Wie had ook gedacht dat je überhaupt zou weten wat natuurlijk ouderschap is? De ene dag zit je weekend vol met spannende tripjes, zelfzorg en afspraakjes, en de volgende dag leef je ongegeneerd in een joggingbroek en zit je het weekend het liefste thuis. Vanaf het moment dat je een baby hebt, verandert je levensdoel.
Sommige kersverse ouders weten meteen hoe op elke behoefte van de baby kunnen ingaan. En een ander moet het eerst allemaal even ontdekken en ondergaat die eerste slapeloze tijd met een baby. Hoewel je misschien de druk voelt om één opvoedstijl te kiezen, is het helemaal niet raar als dat niet uit nature gaat. Je bent in één klap vader of moeder geworden, maar het opvoeden van je kleintje is echt een reis, noem het gerust een wereldreis.
Het kost dus tijd om uit te vogelen hoe het ouderschap en dat opvoeden allemaal werkt. Welke opvoedstijl er bij jou past. En dat hoeft natuurlijk ouderschap helemaal niet te zijn. Er is geen standaard aanpak. Je opvoedingsstijl kan ook veranderen, want de behoeften binnen je gezin kunnen veranderen.
Vandaag zoem ik in op natuurlijk ouderschap. Wat is natuurlijk ouderschap, waarom is het belangrijk en wat zijn de voor- en nadelen van deze opvoedstijl. Pik eruit wat je aanspreekt, wat je gebruiken kunt in je eigen opvoedstijl.
Natuurlijk ouderschap, een korte uitleg
Natuurlijk ouderschap is een opvoedstijl die de nadruk legt op het opbouwen van een sterke emotionele en fysieke band tussen ouder en kind. Verbondenheid is belangrijk want zo leert de ouder de signalen van de baby te herkennen en erop te reageren. De baby kan door die verbondenheid er zeker van zijn, dat aan zijn behoeften zal worden voldaan.
Het doel van natuurlijk ouderschap is het creëren van een veilige hechting tussen ouder en kind. Deze veilige hechting zou een positieve invloed moeten hebben op de ontwikkeling en het welzijn van het kind.
Natuurlijk ouderschap is belangrijk
Natuurlijk ouderschap is belangrijk omdat het de basis vormt voor een gezonde emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling van het kind. Het bevordert de band tussen ouder en kind en zorgt voor een veilige en liefdevolle omgeving, waarin het kind zich kan ontwikkelen en groeien. Bovendien kan natuurlijk ouderschap bijdragen aan de opbouw van het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van het kind. En dat heeft een positieve invloed op zijn of haar toekomstige relaties en leven.
Wat er onder natuurlijk ouderschap valt
Natuurlijk ouderschap klinkt prachtig! Zo zijn er wel meerdere opvoed theorieën die prachtig klinken. Elke liefhebbende ouder streeft naar liefde, verbinding, aandacht en positiviteit. Maar hoe breng je het in de praktijk?
Er zijn een aantal basisprincipes waar natuurlijk ouderschap onder valt. Misschien kun je je bij het één wel iets voorstellen en bij de ander helemaal niet. Maar onthoud, de één sluit de ander niet uit. Als er een basisprincipe van het natuurlijk ouderschap tussenzit waar je je helemaal niet prettig bij voelt, doe dat dan niet. Het betekent zeker niet dat er dan opeens een ongezonde emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling bij je kind plaatsvindt.
De belangrijkste basisprincipes van natuurlijk ouderschap zijn als volgt:
Huid op huidcontact
Vanaf het moment dat je kleintje ter wereld komt heb je als ouder, moeder én vader, huid op huidcontact met de baby. Deze opvoedstijl ziet huid op huidcontact als een kritieke stap in de vorming van een gezonde ouder-kind hechting op lange termijn.
Huid op huidcontact heeft nog meer voordelen, zowel voor de baby als voor de moeder. Zo kan huid op huidcontact met je baby direct na de geboorte de kans op een postnatale depressie verminderen. En daarbij kan de borstvoeding beter op gang komen, doordat de huid op huidcontact de productie van moedermelk stimuleert.
Huid op huidcontact verbetert de zuurstoftoevoer naar de baby, waardoor zijn of haar lichaam efficiënter werkt en beter in staat is om te groeien en te herstellen. En helpt huid op huidcontact bij het reguleren van de lichaamstemperatuur van de baby, waardoor hij zich comfortabeler en veiliger voelt.
Kortom, huid op huidcontact heeft ook op korte termijn grote voordelen.
Borstvoeding geven
Bij natuurlijk ouderschap wordt borstvoeding gezien als een essentiële manier om je baby gezond te voeden en te kalmeren. Het bevordert lichamelijke aanraking en de mogelijkheid om te reageren op de hongersignalen van je baby. Borstvoeding geeft het lichaam van de moeder ook hormonen vrij die de moederinstincten kunnen versterken.
Onze mening is nog steeds: geef je kind voeding. Er zijn momenten waarop nieuwe moeders borstvoeding willen geven, maar dat om wat voor redenen dan ook, niet kunnen geven. In dat geval is borstvoeding niet het beste voor je kleintje.
Baby bij je dragen
De filosofie van natuurlijk ouderschap bevordert babydragen de fysieke nabijheid en het vertrouwen tussen de baby en zijn ouder. Tijdens het dragen kunnen baby’s ook veilig de omgeving leren kennen en ontdekken. En ouders leren door deze nabijheid hun baby steeds beter kennen.
Je baby niet laten huilen
Bij natuurlijk ouderschap wordt het gehuil van een baby gezien als een manier om een behoefte kenbaar te maken. En zeker niet als een vorm van manipulatie. Ouders reageren snel op elk huiltje van hun baby. Dit om de baby te troosten, maar ook om het groeiende vertrouwen tussen baby en ouder te bevorderen. Daarbij is het ook belangrijk om de communicatiestijl van de baby te leren kennen.
Natuurlijk ouderschap is ook samen slapen
Dit is een basisprincipe van natuurlijk ouderschap waar wellicht de meeste meningsverschillen over zijn. De belangrijkste reden van samen slapen is dat de baby zich veilig en geborgen voelt en de nachtelijke borstvoeding voor de moeder makkelijker wordt gemaakt.
Nogmaals, er zijn hier zoveel meningen over! Bij natuurlijk ouderschap is ook samen slapen een belangrijk onderdeel. Maar veel ouders vinden een goede nachtrust ook een belangrijk onderdeel van het ouderschap. En sommige kinderen slapen nu eenmaal prima in hun eigen bedje.
Maar als dat niet zo is, kan dat heel frustrerend zijn. Dan lijkt dat natuurlijk ouderschap en samen slapen helemaal zo gek nog niet. En dan ben je zeker geen sukkel die niet aan slaaptraining doet.
Voor- en nadelen van natuurlijk ouderschap
Al met al is natuurlijk ouderschap een stijl van opvoeden die sterk afwijkt van de traditionele aanpak. Het richt zich op het respecteren van het kind als individu en het ondersteunen van hun natuurlijke ontwikkeling, in plaats van het opleggen van strenge regels en verwachtingen. Hoewel deze aanpak in populariteit groeit, zijn er zowel voordelen als nadelen aan natuurlijk ouderschap.
Voordelen van natuurlijk ouderschap
- Kinderen die worden opgevoed met natuurlijk ouderschap ontwikkelen vaak meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Dit komt omdat ze de vrijheid hebben om te ontdekken, fouten te maken en uitdagingen aan te gaan op hun eigen tempo en op hun eigen manier.
- Doordat natuurlijk ouderschap een meer respectvolle aanpak is, kunnen ouders en kinderen een sterkere band opbouwen. Dit komt omdat het kind zich gehoord en begrepen voelt door de ouder.
- Kinderen die worden opgevoed met deze opvoedstijl leren verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen acties en gedrag. Dit komt omdat ze meer vrijheid hebben om hun eigen beslissingen te nemen en fouten te maken. Dit is in onze optiek misschien wel het grootste voordeel van natuurlijk ouderschap.
Nadelen van natuurlijk ouderschap
- Natuurlijk ouderschap heeft ook zo zijn nadelen. Het betekent namelijk vaak minder structuur en regels voor kinderen. Dit kan leiden tot onzekerheid en verwarring voor sommige kinderen die meer structuur nodig hebben om zich veilig te voelen.
- Het opvoeden van kinderen volgens de principes van natuurlijk ouderschap kan moeilijker zijn voor ouders. Vooral als ze zelf zijn opgevoed met een traditionele aanpak. Het vereist veel geduld, begrip en respect voor het kind als individu.
- Omdat natuurlijk ouderschap afwijkt van de traditionele aanpak, kunnen ouders weerstand ondervinden van familie, vrienden en zelfs professionals in de opvoeding. Dit kan zelfs leiden tot conflicten.
Ieder zijn eigen keus
Het gevaar van natuurlijk ouderschap is dat je de balans kan verliezen. Opvoeden is balanceren en wanneer 100 procent van de tijd aan een opvoedstijl moet voldoen, is je evenwicht moet houden best moeilijk.
Daar komt nog eens bij dat je voortdurend een nieuw evenwicht moet vinden tussen de veranderende behoeften van je baby, jou, je partner en al je andere relaties en verantwoordelijkheden. Yup, het is ingewikkeld!
Gelukkig heeft iedereen een eigen keuze in het opvoeden en is het een individuele beslissing voor iedere ouder. Als je meer wilt weten over natuurlijk ouderschap, kun je hier een paar boeken bekijken.
- How2talk2kids – effectief communiceren met kinderen door Adele Faber en Elaine Mazlish en in het Nederlands verkrijgbaar met eventueel een handige How2talk app.
- Opgroeien in vertrouwen – opvoeden zonder straffen en belonen door Justine Mol
- Unconditional Parenting – door Alfie Kohn, een van de grondleggers van het natuurlijk ouderschap.
Afbeeldingen: Shutterstock
1 Comment