Mijn zoontje begon als een rustige baby die veel sliep. Na een aantal dagen gingen zijn oogjes steeds meer open en hij dronk prima uit de borst. Kortom het ging geweldig en we hadden een super goede kraamperiode. Maar na ongeveer drie weken werd hij onrustig. Die rustige baby keerde zich om naar een huilende soms schreeuwende baby. Uren hebben wij met hem op de arm gelopen, in de draagdoek, alles om hem rustig te krijgen en te koesteren. Overdag konden we dat goed volhouden, maar ’s nachts was dat toch best zwaar. Dus wij gingen op zoek naar een oplossing om de nachten wat beter door te komen. Zou inbakeren de oplossing zijn?
Al vaker had ik gehoord van inbakerdoeken, maar nooit een uitgeprobeerd. Nou dit was het moment om er een aan te schaffen, in ieder geval het proberen waard. We hadden er meerdere bestelt, maar aan de Pacco hebben wij het meeste gehad. Omdat zijn handjes goed strak langs het lichaampje bleven, konden deze hem niet met onverwachte bewegingen weer wakker maken. Ingebakerd sliep mijn zoontje aanzienlijk beter en daardoor had hij en ook wij meer rust. Toen mijn zoontje ongeveer 3 maanden was, hebben we het inbakeren afgebouwd. Het huilen werd minder en hij sliep steeds langere stukken achter elkaar. Het afbouwen ging ons redelijk goed af, maar tegenwoordig is er ook de Pacco Plus op de markt, om stapje voor stapje te wennen aan slapen met vrije, bewegende armpjes.
Pacco doek
De ontwerpster van de originele Pacco doek heeft met de Pacco Plus een inbakerdoek ontwikkeld waarmee baby’s armpjes één voor één vrij gelaten kunnen worden om het inbakeren af te wennen.
Lees ook ons blog: ‘een huilbaby, wanneer stopt het?’
Verschillende inbakerdoeken
Inbakeren kan met verschillende doeken. Het handigst zijn de kant-en-klaar inbakerdoeken zoals de Pacco. Kant-en-klare inbakerdoeken zijn simpel te hanteren, met ‘gewone’ doeken moet je echt even oefenen. En niet elk systeem is direct bij pasgeboren baby’s te gebruiken. De meeste kraamhulpen en consultatiebureau’s kunnen je wel uitleggen hoe het moet.
Inbakeren met doeken moet je leren, het is even oefenen, maar na een paar keer kan iedereen het. Inbakeren kan in principe al vanaf de geboorte, maar in Nederland is dat niet heel gebruikelijk. Als er geen dringende reden is kun je beter wachten tot na de kraamweek.
De voordelen van inbakeren
Ik heb ervaren dat inbakeren echt zo zijn voordelen heeft. Ik zal de belangrijkste voordelen opnoemen.
- Ingebakerde baby’s slapen rustiger.
- De hartslag wordt lager en de remslaap neemt toe.
- Ingebakerde kindjes worden minder snel wakker.
- Je kindje voelt zich geborgen en veilig in de doek.
De nadelen van inbakeren
Inbakeren heeft helaas ook zo zijn nadelen. Hoewel het geen schokkende nadelen zijn, is het toch iets om rekening mee te houden.
- Het kan de borstvoeding belemmeren. Door het inbakeren kan je baby zo diep slapen dat hij niet op tijd wakker wordt voor een voeding.
- Je mag niet inbakeren als er een kans is op heupdysplasie.
- Het inbakeren moet je een keer afbouwen.
Onze ervaring is in ieder geval dat inbakeren met de Pacco ons en onze baby heel veel (nacht)rust gaf.
Pin It
Voor inbakerdoeken moet u bij puckababy
Hoi Erik,
Ook deze doek heb ik in huis gehad, maar ik ben persoonlijk enthousiaster over de Pacco. Omdat mijn kindje hier strakker in lag en in de Puckababy waren zijn handjes nog té vrij om rust te vinden.