Mijlpalen van een dreumes! Wat kan je verwachten in het tweede jaar?

mijlpalen van een dreumes

Het eerste jaar met je baby zit erop! Een nieuwe fase breekt aan, je kleintje is een dreumes. En iedere dag met een druemes is een avontuur! De mijlpalen van een dreumes liegen er niet om, er gebeurt veel in het tweede levensjaar van je kleintje.

De mijlpalen van een dreumes

Vraag je je af wanneer je kleintje gaat lopen, praten en al die leuke dreumesdingen gaat doen? Oftewel, wat kan je verwachten van een kind van 1 jaar? Want dat is de leeftijd dat je je kleintje een dreumes mag noemen. We hebben het hier voor je op een rijtje gezet!

De eerste stapjes

Eén van de spannendste mijlpalen van een dreumes komt meestal begin van het tweede levensjaar. Dan gaat je kind waarschijnlijk zonder hulp lopen, oftewel de eerste stapjes! Dit is echt iets waar veel ouders naar uitkijken. De gemiddelde leeftijd van het zetten van de eerste stapjes, is ongeveer 14 maanden. Dit kan natuurlijk variëren, aangezien elk kind zich op zijn eigen tempo ontwikkelt. Sommige kinderen kunnen eerder lopen, terwijl anderen wat langer de tijd nodig hebben. De meeste kinderen beginnen dus te lopen tussen 9 en 17 maanden. En als het eenmaal zo ver is, is er geen houden meer aan!

Wat kan je verwachten in het tweede jaar

De eerste stapjes van een 1-jarige zijn vaak wiebelig en onstabiel. Je kleintje zal proberen zijn of haar gewicht te verplaatsen van de ene voet naar de andere en een paar kleine stapjes te zetten voordat hij of zij weer valt. Dit is volkomen normaal. Deze mijlpaal van je dreumes kan enkele weken en soms zelfs maanden duren voordat een hij zijn evenwicht kan houden en echt stabiel kan lopen.

Als ouder kun je wel helpen bij de ontwikkeling van de eerste stapjes. Je kunt je dreumes een veilige en stimulerende omgeving geven. Deze omgeving moet natuurlijk vrij van obstakels en gevaarlijke voorwerpen zijn. Zo kan je kind veilig oefenen met lopen. En laat je dreumes ook zoveel mogelijk op blote voeten lopen of trek antislip sokken aan bij je kind om uitglijden te voorkomen.

Je dreumes gaat rennen

Wanneer eerste stapjes van je kleintje gezet zijn, kun je wachten op de volgende mijlpaal. Ongeveer zes maanden nadat je dreumes het lopen onder de knie heeft, gaat hij waarschijnlijk rennen. En dan is de jacht pas echt geopend! De vraag is alleen, kun je hem bijhouden?

Het tempo en de afstand die een kind kan afleggen, is afhankelijk van zijn fysieke ontwikkeling en individuele vaardigheden. Maar naarmate ze meer vertrouwd raken met het lopen, zullen ze vaak beginnen met het rennen van korte afstanden. Je zal als ouder ogen in je achterhoofd nodig hebben. Want hoewel 1-jarigen niet kilometers ver weg zullen rennen, zijn ze wel ongelofelijk snel en houden ze geen rekening met of er op hen gelet wordt. In het tweede jaar van je kind liggen er dus zeker gevaren op de loer.

Overal op klimmen

Die gevaren stoppen niet bij het rennen. Je dreumes gaat pas echt op onderzoek uit als hij doorheeft dat hij ook omhoog kan! Klimmen op de trap, klimmen op de meubels klimmen en in sommige gevallen, klimmen ze uit hun bed. Wees voorbereid op avontuur bij deze mijlpaal.

Je kleintje zal waarschijnlijk ergens in het tweede jaar beginnen met het beklimmen van meubels, trappen en dat soort dingen. En zodra je kleintje (bijna) uit de ledikant klimt, zul je voor de veiligheid een peuterbed voor hem moeten aanschaffen.

Schoppen tegen een bal

Een ander vervolg op de eerste stapjes, is het schoppen tegen een bal. Ook dit is één van de belangrijke mijlpalen in het leven van een dreumes.

Het schoppen tegen een bal is een complexe beweging die veel verschillende vaardigheden vereist. Ten eerste moet je kind voldoende spierkracht hebben om de bal te schoppen. Hij moet ook zijn evenwicht en coördinatie onder controle hebben om zijn been in de juiste richting te bewegen. Daarnaast moet je kind kunnen inschatten waar de bal zich bevindt en hoeveel kracht nodig is om de bal te raken. Dit zijn allemaal belangrijke motorische vaardigheden die een dreumes in het tweede jaar ontwikkelt.

mijlpalen van een dreumes

Naast de fysieke ontwikkeling is het schoppen tegen een bal ook een cognitieve mijlpaal. Als een 1-jarige begint met het schoppen tegen een bal, betekent dit dat hij zich bewust is van de bal als object en begrijpt dat deze objecten kunnen bewegen. Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het ruimtelijk inzicht en het begrip van oorzaak en gevolg. Kortom, een mooie ontwikkeling wat je kan verwachten in het tweede jaar van je kleintje.

Kleine Picasso?

Misschien is het nog wat vroeg om te zeggen of je de volgende Picasso opvoedt, maar de eerste tekeningetjes van je kleintje zullen onbetaalbaar voor je zijn. Echt een mijlpaal!

De krabbels die een dreumes op papier zet, zijn meestal nog willekeurig en hebben geen specifieke vorm of betekenis. Maar het is wel een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van de fijne motoriek en de hand-oog coördinatie van je kind. Het is zeker goed om in het tweede jaar van je kind de creativiteit te stimuleren. Dit kun je het beste doen door ze veilig te laten experimenteren met verschillende materialen en kleuren. Maar echte tekeningen? Dat kun je nog niet van je 1-jarige verwachten en daar zul je dus nog even op moeten wachten.

Doen alsof

Tussen 18 en 24 maanden zijn de hersenen van een dreumes/peuter klaar om te beginnen met fantaseren. Dit is zo’n leuke mijlpaal van een dreumes! Het spelen wordt nu anders, omdat de verbeelding van je kleintje tot leven komt. Een belangrijk aspect van het doen alsof van kinderen van 1 jaar, is dat ze vaak imitatiegedrag vertonen. Je kleintje gaat dingen nadoen die hij heeft gezien of heeft geleerd geleerd van andere mensen om hem heen. Opeens zie je je dreumes een teddybeer of een pop “voeren” of praten in een speelgoedtelefoon.

mijlpalen van een dreumes

Taalontwikkeling

Tot nu toe brabbelt uw dreumes vooral. Maar rond de 15-18 maanden kun je verwachten dat je echte woorden uit je kleintje hoort komen! Wat een mijlpaal, want vaak zijn de eerste woordjes mama of papa. In het tweede jaar van je kleintje kun je dus veel meer woordjes gaan verwachten. Tegen de tijd dat een kind 2 jaar oud is, kan hij of zij al zo’n 50 woorden zeggen en korte zinnen maken.

Naast het spreken van woorden, zal een kind van 1 jaar ook steeds meer gebaren gaan maken, zoals het wijzen naar objecten of het zwaaien naar mensen. Deze gebaren gebruikt een kind als communicatie. Een 1-jarige is dan nog niet in staat is om de juiste woorden te vinden om te communiceren.

Als ouder van een dreumes kun je de de taalontwikkeling van een kind van 1 jaar stimuleren door veel tegen het kind te praten. Ook is het goed om boeken voor te lezen en net als je dreumes te wijzen naar objecten terwijl je het benoemt.

Zindelijkheid

Sommige kinderen kunnen al zindelijk zijn voor hun tweede verjaardag, maar het kan ook nog een tijdje duren voordat ze hier klaar voor zijn. Deze mijlpaal verschilt dus echt per dreumes en ik zou in deze fase ook nooit teveel druk leggen op het stimuleren van zindelijkheid. Zindelijkheid bij je kleintje is fijn, maar kan je zeker niet verwachten in het tweede jaar!

Samen spelen

Laat de speelafspraakjes maar beginnen! Tegen het einde van het tweede jaar van je dreumes, toont hij wellicht steeds meer belangstelling voor het gezelschap van andere kinderen. Hij is misschien nog niet helemaal klaar voor ‘samen spelen, samen delen’, maar het is een grote stap in het ontluikende sociale leven van je kleintje.

Het ‘samen spelen, samen delen’ is iets wat je 1-jarige moet leren. Dreumesen zijn nog erg egoïstisch en kunnen moeite hebben met het delen van speelgoed. Je kunt in het tweede jaar van je kind ook niet verwachten dat dit automatisch gaat, maar met aanmoediging en complimenten geven kom je een heel eind.

Dit waren de grootste mijlpalen van een dreumes en wat je ongeveer kan verwachten in het tweede jaar met je kleintje.


mijlpalen van een dreumes

Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.