressies

krampjes

Als moeder van drie kinderen ben ik geen onbekende met slaapregressies. Van slapeloze nachten tot huilbuien overdag, ik heb het allemaal meegemaakt. Het gevoel van machteloosheid als je baby ’s nachts blijft huilen of overdag niet wil slapen, is iets dat veel ouders herkennen. Hoewel elke baby uniek is, zijn de uitdagingen die bij een slaapregressie komen kijken vaak universeel. Het mooie eraan? Het is een teken dat je baby zich ontwikkelt.

Hoe dan ook, het is niet gek dat je tijdens deze periodes op zoek gaat naar tips om te overleven tijdens slaapregressies.

1. Begrijp wat slaapregressie is

Slaapregressie is een tijdelijke verstoring van het slaappatroon van je baby, meestal veroorzaakt door een ontwikkelingssprong. Rond de 4 maanden, 8-10 maanden, 18 maanden en 2 jaar komt een regressie vaak voor. Het kan voelen alsof je terug bij af bent, maar onthoud dat het een teken is van groei en ontwikkeling.

2. Stel een consistente bedtijdroutine in

Tijdens een slaapregressie is consistentie je beste vriend. Zorg voor een vaste routine, een badje, een boekje, een liedje, zodat je baby weet dat het tijd is om te gaan slapen. Dit biedt houvast, zelfs als het slaapgedrag verandert.

3. Wees flexibel, maar niet te veel

Hoewel een routine belangrijk is, moet je ook flexibel zijn. Toen mijn dochter van 8 maanden door een slaapregressie ging, merkte ik dat ze soms behoefte had aan een extra voeding of wat langer knuffelen. Geef toe aan wat ze nodig heeft, maar voorkom dat nieuwe gewoonten een vast patroon worden.

4. Zorg voor een slaapvriendelijke omgeving

Een donkere, stille kamer met een constante temperatuur helpt je baby beter slapen. Een white noise-machine kan storende geluiden maskeren. Toen mijn jongste niet wilde slapen, bleek een verduisterend gordijn wonderen te doen.

5. Houd je verwachtingen realistisch

Het is verleidelijk om te denken dat een slaapregressie binnen een paar dagen over is. Helaas kan het weken duren. Door realistische verwachtingen te hebben, voorkom je teleurstelling en kun je geduldiger zijn.

6. Leer de signalen van vermoeidheid te herkennen

Ik leerde al snel dat mijn baby’s niet allemaal op dezelfde manier vermoeidheid toonden. Oogwrijven, gapen en prikkelbaarheid zijn vaak duidelijke signalen dat het tijd is voor een dutje of bedtijd.

7. Vermijd oververmoeidheid

Oververmoeidheid kan slaapregressie verergeren. Probeer je baby op tijd naar bed te brengen, zelfs als het lijkt alsof hij nog niet moe is. Mijn ervaring is dat eerder naar bed gaan vaak beter werkt dan later.

8. Blijf kalm en positief

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral na een week met gebroken nachten. Maar je baby voelt jouw stress. Adem diep in, vraag om hulp als dat nodig is en onthoud dat dit een fase is.

9. Praat met andere ouders

Toen ik voor het eerst een slaapregressie meemaakte, voelde ik me alleen. Door met andere ouders te praten, besefte ik dat het normaal is en dat het ook weer voorbijgaat. Deel je ervaringen en je zult verbaasd zijn hoeveel steun je krijgt.

10. Vertrouw op jezelf

Niemand kent jouw baby beter dan jij. Als iets niet goed voelt, volg dan je intuïtie. Bijvoorbeeld, tijdens een regressie merkte ik dat mijn zoon juist minder behoefte had aan slaap overdag, ondanks de “regels”. Door hierop in te spelen, verliepen de nachten rustiger.

Slaapregressies zijn uitdagend, maar ze zijn ook een teken dat je baby groeit en zich ontwikkelt. Onthoud dat deze fase tijdelijk is. Door consistentie, geduld en zelfzorg kom je erdoorheen. En geloof me, die eerste volledige nacht slaap na een regressie voelt als een overwinning! Blijf volhouden, mama: je doet het geweldig!


Afbeelding: Shutterstock

Previous Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.