Baby’s maken het eerste jaar heel veel ontwikkelingen door. Lichamelijke ontwikkelingen, als leren kruipen en lopen. Cognitieve ontwikkelingen, als leren herkennen en van brabbelen woordjes maken. Maar volgens schema groeit er ook van alles. Zoals tandjes. Wanneer je baby zijn eerste tandje krijgt, verschilt nogal. De ene baby is vroeg en de andere laat. Gemiddeld krijgt een baby zijn eerste tandje rond de zes maanden. Mijn baby’s waren niet gemiddeld. Mijn baby’s waren laat met het krijgen van tandjes. Mijn middelste kreeg zijn eerste tandje zelfs pas met 13 maanden! Heel laat dus. Nu heb je misschien wel eens gehoord dat hoe later de tandjes van je baby doorkomen, hoe sterker het gebit is. Of dit daadwerkelijk waar is, valt over te twisten. Wat belangrijk is, is hoe het gebit verzorgd wordt.
Wanneer komen de eerste tandjes?
Tandjes komen door wanneer ze doorkomen, hier heb je geen controle over. Dit kun je niet stimuleren, het is vaak genetisch bepaald of de tandjes van je baby vroeg, laat of gemiddeld op tijd doorkomen. Het zit dus in de familie, als jij zelf laat was met doorkomende tandjes, dan is de kans groot dat je baby ook laat is met het krijgen van zijn melkgebit. Soms is er een medische reden. Zo kunnen prematuur baby’s of baby’s met een licht geboortegewicht later tandjes krijgen dan andere baby’s.
Welke tandjes komen eerst?
De eerste tandjes komen dus door tussen de leeftijd van 3 tot 18 maanden. Hoewel 3 maanden erg vroeg is en 18 maanden erg laat. Gemiddeld komen de eerste tandjes rond de 6 maanden bij je baby door. En dat wanneer je net die 4 maanden sprong achter de rug hebt. De eerste tandjes die doorkomen zijn meestal de twee middelste tandjes van het onder gebit. Daarna volgen meestal de twee middelste boventandjes, gevolgd door de twee naaste tandjes, onder en boven. Naar verwachting kun je na het doorkomen van het eerste tandje, elke maand een nieuwe tand verwachten in het mondje van je baby. Totaal zullen er 20 tanden/kiezen doorkomen in het melkgebit van je baby. Dit duurt ongeveer tot je baby 2 1/2 jaar oud is.
Nadeel van vroeg en laat tandjes krijgen
Een groot nadeel van het vroeg doorkomen van de tandjes is dat het bijten (mits je nog borstvoeding geeft) erg pijnlijk kan zijn. Vaak houdt dit dan ook in dat de moeder er helemaal klaar mee is en stopt met het geven van borstvoeding. Nadeel van laat tandjes krijgen is dat het (wennen aan) eten van vaste voeding moeilijker gaat. Daarbij kan ook de spraakontwikkeling langzamer gaan wanneer de tandjes van je baby laat doorkomen.
Wat helpt bij het doorkomen van de eerste tandjes?
Soms hebben baby’s last van hun mondje wanneer de tandjes doorkomen. En soms kijk je in het mondje van je baby en zie je daar opeens een rij tanden. Wanneer je baby zich ellendig voelt bij het doorkomen van tandjes, dan wil je graag iets hebben wat helpt. Over het algemeen kwijlen baby’s wat meer bij het doorkomen van tandjes. Sommige baby’s zijn wat prikkelbaarder en sommige willen graag ergens op kauwen. Hiervoor kun je een bijtring aanschaffen. Heel soms krijgt je baby lichte koorts en sommige baby’s zijn meer vatbaar voor oorontsteking. Wat je kunt doen is je baby goed in de gaten houden, troost bieden en het gebit koelen. Bied bijvoorbeeld bevroren fruit aan, dit geeft verkoeling aan het gebit.
Wanneer moet je je zorgen maken als het eerste tandje nog niet is doorgekomen?
Hoewel het zeer zeldzaam is, moet je je zorgen gaan maken als er met 18 maanden nog steeds geen tandje is doorgekomen. Tot die tijd hoef je je geen zorgen te maken, wanneer je baby nog geen doorkomende tandjes heeft.
Afbeelding: Shutterstock/Oksana Kuzmina