De namen van onze kinderen zijn hier eigenlijk allemaal gekozen door de man. Na uren discussiëren en namen opperen, heeft hij de spreekwoordelijke knopen doorgehakt. Dit werkt natuurlijk niet bij iedereen zo simpel. Een naam voor je kindje kiezen is voor vele kersverse ouders ontzettend lastig. Het begint met bedenken wat je zelf de allermooiste naam vindt, vervolgens moet je overeenkomen met je partner en als het moment daar is, moet je kind de rest van zijn leven rondlopen met die naam. Het is nogal een druk die wordt opgelegd. Nu kun je gewoon meegaan in de laatste dubbele (ahum nogal bijzondere) namentrend, of je laat je helpen door de website van Kasper Van Lombeek.
Algoritme maakt de keuze makkelijker
Kasper en zijn vrouw werden zelf trotse ouders van Elliot. Om die naam te kiezen, schreef Kasper een algoritme dat de keuze gemakkelijker maakte. En dat algoritme viel zo in de smaak bij vrienden en familie, dat er ondertussen een website van bestaat: www.namesilike.com.
Het principe is simpel: je krijgt twintig keer vier namen voorgeschoteld. Uit die vier namen kies je telkens de naam die jou het meeste aanspreekt, en daarna worden jouw keuzes geanalyseerd. Op basis van die informatie worden er vervolgens 30 namen gesuggereerd.
Eigenschappen van babynamen in combinatie met jouw voorkeuren
Om tot die 30 namen te komen waarvan de kans het grootste is dat jij ze leuk vindt, worden er twee zaken gecombineerd: de eigenschappen van babynamen, en de informatie die jij meegeeft in jouw keuzes. Die eigenschappen zijn bijvoorbeeld het aantal letters, de oorsprong van een naam, de populariteit ervan, … Ook jouw keuzes vertellen veel: iemand die op Cas klikt, klinkt waarschijnlijk ook op Bas of Miel. En iemand die op Antoine klikt, zal eerder op Guillaume of Sébastien klikken.
Uiteraard heb ik zelf de website ook even getest en zowaar kwam daar de naam van onze hond tevoorschijn en de meisjesvariant van de naam van onze zoon. En bij de suggesties voor jongensnamen kregen we de jongensnaam die we voor onze oudste dochter hadden bedacht voorgeschoteld. Bizar, misschien zelfs een beetje freaky, maar zo te zien werkt het systeem dus wel. In elk geval het proberen waard, wie weet stoot je zo op een naam waar je nog niet eerder aan had gedacht! En anders kun je altijd nog even spieken bij de dubbele namentrend.
Afbeelding: Shutterstock / Ramona Heim