Je was zo’n relaxte moeder! Totdat je moeder werd… Er is niets zo confronterend als je eigen kind die je tot het uiterste drijft. Of het nou je huilbaby, je peuter met een driftbui of je eigenwijze puber is, veel ouders komen op een gegeven moment op een punt waarbij ze zich verre van relaxt voelen. Waar is die relaxte moeder die je ooit wilde zijn? Belangrijker nog, hoe word ik die relaxte moeder nu?
Zo wil ik niet zijn
Ik heb dit echt zo vaak meegemaakt. Dat ik de dag begon met een heldere blik, maar er hoefde maar ‘dit’ te gebeuren en ik ontplofte alweer. Al mijn boosheid reageerde ik af op mijn kinderen. En achteraf, soms zelf tijdens, voelde ik me zo slecht. Dat gevoel van ‘zo wil ik niet zijn’, kwam steeds vaker boven drijven. Maar hoe verander je jezelf naar een relaxte moeder?
Wat is de trigger dat je schreeuwt?
Deze situaties verschillen in ieder gezin, maar over het algemeen is de grootste trigger voor dit gedrag hetzelfde: vermoeidheid. Er is geen enkele vader of moeder die het monster in het leven van zijn of haar kind wil zijn. Schreeuwen doen we niet voor de lol, het is onmacht. Je verliest jezelf in de situatie en denkt dat schreeuwen het enige is wat nog zou kunnen werken. Het is het laatste restje energie wat eruit komt blaten.
Hoe word ik een relaxte moeder? Om antwoord op deze vraag te krijgen, is er eerst iets heel belangrijks om te weten, wat triggert jou het meeste om jezelf te verliezen. Denk hier even goed over na. Wat gebeurde de laatste keer dat je schreeuwde? Dat je je verslagen voelde door je kind? Had je slecht geslapen en was je moe? Had je een drukke dag voor de boeg? Of was er misschien iets vervelends gebeurd in je omgeving? Probeer voor jezelf de situatie te analyseren. Want wanneer je eenmaal je triggers weet kun je, om een relaxte moeder te worden, dit bij de kern aanpakken.
In 7 stappen een relaxte moeder
1. Verander je perspectief
Wanneer je stappen wil maken om een relaxte moeder te worden, moet je je kijk op het ouderschap een beetje bijstellen. Je bent niet degene waarbij het allemaal overkomt, je bent degene die het begeleid. Alle kinderen huilen, alle kinderen schreeuwen en alle kinderen dagen je uit om grenzen te verleggen. Wanneer je hier middenin zit, kun je je als moeder aangevallen en verslagen voelen. Maar wanneer je even aan de zijlijn gaat staan en het van een afstandje bekijkt, kun je dit op een rustige manier begeleiden.
2. Een goede voorbereiding is het halve werk
Een huilbui of een driftbui van je kind komt meestal onverwachts. Maar wanneer je er altijd op voorbereid bent, komt het toch minder fel binnen. Echter, hoe ben je altijd voorbereid op zoiets? Nou dan moeten we echt even terug naar die kern. Wat zijn jouw triggers om geen relaxte moeder te kunnen zijn? Als dit vermoeidheid is, zorg dan voor een betere nachtrust. Als dit stress is, zorg dan dat je je stresslevel omlaag brengt.
Soms zijn het een paar simpele aanpassingen:
- Plan geen sociale afspraken wanneer jij of je kinderen moe zijn
- Doe geen overload aan activiteiten wanneer je het al druk genoeg hebt
3. Tijd is rust!
En rust is relaxt… Wanneer je echt de tijd voor iets hebt, kun je al je aandacht daarop richten. Dit geldt ook voor het moederschap. Hoe word ik een relaxte moeder? Neem de tijd ervoor.
4. Neem de tijd ervoor… Hoe dan?
Leuk en aardig dat ‘neem de tijd ervoor’, maar waar haalt een moeder tegenwoordig de tijd vandaan? We moeten van alles! We moeten ons werk goed doen, we moeten een huishouden runnen, we moeten sociaal zijn en nu moeten we ook nog relaxt zijn! Wanneer je als moeder deze druk voelt, ga dan weer even naar stap 1. Verander je perspectief. Je moet namelijk helemaal niks!
Iedereen kent de uitspraak ‘it takes a village to raise a child’. En dat is oké! Het is geen schande om hulp te vragen en in het luxe geval, al helemaal niet om het aan te nemen wanneer er hulp wordt aangeboden.
We gaan weer even terug naar tijd is rust. Want sommige dingen moeten nu eenmaal gebeuren. Werk bijvoorbeeld, we kunnen en hoeven niet met z’n allen direct onze baan op te zeggen. Om rust te creëren, het klinkt misschien niet zo spontaan, maar reserveer tijdsblokken. Wanneer je weet dat deze afgebakende tijd echt voor je kind of voor je werk is, kun je je daar helemaal op focussen en niks anders. Echt waar, deze tijd zal je rust geven en je zult je een stuk relaxter voelen.
5. Wees echt aanwezig
Wees niet alleen fysiek, maar ook mentaal aanwezig. Dit hoort echt bij het ’tijd nemen voor elkaar’ en wellicht kan het hierbij ook heel goed helpen om een tijdsblok te reserveren. Leg je telefoon weg en vermijd andere prikkels die je zouden kunnen afleiden waardoor je er mentaal niet helemaal kunt zijn.
Waarom schreeuwen wij als ouders? Uit machteloosheid, maar ook omdat we ons niet gehoord voelen. Vraag jezelf nu eens af, waarom schreeuwt een kind?
6. Neem tijd voor jezelf
Wees niet bang of gegeneerd om tijd voor jezelf te nemen. Echt voor jezelf. Iets doen wat jij leuk vindt, waar jij energie van krijgt. Dit kun je ‘me-time’ noemen, maar het kan ook een uitje naar de kinderboerderij zijn of een etentje met je partner. Hoewel moeders daar heel goed in zijn, het is een heel slecht idee om jezelf weg te cijferen en denken ‘mijn tijd komt wel weer’. Nee, dit is ook jouw tijd! En word een relaxte moeder door daar ook van te genieten.
7. Doe wat voor jou werkt!
Doe wat voor jou werkt om een relaxte moeder te worden. Voor de één geldt ‘een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’ en voor de ander is dat wat vaker de boel de boel laten. We zijn allemaal anders en hebben ook allemaal andere ideeën over wat relaxt is.
Ik kan nu wel als advies geven dat je heel relaxt wordt van structuur in je dag, maar persoonlijk kan ik heel gelukkig worden van spontane acties. Ik kan zeggen dat je relaxt wordt van duidelijke huisregels, maar persoonlijk krijg ik de kriebels van regeltjes.
Ik kan je vertellen dat het heerlijk is om van je af te schrijven, maar misschien lees jij liever een boek. Een relaxte moeder is een moeder die dicht bij zichzelf blijft en zich niet aan onhaalbare doelen gaat vasthouden.
Wees realistisch, wees jezelf, wees relaxt.
Afbeelding: Shutterstock / Liderina