Wanneer je een baby krijgt, krijg je geen handleiding of gebruiksaanwijzing waarin staat hoe je je kind moet opvoeden en welke keuzes goed en fout zijn. Over het algemeen doe je dingen zoals ze jou ook geleerd zijn. En soms probeer je dat nog net even iets beter te doen. En soms is het idee van ‘het beter willen doen’ leuk, maar de uitwerking wat minder.
Hoe dan ook, de perfecte opvoeding bestaat niet. Het is een kwestie van keuzes maken. Je kunt misschien wat richtlijnen volgen, maar ook daar is geen goed of fout. Denk aan borstvoeding versus flesvoeding en slaaptraining versus co-slapen. Zoals ik al zei, geen goed of fout maar een kwestie van keuzes maken.
Wel of niet gaatjes schieten bij een baby?
De oren van een baby laten piercen is een zeer persoonlijke beslissing. In sommige culturen is het gebruikelijk om gaatjes te schieten bij baby’s of zeer jonge kinderen en sommige ouders kiezen ervoor omdat oorbelletjes in de oortjes heel schattig staat.
Toch wordt het over het algemeen niet aanbevolen om gaatjes te laten schieten bij baby’s. Baby’s en jonge kinderen hebben een gevoelige huid en hun immuunsysteem is nog niet volledig ontwikkeld. Het risico op infecties is dan ook aanwezig. Bovendien kunnen gaatjes die op jonge leeftijd worden geschoten, verkeerd genezen en leiden tot littekens of afwijkingen in de oorlel. Dat kan zeker een reden zijn om niet te kiezen voor gaatjes schieten bij een baby.
Vanaf welke leeftijd gaatjes schieten?
De oren van een baby laten piercen gebeurt meestal in een juwelierszaak. De medewerker steekt de gekozen oorbel in een piercingpistool dat de oorbel snel door het oor van de baby duwt. Wettelijk is er In Nederland geen minimumleeftijd voor het schieten van gaatjes in de oren bij een kind. Maar het is wel verstandig om van te voren even de leeftijd te checken, want niet iedere juwelier schiet gaatjes bij een baby. Sommige juweliers hanteren een minimale leeftijd van 6 jaar. En andere juweliers vinden dat het kind zelf toestemming moet kunnen geven voor het schieten van gaatjes in zijn of haar oren.
Uit ervaring weet ik inmiddels dat het beter is om te wachten met het schieten van gaatjes bij je kind. In ieder geval totdat je kind zelfstandig genoeg is om zelf oorbellen in en uit te doen. Mijn oudste dochter heeft gaatjes laten schieten toen ze een jaar op 6 was en mijn jongste dochter was een jaar of 3 (ze wilde zelf héél graag oorbelletjes).
Tweede gaatje erbij
Toch is het niet helemaal goed gegaan. Bij mijn oudste dochter is haar oorbelletje bijvoorbeeld een keer tijdens de gym uitgevallen en toen heeft de juf het oorbelletje terug geplaatst. Echter niet in het gaatje, maar ze heeft er gewoon een uitgang bij geprikt! Hierdoor is het gaatje in haar oorlel helemaal scheef én aan het randje komen te zitten. Het gevolg werd een volledig misvormd gat in haar oorlel. We hebben het gaatje inmiddels dicht laten groeien, maar een litteken is het wel geworden.
Redenen om te wachten
Voor mij is dat al een goede reden om te adviseren om te wachten met gaatjes schieten tot je kind zelfstandig oorbellen in en uit kan doen. Maar na een vragenrondje om mij heen heb ik nog meer redenen verzameld om te wachten met oorbellen bij je kleintje.
Het doet pijn
De simpelste reden is dat het schieten van gaatjes in de oren pijn doet. Misschien is het maar tijdelijk, maar het doet wel degelijk pijn. Ook bij je baby.
Het is blijvend
Wanneer je kleintje liever geen oorbelletjes draagt, zou je de oorbelletjes uit kunnen doen. Dat klopt, maar er zal altijd een litteken te zien zijn. En als het gaatje niet lekker genezen is, kan er ook littekenweefsel in de oorlel ophopen en zal er een knobbeltje in de oorlel achterblijven. Dat is zeker een reden om te wachten met gaatjes schieten totdat je kind er zelf voor kiest.
Eigen keuze
En natuurlijk moet niet elke beslissing door je kind worden genomen, maar wat betreft oorbellen misschien wel.
Het is gewoon niet nodig
Hoewel je van mening kan zijn dat oorbelletjes bij baby’s ontzettend schattig staan, is het gewoon niet per se nodig. Tel daarbij op dat het risico op een infectie aanwezig zijn en je hebt al redenen genoeg om te wachten tot ze zelf kan aangeven of ze wel of gaan gaatjes in haar oren wil.
Wel of geen gaatjes laten schieten bij een baby? Uiteindelijk blijft het een kwestie van keuzes maken.