5 methoden om je peuter zindelijk te maken

Vraag eens aan ouders van peuters wat de plannen zijn rondom zindelijkheid. Het zal je niet verbazen dat daar heel wat verschillende methoden voor blijken te bestaan. De één zweert erbij om het kind elk uur op het potje te zetten, de ander weigert er moeite voor te doen. Welke methode het beste is? Dat is afhankelijk van jouw karakter en dat van je peuter. Check in elk geval deze 5 verschillende methoden om je peuter zindelijk te maken. 

1. Elk uur op het potje

Als je een kind regelmatig op een potje zet, komt er vanzelf een plas of een drolletje in het potje terecht. Vervolgens prijs je je kind de hemel in en al snel is het kind eraan gewend om alles op het potje te doen. Dat is de achterliggende theorie van de methode waarbij het kind zeer regelmatig op het potje wordt gezet. De eerste paar dagen zet je het kindje bij voorkeur elk uur op het potje. Als je dit consequent volhoudt, gaat het vast lukken om je peuter op deze manier zindelijk te krijgen.

2. Communicatie

Een tweede methode (die soms ook tegelijk wordt gebruikt met methode 1) is die van de communicatie. In dit geval wordt het kind geleerd duidelijk aan te geven dat er geplast of gepoept moet worden. Of om duidelijk aan te geven wanneer de luier benut is, zodat je met je kind kunt oefenen in de communicatie. Bij kleine kindjes kun je dat doen door bepaalde geluiden of gebaren, grotere kindjes kunnen ook woordjes gebruiken. Deze methode werkt vrij goed bij kinderen die graag veel communiceren, maar die nog niet zo goed zijn om daar zelf een actie aan te verbinden.

3. Mechanische hulp

Soms is mechanische hulp erg praktisch. In dit geval is dat de plaswekker, die ideaal is voor kinderen die ’s nachts in bed plassen (Enuresis Nocturna). Nachtelijk plassen is vrij moeilijk af te leren, aangezien het heel vaak gebeurd op het moment dat je kind zich er niet van bewust is. Het vaak wekken van je kind helpt ook lang niet altijd. Een plaswekker is dan een prima hulpmiddel om je kind ’s nachts zindelijk te krijgen, zodat je geen bedden meer hoeft te verschonen.

4. Wacht tot je kind eraan toe is

Niet elk kind vindt het gelijk nodig om zindelijk te worden. Waar sommige eenjarigen al enthousiast naar het potje wijzen, vinden sommige driejarigen het nog helemaal niet nodig hun vertrouwde luier af te staan. Het is een methode om gewoon te wachten tot je kind uit zichzelf aangeeft zindelijk te willen worden. Enerzijds kan dat best lang duren, anderzijds gaat het zindelijk worden meestal wel een heel stuk sneller bij kinderen die er echt aan toe zijn en zelf graag willen. 

5. Beloning

Veel kinderen zijn best een beetje omkoopbaar. Dat hoort nu eenmaal bij peuters. Dit kun je best inzetten als je je kind sneller zindelijk wilt maken. Door je kind een beloning te geven, kun je veel extra motivatie opbouwen. Dat kan in de vorm van een directe beloning als het lukt op de pot, maar het kan ook in de vorm van een toekomstige beloning. Bijvoorbeeld als je kind genoeg stickers heeft verzameld voor een groter cadeautje. Belonen is een prima werkende methode. Straf geven als het niet lukt met zindelijk worden werkt echter averechts en zorgt dat het zindelijk worden over het algemeen langer duurt.

Er zijn best veel methoden om een peuter zindelijk te maken. De meeste methoden werken met één van deze vijf manieren als basis, vaak aangevuld met andere systemen. Zo kun je je kind samen helpen om zindelijk te worden.


 methoden

Previous ArticleNext Article