Sukkels die niet aan slaaptraining doen

Om de één of andere reden ligt bij het hebben van een baby de focus op het doorslapen. Binnen de eerste drie maanden na de geboorte zul je de vraag al meerdere malen gehoord hebben: ‘Slaapt het al door?’. En na die drie maanden verandert de toon naar: ‘Slaapt het nog steeds niet door?’.

Softie van een moeder

En we weten allemaal, het kan aan twee dingen liggen. Of je hebt een lastige baby, misschien wel een huilbaby als je het de hele avond laat liggen huilen. Of je bent zo een softie van een moeder die haar kind niet kan laten huilen en daardoor slaapproblemen heeft. Eigen schuld! Moet je maar aan slaaptraining doen.

Slaaptraining!

Ik heb de wijsheid niet in pacht. Ik heb drie kleintjes die verschrikkelijk slecht zijn in doorslapen. Ligt het aan hen? Ligt het aan mij? Ik weet het niet. Slaaptraining zal vast zijn voordelen hebben. Hoewel ik vind dat als je een baby van drie maanden tot in den treuren laat krijsen om het vervolgens moederziel alleen op te laten geven en dat ‘een overwinning’ noemt, je toch wel een harteloze sukkel bent. Maar goed, dat is mijn mening. En aan de andere kant, als dat het jou weerhoudt jezelf van een flat af te gooien, ja dan is het misschien een verstandige keuze om je baby te laten huilen. Zie het in perspectief. 

Nu zijn er vele variaties van slaaptraining, ik heb mij er de afgelopen jaren eigenlijk nooit in verdiept. Bij mijn eerste heb ik weleens geprobeerd om haar even te laten huilen. Want ja, ik was toch ook wel in de veronderstelling dat er misschien wel iets mis met mijn baby zou zijn. Ik bedoel, ze sliep nooit door! En iedereen bleef het maar vragen en ze keken mij dan teleurgesteld aan als ik met ‘nee ze slaapt niet door’ antwoordde.

Sukkels die niet aan slaaptraining doen

Het lukte niet. Bij alle drie niet. Waarom niet? Omdat ik faal. Omdat ik een soort van gevoelens heb. Omdat het laten huilen mij zeer doet tot op het bot. Omdat ik een sukkel ben die niet aan slaaptraining doet.

Maar ik ben er vrijwel zeker van dat ik niet de enige ben. Er zijn er meer van mijn soort. Er zijn meerdere moeders waarvan de kinderen niet doorslapen.

Er zijn nog meer sukkels die niet aan slaaptraining doen.

En weet je, sukkels, ik snap jullie. Niets is fijner dan je kleintje te kunnen en mogen troosten als dat nodig is. Niets is fijner om er te zijn, om je kleintje gerust te stellen na een nare droom. Niets is fijner dan de wetenschap dat je kleintje zich veilig voelt bij jou, omdat jij er voor hem bent.

Sukkel!

Niets is lekkerder om wakker te worden met kleffe voetjes in je rug en warme stinkadempjes onder je neus. Niets is lekkerder dan een gebroken lijf helemaal uit te rekken. En niets is lekkerder om na een zware nacht, voor je uit starend, een heerlijke warme bak koffie op te drinken.

Zie het in perspectief.

Einde. 

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.

16 Comments

  1. Goed geschreven! Ik heb het zelf nooit slaaptaining hoeven doen. Ze deden het vanzelf.

  2. Iedereen moet dit zelf bepalen, ik vond het wel belangrijk dat ze goed slapen aangezien wij er beide vroeg uit moeten s morgens en ik niet alle dagen als zombie wil rondlopen. Hier deden ze het vrij goed vanzelf.

  3. Nooit aan slaaptraining gedaan en een kind laten huilen en huilen en huilen vind ik harteloos. Toch slaapt de oudste al vanaf 6 weken door. De jongste is een gevalletje apart……die is bijna 5 en slaapt het liefst tegen mij aan. En ik vind het heerlijk. Hij begint in zn eigen bed en ergens in de nacht kruipt ie tussen ons in. Heerlijk wakker worden. Als ie 18 is doet oe het vast niet meer gok ik. Heus ooit wel de strijd aangegaan hoor……maar waarom eigenlijk? Nu gaat het zoals het gaat, iedereen slaapt lekker en heeft het naar.zijn zin.

  4. Wij hebben met onze oudste wel aan (zoals je het noemt)slaaptraining gedaan. Meneertje wilde alleen maar op de arm slapen en zodra je hem in bed legde was hij wakker. We hebben van alles geprobeerd en zijn zelfs bij de osteopaat geweest. Maar niets hielp. Mijn partner zei zelfs als we hem nou van de trap laten vallen zijn we er toch ook vanaf. Als je er zover door heen bent grijp je alles aan. Het cb kwam met het advies laten liggen en na 5 minuten een aai over de bol speen of popje geven en weer weg. Ik heb zitten janken en schreeuwen voor het huis. Zodat ik hem zo min mogelijk hoorde. Maar na 2 dagen en nachten viel meneertje zonder problemen zelf in bed in slaap en sliep de hele nacht. En ook wij konden weer door slapen. Al moesten we er wel aan wennen.

    1. Hier moet ik wel aan toevoegen dat zelf inslapen echt het probleem was. Het doorslapen niet. En tuurlijk als hij snachts wakker werd stonden we er meteen. Nu 9 jaar later nog steeds. Zijn broertje was echt een nachtbraker. Die kwam 6/7x per nacht. Tot hij 4 maand was en vast voedsel kreeg. Toen sliep hij door. Maar tot die tijd stond ik bij iedere kick naast z’n bedje.

  5. Het is moeilijk he, je weet nooit wanneer je het goed doet, Onze kleine man was een reflux baby, dus huilde veel, vooral doordat het bureau het ontkende en ik gelukkig wel een held van een huisarts had na zes maanden tijd. Ondertussen was ik wel gesloopt. Een ding als het bedtijd was, wist ik wel dat hij heel graag wilde slapen van moeheid. Refluxkindjes zijn ’s avonds zo moe. Dan moeten ze de dag verwerken. Na een half uurtje huilen was lag hij diep te slapen, maar moeilijk is het wel. Nu hij 1,5 is vind ik het nog steeds moeilijk. Ook als hij ’s nachts wel wakker is, dan spring ik er toch snel uit haha.

  6. volg je gevoel.. de eerste sliep hier meteen door (wist ik veel wat normaal was) no 2 duurde het 18 lange maanden (en toen was ik meteen zwanger van no 3) en no 3 heeft tot 20 maanden gewoon een fles gehad als hij dat wilde midden in de nacht… bij no 2 ben ik wel begonnen met een wekker die aangeeft als je uit je bedje mag met 2 jaar, wekker oogjes open, mocht kind no 2 om 6.30 uur uit bed.. hij leerde daardoor snel klokkijken (was nog geen 4 en kon de cijfers al) dus het wel nog eens nuttig ook… en no 3 sliep in eens door na 20 maanden… dus tja.. elk kind volgt zijn eigen ritme en ik… ik ben gewoon die periode dat ze klein waren om 21.00 uur naar bed gegaan (en toen ze net geboren waren nog eerder)vooral om aan mezelf te denken…

  7. Wij zijn ook van die sokkels met kleuter en peuter die nooit doorslapen. En dan straks weer een baby. Veeg me op hoor haha. Baal dus ook zoooo van dat koffie me momenteel totaal niet smaakt. Need it.

  8. Troost je met de gedachte dat je niet de enige sukkel bent, hier nog eentje. Inmiddels zijn de kinderen 12, 9 en 5 maar de jongste slaapt nog steeds niet elke nacht door. Maw sinds 12 jaar is doorslapen een luxe geworden. In dit opzicht ben ik liever een sukkel/ softie dan een bikkel. Zie het in perspectief

  9. Amen. Leuk geschreven! Misschien ben ik ook een sukkel, maar geloof zeker dat een getroost kindje zich veel fijner voelt dan eentje die zich elke nacht overstuur in slaap huilt. En al die adempjes, voetjes in de rug en zelf op het randje slapen nemen we dan maar voor lief.

  10. De combinatie van bij ons in bed slapen en borstvoeding zorgt bij ons voor prima nachten. Onze dochter wordt 2x per nacht wakker, huilt niet maar drinkt en valt meteen weer in slaap en ik ook! Mijn man slaapt er zelfs helemaal doorheen. Ondanks dat de nacht gebroken is, voel ik mij overdag vol energie. En het is zo gezellig!

  11. Hier ook een sukkel. Zoontje van bijna 14 maanden. Tot 3-4 maanden redelijk doorgeslapen en vanaf 4 maanden lekker bij mama in bed. Overdag doen we het middagdutje samen en sinds een week leggen we hem savonds in zijn eigen bedje en word hy tegen 11/12 uur wakker en Dan weer bij mama. Groetjes

  12. Lang leve het boek ‘baby in een droomritme’. Dat is een slaaptraining zonder de baby te laten huilen. Echt een aanrader!