*Piep* te laat

koptelefoon kind

Terwijl de muziek in mijn keel bonkte, trainde ik een uur naast de geluidsspeaker op de sportschool.

Mijn kinderen waren blij dat het maandagochtend was. Het weekend na die bewuste vrijdag hoorde ik een felle pieptoon in mijn rechteroor. Strontchagerijnig werd ik er van. Tinnitus. 

De toon verdween, maar de angst en vooral het bewustzijn bleef. Ik schafte meteen oordopjes aan. Een paar dagen later las ik op Nu.nl een artikel over hoe schadelijk het is om te luisteren naar muziek via een koptelefoon. De feiten verontruste mij, want niet alleen ik had regelmatig oortjes in om naar muziek of een podcast te luisteren ook mijn kinderen kunnen niet zonder.

Een citaat: “In februari kwam de wereldgezondheidsorganisatie WHO met het bericht dat jonge muziekliefhebbers uit de hele wereld hun gehoor beschadigen door het gebrek aan volumebegrenzing. Er zijn over de hele wereld nu al 466 miljoen mensen met gehoorschade, dat waren er in 2010 nog 360 miljoen. WHO verwacht dat dit aantal op zal lopen naar 900 miljoen mensen in 2050, zo’n één op de tien. Onderzoek van VeiligheidNL laat zien dat bijna alle kinderen (94 procent) van tien tot en met vijftien jaar een koptelefoon of oortjes gebruiken als zij muziek luisteren, gamen of filmpjes kijken.  Ook blijkt dat 25 procent van de basisscholieren weleens een piep heeft gehoord na het luisteren van muziek, terwijl slechts 4,5 procent van de ouders zegt dat hun kind hier last van heeft.”

Schokkende feiten en ik heb er direct naar gehandeld. Voor mij te laat bleek nadat ik twee keer tijdens een online gehoortest rood scoorde. Typisch wel, want ik dacht altijd dat het kwam door regelmatig dance feesten te bezoeken (zelden gedaan), festivals (nooit) of concerten (1x gedaan in mijn leven). Wel had ik als jong meisje een walkman die niet zelden op zijn hardst stond. Ik sport vijf keer in de week onder luide muziek in de sportschool en ik loop hard met muziek in mijn oren. Tijdens de verplichting die het huishouden heet luister ik altijd naar een podcast. En dat is dus genoeg om gehoorschade op te lopen.

Niet alleen schafte ik oordopjes aan ook zette ik een geluidsbegrenzer op mijn aaifoon (open instellingen > ga naar muziek > kies voor EU-volumebegrenzing). De geluidsbegrenzing die door VeiligheidNL wordt gehanteerd is een volume van niet harder dan 88 decibel. Dit is hetzelfde als twee derde van de totale volumebalk van het apparaat. Blijf je onder twee derde, dan zit je in de risicoloze zone. Las ook regelmatig een audiopauze in.

Slechthorend worden (maar ben ik dat niet al?) of zelfs doof lijkt mij verschrikkelijk. Ik heb al verminderd zicht en dat had veel tijd nodig om te accepteren. Voor mij is het misschien al te laat, maar voor mijn kinderen nog niet. Ik hoop dat ze mijn gehamer serieus nemen al is het alleen maar omdat ik over 50 jaar nog een goed gesprek met ze wil kunnen voeren.


Afbeelding: Babynin Aleksey/shutterstock

Previous ArticleNext Article