Huismannen in opkomst

millennial ouders

De traditionele rolverdeling binnen het gezin is al een tijdje aan het verschuiven. Waar het vroeger de norm was dat de man fulltime werkte en de vrouw thuis bleef om voor de kinderen te zorgen, is die situatie tegenwoordig allesbehalve vanzelfsprekend. Uit recent onderzoek van CBS, geanalyseerd door oppas- en au pairplatform Nina.care, blijkt dat het aantal huishoudens waarin beide ouders fulltime werken met 39 procent is toegenomen in de afgelopen tien jaar. Een logische ontwikkeling in een maatschappij waarin flexibiliteit en gelijke kansen steeds meer de norm worden.

Vrouwen aan het werk, mannen thuis

Wat ook opvalt, is dat steeds vaker de vrouw fulltime werkt, terwijl de man een deeltijdbaan heeft of zelfs de rol van huisman op zich neemt. En waarom ook niet? In een tijd waarin mannen en vrouwen gelijke kansen hebben op de arbeidsmarkt, zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat ouders hun rollen binnen het gezin zo verdelen dat het voor hen werkt. Toch denken niet alle mensen daar zo over.

‘Mannen in de kinderopvang? Bizar!’

Tamara Elbaz, bekend van Real Housewives, deed recent een opvallende uitspraak: volgens haar is het al ‘bizar’ dat mannen in de kinderopvang werken, laat staan dat een man ervoor kiest om fulltime voor de kinderen te zorgen. Echt? In 2025? Alsof vaderlijke zorg van mindere kwaliteit is dan moederlijke zorg! Deze ouderwetse kijk op de rolverdeling doet geen recht aan de moderne man en de keuzes die gezinnen tegenwoordig maken.

Flexibel werken maakt het mogelijk

De traditionele ‘mannen op kantoor, vrouwen thuis’-verdeling is allang achterhaald. Door flexibel werken en de mogelijkheid om vanuit huis te werken, wordt het voor zowel moeders als vaders makkelijker om werk en gezin te combineren. Steeds meer bedrijven bieden maatwerkoplossingen voor werknemers, waardoor ouders zelf kunnen bepalen wie welke rol binnen het gezin op zich neemt. De één kiest ervoor om samen parttime te werken, terwijl de ander liever een fulltime- en thuisblijfconstructie aanhoudt. En als dat betekent dat de vader thuisblijft? Prima toch!

Au pairs steeds populairder

Het is niet alleen de veranderende rolverdeling die opvalt. Nu beide ouders steeds vaker fulltime werken, zien we ook dat au pairs steeds populairder worden. Het aantal verleende verblijfsvergunningen voor au pairs is sinds 2018 met 65 procent gestegen. Logisch, want een au pair biedt structuur, ondersteuning en extra handen in een druk gezin. Voor veel werkende ouders is het dé manier om een evenwicht te vinden tussen werk en gezinsleven.

Laat iedereen zijn eigen keuzes maken

Of een gezin nu kiest voor een huisman, een thuisblijfmoeder, twee parttime werkende ouders of de hulp van een au pair inschakelt, het is allemaal prima. Wat telt, is dat ouders de vrijheid hebben om een verdeling te maken die bij hen past. En als dat betekent dat een vader thuisblijft om voor de kinderen te zorgen, dan zou dat net zo normaal moeten zijn als een moeder die dat doet. Laten we vooral meegaan met de tijd en stoppen met die ouderwetse stereotypes!


Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article